Twaalfde wijziging Ambtelijke bevoegdhedenregeling Waterschap Rivierenland 2011

Registratie nr.: 2020081416

Het College van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland;

op voordracht van de Directieraad;

 

Overwegingen:

Uit de jaarlijkse evaluatie van het mandaat is gebleken dat het wenselijk is om de Ambtelijke bevoegdhedenregeling Waterschap Rivierenland 2011 met bijbehorend mandaatregister te wijzigen. Hiermee kan sneller op veranderende omstandigheden worden ingespeeld en worden zaken verduidelijkt.

 

Wettelijk kader:

de Algemene wet bestuursrecht;

de Waterschapswet;

het Reglement voor Waterschap Rivierenland.

 

Gerelateerde regelgeving:

het Delegatiebesluit Waterschap Rivierenland 2011, de Ambtelijke bevoegdhedenregeling Waterschap Rivierenland 2011.

 

BESLUIT:

Vast te stellen de twaalfde wijziging van de Ambtelijke bevoegdhedenregeling Waterschap Rivierenland 2011.

 

 

Artikel I. Wijzigingen

 

A

In artikel 2 lid 2d van de Ambtelijke bevoegdhedenregeling vervalt de zin “onderwerpen waarover overleg moet plaatsvinden in de commissie voor georganiseerd overleg op grond van de Sectorale arbeidsvoorwaardenregelingen van het waterschapspersoneel (SAW)”.

 

B

Onder XIII “Rechtspositionele besluiten” van het mandaatregister wordt de bevoegdheid tot het doen van wijzigingen van de organisatie van Waterschap Rivierenland, inclusief organisatiewijzigingen als bedoeld in artikel 25 lid 1 sub e van de Wet op de ondernemingsraden, gemandateerd aan de secretaris-directeur, met inachtneming van de door het CDH vastgestelde kaders.

 

C

De secretaris-directeur is bevoegd tot het wijzigen van het aantal toegestane fte, voor zover dit blijft binnen de kaders van de begroting (mandaatregister onder XIII “Rechtspositionele besluiten”). In de toelichting behorende bij de Ambtelijke bevoegdhedenregeling Waterschap Rivierenland 2011 wordt hierover het volgende opgenomen: “Met het aantal toegestane fte wordt de totale formatie van het waterschap (zowel tijdelijke als vaste fte's) bedoeld, zoals opgenomen in de bijlage 'Staat van personele sterkte' van de laatst vastgestelde begroting. Binnen de kaders van de begroting heeft betrekking op de totale financiële kaders van de lopende begroting. De bevoegdheid van de secretaris-directeur betreft het wijzigen (uitbreiding, inkrimping en verschuiving tussen afdelingen) van de formatie zoals is opgenomen in de lopende begroting. De voorwaarde om van deze bevoegdheid gebruik te maken is dat de wijziging van de formatie vertaald in kosten binnen de beschikbaar gestelde budgetten/kredieten blijft van de vastgestelde lopende begroting. Het voorgaande laat (dus) onverlet de bevoegdheid van afdelingshoofden om binnen de afdeling medewerkers te verschuiven, mits binnen de formatie wordt gebleven.”

 

D

Onder I “Het verrichten van (privaatrechtelijke) (rechts)handelingen” van het mandaatregister vervallen de volgende twee bevoegdheden: “het verkrijgen, vervreemden en bezwaren van onroerende zaken tot een maximum van € 500.000,--” en “het verkrijgen, vervreemden en bezwaren van onroerende zaken in afwijking van de getaxeerde waarde conform de voorwaarden in het Eigendommenbeleid”. Deze bevoegdheden worden vervangen door de volgende bepaling: “het verkrijgen, vervreemden en bezwaren van onroerende zaken”. Dit wordt gemandateerd aan de afdelingshoofden, tenzij er sprake is van: bestuurlijke gevoeligheid en/of een afwijking van de getaxeerde waarde conform de voorwaarden in het Eigendommenbeleid, voor zover bij verkrijging de aankoopsom hoger is dan de getaxeerde waarde en bij vervreemding de verkoopsom lager is dan de getaxeerde waarde; en ingeval van bezwaring voor zover bij bezwaring op eigendommen van het waterschap de prijs lager is dan de getaxeerde waarde en bij bezwaring ten behoeve van het waterschap op eigendommen van derden de prijs hoger is dan de getaxeerde waarde. In de toelichting bij de Ambtelijke bevoegdhedenregeling wordt aanvullend opgemerkt: “Bij verkrijging, vervreemding en bezwaring van onroerende zaken met een waarde boven de € 500.000,-- dient in alle gevallen eerst afstemming plaats te vinden met de verantwoordelijke heemraad.”

 

E

Onder I “Het verrichten van (privaatrechtelijke) (rechts)handelingen” van het mandaatregister wordt de bevoegdheid tot het nemen van besluiten en het verrichten van (privaatrechtelijke) (rechts)handelingen over onderwerpen waarover de Ondernemingsraad advies- en instemmingsrecht heeft, zoals genoemd in de artikelen 25, lid 1 sub g, k en n en 27, lid 1, van de Wet op de ondernemingsraden, gemandateerd aan de secretaris-directeur.

 

F

Onder I “Het verrichten van (privaatrechtelijke) (rechts)handelingen” van het mandaatregister wordt de bevoegdheid tot het nemen van besluiten en verrichten van (privaatrechtelijke) (rechts)handelingen inzake afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht gemandateerd tot het niveau van teamleider/projectleider.

 

G

Onder II “Aanbestedingen” van het mandaatregister wordt de bevoegdheid tot het goedkeuren van een belangenbeschermingsplan als bedoeld in de ‘Gedragscode voor de omgang met belangenverstrengeling bij aanbesteden van Waterschap Rivierenland’ gemandateerd tot het niveau van afdelingshoofd.

 

H

Onder IV “Overeenkomsten” van het mandaatregister wordt het aangaan van een planschade-overeenkomst gemandateerd tot het niveau van teamleider.

 

I

Onder XIV “Bestuurlijk” van het mandaatregister wordt de bevoegdheid tot het vaststellen van de regeling "Overzicht van bij derden in rekening te brengen (uur)tarieven, alsmede uurvergoeding voor schouwwerkzaamheden" gemandateerd aan de secretaris-directeur.

 

J

Onder XV “Overig” van het mandaatregister wordt de bevoegdheid tot het vaststellen van crisisbestrijdingsplannen gemandateerd aan de secretaris-directeur.

 

Artikel II. Inwerkingtreding

 

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2021 na publicatie in het Waterschapsblad.

 

 

Artikel III. Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als de “Twaalfde wijziging van de Ambtelijke bevoegdhedenregeling Waterschap Rivierenland 2011”.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland van 15 december 2020 te Tiel.

de secretaris-directeur, de dijkgraaf,

ir. Z.C. Vonk prof.dr. J.C. Verdaas

Naar boven