Bekendmaking vaststelling Wijzigingsbesluit 2020 leggers watersysteem

Wijzigingsbesluit 2020 leggers watersysteem vastgesteld

Op 28 september 2020 heeft het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe het Wijzigingsbesluit 2020 leggers watersysteem vastgesteld. De bestaande leggers zijn op een aantal punten gewijzigd naar aanleiding van projecten van het waterschap of van derden. Het definitief vastgestelde besluit is op enkele onderdelen gewijzigd in vergelijking met het ontwerpbesluit.

Voor het Wijzigingsbesluit 2020 leggers watersysteem, zie hiernaast bij Externe bijlagen. Het betreft het volgende document:

  • Wijzigingsbesluit 2020 leggers watersysteem

Wat is een legger?

Het waterschap heeft als wettelijke taak om het watersysteem te beheren. Om dat goed te doen regelt het waterschap de zaken rond de wateren ook juridisch. De legger geeft met tekst en kaarten aan waar de zones liggen van en naast het water waarvoor de verboden en geboden gelden.

De legger bepaalt op welke waterstaatswerken, zoals beken of weteringen, welke regels van toepassing zijn. In de legger staat waaraan ze moeten voldoen qua ligging, afmeting en dergelijke. Daarnaast wordt aangewezen wie onderhoudsplichtig is en wat de onderhoudsverplichtingen inhouden.

Ter inzage

U kunt van 1 oktober tot 12 november 2020 het Wijzigingsbesluit 2020 leggers watersysteem inzien. Hoe u de stukken kunt inzien, leest u hieronder.

U kunt de kaarten digitaal inzien via: https://www.vallei-veluwe.nl/actueel/actuele-thema/legger-watersysteem. U bevindt zich dan op de webpagina van het waterschap. In de tekst kunt u meer lezen over de legger en vindt u een link “Kaartengedeelte”. Door op deze link te klikken komt u in de leggerkaart.

Daarnaast liggen de stukken op papier ter inzage in het Waterschapshuis, Steenbokstraat 10 te Apeldoorn. Om hiervoor een afspraak te maken kunt u contact opnemen met W. de Boer, telefoonnummer (055) 5 272 911.

 

Beroep bij de rechtbank

Als u belanghebbende bent èn tijdig een zienswijze hebt ingediend op het Wijzigingsbesluit 2020 leggers watersysteem, dan kunt u beroep instellen bij de rechtbank. Dit geldt ook wanneer u belanghebbende bent en kunt aantonen dat u redelijkerwijs niet in staat bent geweest om een zienswijze in te dienen.

Verder geldt het volgende.

Beroep is uitsluitend mogelijk tegen de aanwijzing van onderhoudsplichtigen en onderhoudsverplichtingen op grond van artikel 78, tweede lid Waterschapswet. Tegen de vaststelling van de ligging, vorm, afmeting en constructie van de waterstaatswerken overeenkomstig artikel 5.1 van de Waterwet is geen beroep mogelijk. Alleen als de ligging van een beschermingszone in een legger wordt vastgesteld of gewijzigd, is beroep wel mogelijk.

Voor het instellen van beroep geldt het onderstaande.

Beroepstermijn

De termijn voor het indienen van het beroepschrift bedraagt zes weken. Deze termijn begint met ingang van de dag na de dag van bekendmaking. Dit betekent dat het beroepschrift uiterlijk op 12 november ingediend moet zijn.

Inhoud beroepschrift

Het beroepschrift moet minimaal bevatten: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening (= datum van ondertekening), een omschrijving van het besluit waartegen het beroepschrift is gericht en de gronden van beroep (reden/onderbouwing). Verder moet het beroepschrift ondertekend zijn. Voor de behandeling moet u griffierecht betalen.

Houdt u rekening met het volgende:

  • a.

    de beroepsgronden moeten in het beroepschrift worden opgenomen;

  • b.

    het beroep wordt niet-ontvankelijk verklaard, als binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend. Niet-ontvankelijk betekent dat het beroep niet aan de formele eisen voldoet en daarom niet inhoudelijk wordt behandeld;

  • c.

    beroepsgronden kunnen na afloop van de beroepstermijn niet meer worden aangevuld.

Indienen beroepschrift

U moet het beroepschrift richten aan de Rechtbank Gelderland, locatie Arnhem, postbus 9030, 6800 EM Arnhem, met daarbij een kopie van het besluit. U kunt ook digitaal beroep instellen bij de bovengenoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/ . Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.

Voorlopige voorziening

Het instellen van beroep heeft geen schorsende werking. Dat betekent dat het Wijzigingsbesluit 2020 leggers watersysteem in principe in werking treedt. Als er zodanige belangen spelen, dat er niet gewacht kan worden op de beslissing op het ingediende beroep, kunt u een verzoek doen om een voorlopige voorziening (schorsing). Dit verzoek moet gericht worden aan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Gelderland, locatie Arnhem, op het bovengenoemde adres. Een voorwaarde is dat er ook beroep wordt ingesteld. Voor de behandeling moet u griffierecht betalen.

Wij verzoeken u vriendelijk een afschrift van het beroepschrift en/of het verzoek om een voorlopige voorziening toe te zenden aan het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe.

Contact opnemen

Om de stukken toegestuurd te krijgen/in te zien of voor andere vragen kunt u contact opnemen met W. de Boer, telefoonnummer (055) 5 272 911.

Voor juridische vragen kunt u contact opnemen met M. van Wijk, telefoonnummer (055) 5 272 911.

Apeldoorn,

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe

drs. ing. K.A. Blokland,

secretaris

drs. T. Klip-Martin,

dijkgraaf

Naar boven