Van 19 juli 2019 tot en met 29 augustus 2019 ligt het ontwerpprojectplan waterwet Aansluiten Oude Geulmeander Gulpen tijdens kantooruren ter inzage in het waterschapsgebouw aan de Maria Theresialaan 99 te Roermond. Uitvoering van het projectplan leidt tot een dienovereenkomstige wijziging van de Legger Waterschap Limburg 2019. Het ontwerpbesluit tot wijziging van de legger ligt eveneens tijdens voornoemde termijn ter inzage. Voor het inzien van de stukken dient vooraf een afspraak te worden gemaakt via onderstaand informatienummer.
Toelichting
In de gemeente Gulpen-Wittem ligt in het Geuldal tussen de kernen Gulpen en Wittem een oude Geulmeander die volledig is afgesloten van de Geul. De oorspronkelijke loop van de Geul, de “Oude Geul”, is nog grotendeels als een relict in het landschap aanwezig, maar is niet meer aangesloten op het watersysteem van de Geul en voert evenmin stromend water. Op dit moment voldoet de Oude Geul niet aan de randvoorwaarden voor een duurzaam en klimaatbestendig regionaal watersysteem.
Via het project “Aansluiten Oude Geulmeander Gulpen” wordt de Oude Geul weer aangesloten op het watersysteem van de Geul. Dit gebeurt op zodanige wijze dat de Oude Geul passeerbaar wordt voor vissen en daarmee bijdraagt aan de uitbreiding van aquatische levensgemeenschappen in het Geuldal. Hiervoor wordt een nieuwe duiker onder de N278, nabij de komgrens van Gulpen, aangelegd. Tevens wordt met het project de waterberging in het Geuldal bovenstrooms Valkenburg aan de Geul geoptimaliseerd.
Aan de bovenstroomse zijde van de oude meander wordt een inlaatconstructie gemaakt voor de inlaat van maximaal 130 l/sec uit de Geul. Met deze inlaat behoud de Geul voldoende afvoer ten behoeve van de doelstellingen van het N2000-gebied Geuldal.
Tussen de instroom van de Oude Geul en de N278 kan de Oude Geul over grote lengte de oorspronkelijke bedding volgen, die daarvoor op diepte wordt gebracht. Tussen de voet van de Gulperberg en de uitstroom wordt een nieuwe bedding gegraven voor de Oude Geul. Onder de N278 wordt een nieuwe duiker aangelegd, die de nieuw te graven bedding tot aan de bestaande Geul verbind.
Het terrein tussen de Gulperberg en de N278 fungeert in de huidige situatie tevens als retentiegebied bij (extreme) piekafvoeren in de Geul. Door de hoogte van de kade langs de Geul tussen het instroompunt en de N278 gedeeltelijk te verlagen, kan dit inundatieveld aan de voet van de Gulperberg vanaf T25 actief gaan meedoen in de waterberging van de Geul. De nieuwe duiker onder de N278 dient dan tevens als leegloop voor het inundatiegebied.
In het terrein komen een enkele beschermde amfibieënsoorten voor. Het werkterrein dient daarom tijdig natuurwaardenvrij gemaakt te worden. Voorafgaand aan de uitvoering wordt een amfibieënscherm geplaatst, waardoor wegvangen van de beschermde soorten mogelijk wordt.
Zienswijzen
Belanghebbenden kunnen gedurende bovenvermelde termijn schriftelijk of mondeling zienswijzen indienen over het ontwerpprojectplan en het ontwerpbesluit tot wijziging van de legger. Een schriftelijke zienswijze dient u te richten aan het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg, Postbus 2207, 6040 CC Roermond. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze dient u een afspraak te maken. Indien u een afspraak wenst voor 29 juli 2019 kunt u deze maken met de projectleider, de heer Wil Coenen, via telefoonnummer 0620599333. Vanaf 29 juli 2019 kunt u desgewenst hiervoor een afspraak maken met de omgevingsmanager, Kim Baeten, via telefoonnummer 0614707575. Na afloop van de inspraakfase zullen de ontwerpbesluiten, samen met eventueel ontvangen zienswijzen, ter besluitvorming aan het bestuur worden voorgelegd.
Informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de projectleider, Wil Coenen, via telefoonnummer 0620599333, of de omgevingsmanager Kim Baeten, telefoonnummer 0614707575, of via een van de volgende e-mailadressen: w.coenen@waterschaplimburg.nl of k.baeten@waterschaplimburg.nl. De ontwerpbesluiten zijn ook in te zien in de linker kolom bij deze bekendmaking.
Het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg
ir. E.J.M. Keulers MMO, secretaris-directeur
drs. ing. P.F.C.W. van der Broeck, dijkgraaf