Het dagelijks bestuur maakt het volgende bekend.
Besluit
Het dagelijks bestuur van Waterschap De Dommel heeft op 21 december 2020 het besluit betreffende projectplan "434086 Automatiseren stuwen RN1‑st2, RN1‑st4, RN1‑st6, RN1‑st7, RN1‑st8 en RN1‑st9, gemeenten Bergeijk en Eersel" vastgesteld.
Dit projectplan houdt onder meer het volgende in:
Waterschap De Dommel heeft als beheerder van het oppervlaktewater de taak om de functie van watergangen en daarin aanwezige kunstwerken in stand te houden. Dit doen we door de (bestaande) watergangen en kunstwerken zo effectief en efficiënt mogelijk te beheren, onderhouden en in te richten. Zodat deze (gaan) voldoen aan de gestelde doelen. In de gemeenten Bergeijk en Eersel ligt watergang RN1, de Run. In deze watergang staan verschillende stuwen die nu alleen handmatig bediend kunnen worden. Hierdoor is snel reageren op een hoosbui niet mogelijk, met de kans op natschade als gevolg. Tegelijkertijd heeft het vasthouden van water een hoge prioriteit na de laatste droge zomers. Daarvoor moeten de stuwen zo hoog mogelijk ingesteld worden. Dat gebeurt nu niet omdat de kans op natschade bij een hoosbui dan te groot is. Het vasthouden van water wordt daardoor niet maximaal benut. Waterschap De Dommel is voornemens om 6 stuwen te automatiseren. Het gaat om RN1‑st2 aan de Zandhoef te Bergeijk, RN1‑st4 aan de Puttendijk te Bergeijk, RN1‑st6 aan de Eerdbrand te Eersel, RN1‑st7 nabij de Broekstraat te Eersel, RN1‑st8 aan de Boevenheuvel te Eersel en RN1‑st9 aan de Schaiksedijk te Eersel. Geautomatiseerde stuwen zijn zodanig ingeregeld, dat de stuwstand wordt bepaald op basis van het waterpeil boven‑ en benedenstrooms van de stuw. Als het waterpeil bijvoorbeeld te veel stijgt, gaat de stuwstand omlaag, waardoor het waterpeil weer zakt. De geautomatiseerde stuwen reageren dus zelf, en snel, op de actuele situatie in de watergang. Zo kan er maximaal water worden vastgehouden (droogtebestrijding) en natschade worden geminimaliseerd.
Projectplan met bijlagen ter inzage
Dit projectplan en de stukken die op dit plan betrekking hebben, liggen gedurende 6 weken ter inzage vanaf de dag na deze bekendmaking.
Het verkort projectplan en bijlagen zijn digitaal te raadplegen via de website:
https
://
www
.
dommel
.
nl
/
gvop
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen tegen dit besluit gedurende 6 weken vanaf de dag na die waarop het besluit is bekendgemaakt bezwaar indienen bij het dagelijks bestuur van Waterschap De Dommel t.a.v. secretariaat bezwaren, Postbus 10.001, 5280 DA Boxtel.
Het bezwaarschrift moet voorzien zijn van:
‑ naam en adres van de indiener;
‑ de dagtekening;
‑ omschrijving van het besluit waartegen bezwaar is ingediend en zo mogelijk een
afschrift van het besluit;
‑ gronden van het bezwaar.
Verder dient het bezwaarschrift door de indiener te zijn ondertekend.
Naast een bezwaarschrift kan een verzoek om een voorlopige voorziening bij de rechtbank worden ingediend. Het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de Sector bestuursrecht van rechtbank Oost Brabant, Postbus 90125, 5200 MA 's‑Hertogenbosch. Voor het treffen van een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.
U kunt ook digitaal een voorlopige voorziening indienen bij genoemde rechtbank via Het digitale loket Rechtspraak. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.
Contact
Voor vragen over deze bekendmaking kunt u contact opnemen met Marjolein Lemmens, telefoonnummer (0411) 618 618.
|