Kennisgeving over rol participatie bij het maken van het waterbeheerprogramma 2022-2027

Waterschap Aa en Maas is gestart met het maken van een nieuw waterbeheerprogramma voor de periode 2022-2027. Onderdeel van dit programma is de milieueffectrapportage (m.e.r.procedure). Deze procedure start met een notitie ‘reikwijdte en detailniveau’ waarin het proces staat dat voor de m.e.r. wordt doorlopen en welke alternatieven worden bekeken op milieuaspecten. Deze notitie ligt van 3 februari tot en met 2 maart ter inzage. Hierop kan gereageerd worden. De m.e.r.-procedure is vrijwillig. Tegelijkertijd betrekt het waterschap veel partijen om hun inbreng te kunnen geven voor de invulling van het waterbeheerprogramma.

Wat is een waterbeheerprogramma?

Alle waterschappen moeten iedere zes jaar een waterbeheerplan of waterbeheerprogramma (wbp) maken. In dit programma geeft het waterschap aan welke doelstellingen het heeft voor de komende zes jaar en, op hoofdlijnen, wat het waterschap gaat doen om deze te bereiken. Het huidige wbp loopt tot en met 2021, het nieuwe wbp gaat over de periode 2022-2027.

 

Wat is een m.e.r.-procedure?

Het voorkomen van aantasting van het milieu is van groot maatschappelijk belang. Het is daarom zaak om milieubelangen volwaardig in de besluitvorming te betrekken. Om hier in de praktijk vorm aan te geven is het instrument milieueffectrapportage of te wel m.e.r. ontwikkeld.

 

Hoe wordt inbreng verzameld voor de invulling van het nieuwe wbp?

 

Afstemming met diverse partijen:

  • a.

    Tijdens verschillende bijeenkomsten met de gemeenten in het werkgebied van waterschap Aa en Maas wordt gekeken naar gezamenlijke knelpunten en kansen. Het waterschap zoekt ook afstemming met de omgevingsvisies die de gemeenten maken.

  • b.

    Met het Rijk, provincies en aangrenzende waterschappen wordt via aparte overleggen afgestemd

  • c.

    Via overleg met niet-overheidsorganisaties (zoals ZLTO, terreinbeherende organisaties, Veiligheidsregio’s, Omgevingsdiensten, regionale samenwerkingsverbanden en Brabantadvies)

De resultaten uit deze afstemmingsoverleggen vormen inbreng voor de te maken keuzes in het wbp.

 

  • d.

    Inwoners en bedrijven in ons werkgebied zijn ook welkom om hun inbreng te leveren. Zij worden alleen niet actief benaderd omdat in het wbp geen onomkeerbare besluiten staan die invloed hebben op de directe leefomgeving. Bij concrete plannen die voortvloeien uit dit wbp betrekken wij standaard direct belanghebbenden. Als u uw mening in dit stadium al wel wilt delen, dan kan dat door een e-mail te sturen naar: wbp@aaenmaas.nl.

2. Inbreng op formele documenten:

  • a.

    De ter inzage legging van de notitie ‘reikwijdte en detailniveau’ is de eerste stap van waterschap Aa en Maas om met een m.e.r. tot zorgvuldige en goed onderbouwde keuzes te komen. De notitie beschrijft hoe de m.e.r.-procedure eruit ziet, welke alternatieve invullingen voor het wbp met elkaar worden vergeleken en hoe die alternatieven worden beoordeeld. Op de notitie ‘reikwijdte en detailniveau’ is inspraak mogelijk tijdens de zogenaamde ‘terinzagelegging’. Dit is van maandag 3 februari tot en met maandag 2 maart. U kunt in deze periode reageren op de notitie en het waterschap meegeven waar ze volgens u op zouden moeten letten tijdens de m.e.r.-procedure.

     

    Hoe kunt u reageren?

    U kunt de notitie inzien van 3 februari tot en met 2 maart tijdens kantooruren op de volgende locatie:

    - Waterschap Aa en Maas, Pettelaarpark 70, ’s-Hertogenbosch

    Daarnaast is de notitie digitaal beschikbaar via de website van waterschap Aa en Maas https://www.aaenmaas.nl/actueel/bekendmakingen/

     

    U kunt uw reactie sturen naar wbp@aaenmaas.nl.

     

    Wat gebeurt er met uw reactie?

    De verschillende reacties op de notitie worden betrokken bij de uitwerking van het m.e.r.-rapport en de te maken keuzes in het wbp. Er komt géén aangepaste versie van de notitie reikwijdte en detailniveau.

  • b.

    Het algemeen bestuur van waterschap Aa en Maas geeft in het najaar van 2020 het ontwerp van het wbp vrij om ter inzage te leggen. Dit is voor een periode van 6 weken. U kunt het ontwerp dan bekijken en er desgewenst op reageren. Als bijlage bij dit ontwerp wordt ook het MER-rapport toegevoegd, ter onderbouwing van de in het wbp gemaakte keuzes.

     

    Wat gebeurt er met uw reactie?

    Alle inspraakreacties op het ontwerp-wbp worden opgenomen in een totaaloverzicht. Het algemeen bestuur bekijkt deze en maakt een afweging hoe met elke reactie wordt omgegaan. Dit wordt genoteerd bij het totaaloverzicht. Zo kunt u zien wat er met uw reactie is gedaan. Het definitieve waterbeheerprogramma wordt eind 2021 vastgesteld door het algemeen bestuur. Er is geen beroep mogelijk.

 

Het dagelijks bestuur van Waterschap Aa en Maas

28 januari 2020, ‘s-Hertogenbosch

Naar boven