Peilbesluit Kampereiland, Mandjeswaard, Pieper en Zuiderzeepolder

Peilbesluit

Het algemeen bestuur van het Waterschap Drents Overijssel Delta maakt bekend dat het peilbesluit Kampereiland, Mandjeswaard, Pieper en Zuiderzeepolder is vastgesteld op 20 oktober 2020, op grond van artikel 5.4, eerste lid, van de Waterwet.

Aanleiding

Het waterschap actualiseert het waterpeil op Kampereiland en Mandjeswaard (gemeente Kampen) en Pieper en Zuiderzeepolder (gemeente Zwartewaterland), zodat de waterpeilen in het gebied weer optimaal zijn voor het grondgebruik. Het huidige peilbeheer blijkt grotendeels op orde te zijn. Het waterschap zal het waterpeil of de grenzen van het peilvak op een beperkt aantal locaties wijzigen. Dit heeft geen negatieve consequenties voor het omliggend gebied. Om de peilen te kunnen realiseren, zal het waterschap enkele stuwen en dammen aanleggen of verwijderen. Dit is beschreven in het Projectplan Kampereiland, Mandjeswaard, Pieper en Zuiderzeepolder.

Het waterschap legt gelijktijdig twee plannen ter inzage: het Peilbesluit Kampereiland, Mandjeswaard, Pieper en Zuiderzeepolder en het Projectplan peilbesluit Kampereiland, Mandjeswaard, Pieper en Zuiderzeepolder.

Het ontwerpppeilbesluit lag vanaf 20 juli 2020 gedurende een periode van zes weken ter inzage en kon digitaal worden ingezien op de website van het waterschap en via de links aan de linkerzijde van deze digitale bekendmaking. Hierop zijn vier zienswijzen binnen gekomen. Deze hebben geleid tot wijzigingen van het ontwerppeilbesluit.

Instellen van beroep

Het peilbesluit ligt vanaf 23 oktober 2020 digitaal ter inzage, totdat de beroepstermijn is verstreken en kan digitaal worden ingezien via de links aan de linkerzijde van deze digitale bekendmaking. Belanghebbenden kunnen beroep instellen bij de rechtbank Noord-Nederland (Postbus 150, 9700 AD, Groningen) onder overlegging van een afschrift van dit peilbesluit.

Het is mogelijk digitaal beroep in te stellen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet de indiener wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Op de genoemde site staan de precieze voorwaarden.

Het beroepschrift moet voorzien zijn van:

 

  • 1.

    naam en adres van de indiener;

  • 2.

    de dagtekening;

  • 3.

    omschrijving van het besluit waartegen beroep is ingesteld en zo mogelijk een afschrift van het besluit;

  • 4.

    de gronden van het beroep.

Voorts dient het beroepschrift door de indiener te zijn ondertekend.

Gedurende zes weken (met ingang van de dag na die van deze bekendmaking) kunnen belanghebbenden beroep instellen bij de rechtbank Noord-Nederland, sector bestuursrecht (Postbus 150, 9700 AD, Groningen), zo mogelijk onder overlegging van een afschrift van het peilbesluit.

Geen beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten geen zienswijze te hebben ingediend.

Het is mogelijk digitaal beroep in te stellen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daar is een elektronische handtekening (DigiD) voor nodig. Op genoemde website staan de precieze voorwaarden.

Daar waar geen inrichtingsmaatregelen nodig zijn (zie figuur 30 op pagina 54 van de Toelichting peilbesluit Kampereiland, Mandjeswaard, Pieper en Zuiderzeepolder) maar waar het peil aan het gemaal of stuw aangepast kan worden, treedt het peilbesluit in werking met de bekendmaking, ook al wordt er een beroepschrift ingediend. Dit betekent dat de nieuwe peilen kunnen worden gehandhaafd. Om dit te voorkomen kan degene die beroep instelt gelijktijdig of na het indienen daarvan een zogenaamd verzoek om een voorlopige voorziening doen bij de Voorzieningenrechter van de Afdeling Bestuursrecht van de rechtbank Noord-Nederland (Postbus 150, 9700 AD, Groningen). Daarbij moet een kopie van het beroepschrift worden overlegd. Zie voor het digitaal indienen van zo’n verzoek hetgeen hiervoor is opgemerkt over het digitaal instellen van beroep.

Voor zover eerst de inrichtingsmaatregelen uit het projectplan gerealiseerd moeten worden, treedt het peilbesluit in werking na nadere bekendmaking door het dagelijks bestuur.

Beroep instellen en het doen van een verzoek om voorlopige voorziening kan digitaal bij genoemde rechtbank via bovenvermelde link. Voor het indienen van beroep en voor het doen van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Zwolle, 23 oktober 2020

Naar boven