Waterschapsblad van Waterschap Aa en Maas
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Waterschap Aa en Maas | Waterschapsblad 2019, 7472 | Beleidsregels |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Waterschap Aa en Maas | Waterschapsblad 2019, 7472 | Beleidsregels |
Overgangsbepaling obstakels langs waterlopen
Het Dagelijks Bestuur van waterschap Aa en Maas;
gelezen het voorstel van het Directieteam van 25 juni 2019,
gezien het feit dat het ontwerpbesluit in de periode van 13 mei tot en met 23 juni ter inzage heeft gelegen en er gedurende die periode geen zienswijzen zijn ingediend.
1. De hieronder weergegeven overgangsbepaling obstakels langs waterlopen vast te stellen.
2. Dit besluit wordt aangehaald als "Overgangsbepaling obstakels langs waterlopen".
3. Dit besluit treedt in werking op de dag na de bekendmaking.
Algemene regel "overgangsbepaling obstakels langs waterlopen"
Aanleiding en doel overgangsbepaling
Het waterschap is verantwoordelijk voor het onderhouden van de categorie A-waterlopen. Om het onderhoud veilig en doelmatig te kunnen doen, is er aan weerszijden van de waterloop een beschermingszone gesitueerd. Deze zijn qua ligging vastgelegd in de legger. Aan het gebruik van deze beschermingszones zijn eisen verbonden. Deze zijn opgenomen in de algemene regels en beleidsregels van de Keur. Zo zijn er onder andere regels ten aanzien van het plaatsen van obstakels.
Ten behoeve van het onderhoud aan de waterlopen is in de loop van de jaren de breedte van de beschermingszone aangepast. Als gevolg hiervan bevinden zich in de beschermingszones veel obstakels die het onderhoud hinderen en die niet aan de huidige vereisten van de Keur voldoen. Einddoel is om de onderhoudssituatie te verbeteren en alle obstakels in overeenstemming te brengen met de regels van de Keur. Deze overgangsbepaling speelt hierin een belangrijke rol.
Deze overgangsbepaling is alleen van toepassing voor obstakels van voor 1 januari 2010.
Voor obstakels van na 1 januari 2010 is de huidige regelgeving van toepassing en kan geen gebruik worden gemaakt van deze algemene regel. Als peildatum is 1 januari 2010 gekozen, zijnde het eerste jaar na inwerkingtreding van de Waterwet.
Het begrip gebouw is ontleend aan de Woningwet: een bouwwerk dat een voor mensen toegankelijke overdekte geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte vormt. Voor het begrip bouwwerk in deze definitie wordt aangesloten bij de jurisprudentie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een bouwwerk is elke constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal, die op de plaats van bestemming hetzij direct of indirect met de grond verbonden is, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond, bedoeld om ter plaatse te functioneren. Hiermee wordt geborgd dat in deze algemene regel de begrippen worden gehanteerd die gebruikelijk zijn in het omgevingsrecht.
Op basis van luchtfoto’s bepaalt het waterschap of het betreffende gebouw voor 1 januari 2010 is geplaatst of erna.
Het gebouw mag worden behouden in de staat zoals het zich op 1 januari 2010 bevond. Wijzigingen en uitbreidingen van het gebouw en sloop en nieuwbouw op dezelfde locatie zijn niet toegestaan. Alleen kleinschalige bouwactiviteiten die het beheer en onderhoud van de waterloop niet kunnen hinderen, zoals dakramen en zonnepanelen, zijn toegestaan op grond van het derde lid (artikel 2 van bijlage 2 Besluit omgevingsrecht).
Eenvoudig te verplaatsen of te verwijderen gebouwen van voor 2010 vallen niet onder de vrijstelling van artikel 1. Deze worden gezien als overig obstakel waarbij het waterschap bij maatwerkvoorschrift de einddatum bepaalt voor het behouden van het obstakel.
Eenvoudig te verwijderen gebouwen zijn bijvoorbeeld houten schuurtjes.
Of een obstakel dateert van voor 2010 wordt zoveel mogelijk bepaald op basis van luchtfoto’s. Bomen en struiken en hekwerken zijn over het algemeen goed zichtbaar op luchtfoto’s. Dit geldt niet voor kleinere obstakels zoals bijvoorbeeld hydranten. Van een kleiner obstakel zal de eigenaar zelf aannemelijk moeten maken dat het een obstakel betreft van voor 2010. Bijvoorbeeld op basis van een factuur.
Waterschap Aa en Maas gaat het onderhoud meer toekomstbestendig maken. Het waterschap doet dit geleidelijk en in goed overleg met de omgeving. Per onderhoudsvak gaat het waterschap het gesprek aan met aangrenzende eigenaren en maakt daarbij afspraken over onder andere rijrichting en maaiselverwerking. Dit proces noemt het waterschap Wijzer Onderhoud. Mede op basis van de resultaten van het overleg, bepaalt het waterschap welke obstakels verwijderd dienen te worden.
De termijn waarbinnen de obstakels behouden mogen blijven – oftewel de einddatum van de tijdelijke vrijstelling – wordt bij maatwerkvoorschrift vastgesteld. Een maatwerkvoorschrift is een besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. Tegen het maatwerkvoorschrift staat bezwaar en beroep open.
Bij het bepalen welke obstakels verwijderd dienen te worden, hanteert het waterschap het principe “we rijden niet door tuinen, tenzij …”. Onder tuinen wordt hier verstaan percelen die op 1 januari 2010 de bestemming wonen hadden en bouwvlakken binnen een perceel met de bestemming agrarisch, op 1 januari 2010 ingericht als tuin.
Bij tuinen die hier aan voldoen wordt allereerst gekeken of het onderhoud veilig kan worden uitgevoerd of de onderhoudssituatie veilig kan worden gemaakt door relatief eenvoudige aanpassingen aan het oppervlaktewaterlichaam. Als dit het geval is of mogelijk is, kunnen de betreffende obstakels blijven staan. Als dit niet mogelijk is dan moeten alle obstakels die het onderhoud hinderen verwijderd worden. Het uitgangspunt hierbij is een vrije beschermingszone van 5 meter breed. Afhankelijk van de benodigde manoeuvreerruimte zijn er beperkte mogelijkheden om minder dan 5 meter vrij te maken.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/wsb-2019-7472.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.