Waterschap Drents Overijsselse Delta - peilbesluit Boezem van Noordwest-Overijssel

Het algemeen bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft het Peilbesluit Boezem van Noordwest-Overijssel vastgesteld.

Doel van de aanpassing van het peilbesluit is het beperken van de verdroging van de natuur in de Wieden en Weerribben.

Toelichting

Het waterschap is in april 2019 gestart met een proef met aangepast peilbeheer op de boezem van Noordwest-Overijssel. Dit is gebeurd in afstemming met provincie Overijssel, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de rietsnijders, de Bond van binnenvissers Noordwest-Overijssel en het Natuurcollectief Noordwest-Overijssel. Doel van de aanpassing is het beperken van de verdroging van de natuur in de Wieden en Weerribben. De ervaringen met de proef zijn positief. Daarom heeft het waterschap de proef met een jaar verlengd en herziet het waterschap het peilbesluit.

Het waterpeil op de boezem blijft binnen de eerder vastgestelde bandbreedte. Het maximum- en het minimumpeil veranderen niet. Met het gewijzigde peilbeheer wordt met name in jaren met weinig neerslag in de periode april tot en met september eerder water het gebied ingelaten. Dit leidt tot hogere waterpeilen waarmee verdroging wordt tegengegaan. In plaats van water inlaten bij een peil van NAP -0,83 m gebeurt dit nu bij NAP -0,76 m. De afgelopen twee droge zomers werkte dit goed.

Inzage

Het peilbesluit, de toelichting op het peilbesluit en de reactienota zienswijzen kunnen worden ingezien totdat de beroepstermijn is verstreken, dat is tot en met woensdag 4 november 2020:

  • 1.

    Tijdens kantooruren op het kantoor van Waterschap Drents Overijsselse Delta, Dokter van Deenweg 186 Zwolle;

  • 2.

    Digitaal worden ingezien via de links aan de linkerzijde van deze digitale bekendmaking.

Procedure 

Het ontwerppeilbesluit heeft van woensdag 13 mei 2020 tot en met dinsdag 23 juni 2020 gedurende zes weken digitaal ter inzage gelegen. Binnen deze termijn is een zienswijze ingediend. De zienswijze heeft niet geleid tot wijzigingen in het peilbesluit. Het dagelijks bestuur heeft een reactienota zienswijzen vastgesteld. Het algemeen bestuur heeft na kennisname van de reactienota over de ingekomen zienswijzen het peilbesluit ongewijzigd vastgesteld.

Gedurende zes weken (met ingang van de dag na die van deze bekendmaking) kunnen belanghebbenden beroep instellen bij de rechtbank Noord-Nederland, sector bestuursrecht (Postbus 150, 9700 AD, Groningen), zo mogelijk onder overlegging van een afschrift van het peilbesluit.

Geen beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten geen zienswijze te hebben ingediend.

Het is mogelijk digitaal beroep in te stellen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daar is een elektronische handtekening (DigiD) voor nodig. Op genoemde website staan de precieze voorwaarden.

Het peilbesluit treedt na bekendmaking in werking, ook al wordt er een beroepschrift ingediend. Dit betekent dat de nieuwe peilen kunnen worden gehandhaafd. Om dit te voorkomen kan degene die beroep instelt gelijktijdig of na het indienen daarvan een zogenaamd verzoek om een voorlopige voorziening doen bij de Voorzieningenrechter van de Afdeling Bestuursrecht van de rechtbank Noord-Nederland (Postbus 150, 9700 AD, Groningen). Daarbij moet een kopie van het beroepschrift worden overlegd. Zie voor het digitaal indienen van zo’n verzoek hetgeen hiervoor is opgemerkt over het digitaal instellen van beroep.

Voor het indienen van een beroepschrift en voor het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Zwolle, 23 september 2020

Naar boven