Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest heeft in zijn vergadering van 29 september 2020 het erratum van de Nota Bodembeheer en de bijbehorende bodemkwaliteitskaart voor de regionale keringen en de zeedijk vastgesteld.
Aanleiding
In 2014 zijn voor het eerst de Nota Bodembeheer (zie de bijlage aan de linkerzijde van deze pagina) en de bijbehorende bodemkwaliteitskaarten opgesteld en bestuurlijk vastgesteld. De Nota Bodembeheer en de waterbodemkwaliteitskaart hebben een geldigheidsduur van tien jaar en zijn tot 2024 geldig. De bodemkwaliteitskaart voor de regionale keringen en de zeedijk heeft slechts een geldigheidsduur van vijf jaar en moest worden geactualiseerd.
De laatste vijf jaar zijn op het gebied van bodem enkele beleidsuitgangspunten gewijzigd. Daarom is besloten om gelijktijdig met de actualisatie van de bodemkwaliteitskaart ook de Nota Bodembeheer tegen het licht te houden. In de bijlage aan de linkerzijde van deze pagina treft u deze documenten aan. De wijziging van beleid maar ook de doorlooptijd tot de Omgevingswet (waarschijnlijke datum inwerkingtreding 1-1-2022) is beperkt. De aanpassingen zijn daarom in een erratum opgenomen. Bij het invoeren van de Omgevingswet volgt alsnog een volledige actualisatie van de Nota Bodembeheer.
Doel van de bodemkwaliteitskaart
Met behulp van de bodemkwaliteitskaart kan bij onderhoudswerken vrijkomende grond elders binnen het gebied worden hergebruikt zonder dat de grond telkens afzonderlijk hoeft te worden gekeurd. De kwaliteit van grond van onverdachte locaties kan eenvoudig op de kaart worden afgelezen. Dit bespaart zowel tijd als onnodige onderzoekskosten en betekent eenvoudiger werken voor de uitvoerders, teamleiders en projectleiders van ons waterschap.
Wijzigingen door het erratum Nota Bodembeheer
Om het verplaatsen en hergebruik van grond in goede banen te leiden zijn ‘spelregels’ opgesteld. Dit beleid is in regionaal verband samen met de provincie Groningen, de Groningse gemeenten en waterschap Hunze & Aa’s opgesteld en vastgelegd in de Nota Bodembeheer en het bijbehorende erratum.
De belangrijkste aanvullingen op het beleid die in het erratum zijn opgenomen betreffen toepassingsregels voor PFAS-houdende grond en bagger, zoute bagger en gereinigde grond. Daarnaast zijn er nu meer mogelijkheden voor het toepassen van overstortbagger en wordt ingezet op voorkomen en verspreiden van de Japanse duizendknoop naast andere grondgebonden ziekten en plagen.
Terinzagelegging
Het besluit en de bijbehorende stukken liggen ter inzage van 3 november 2020 tot en met 15 december 2020 bij het waterschapshuis, Stedumermaar 1 te Groningen.
Zienswijzen
Belanghebbenden kunnen gedurende bovengenoemde termijn mondeling of schriftelijk hun zienswijze betreffende de ter inzage gelegde stukken kenbaar maken. Uw schriftelijke reactie kunt u sturen aan het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest, postbus 18, 9700 AA Groningen. Het waterschap Noorderzijlvest heeft de electronische weg (e-mail) niet opengesteld voor het indienen van zienswijzen/ inspraakreacties.
Voor nadere informatie
Voor een toelichting op de stukken kunt u een afspraak maken met de heer M. (Marc) Bethlehem via telefoonnummer (050) 304 89 11.