Bekendmaking ter inzage legging ontwerpprojectplan Waterwet Herinrichting Geleenbeek deelgebied 20 fase 1 te Sittard-Geleen ook wel ‘Corio Glana Highlight 20 fase 1’ genoemd met bijbehorend ontwerpbesluit tot wijziging van de legger

Van 23 mei 2019 tot en met 3 juli 2019 ligt het ontwerpprojectplan Waterwet Herinrichting Geleenbeek deelgebied 20 fase 1 te Sittard-Geleen ook wel ‘Corio Glana Highlight 20 fase 1’genoemd, tijdens kantooruren ter inzage in het waterschapsgebouw aan de Maria Theresialaan 99 te Roermond. Uitvoering van het projectplan leidt tot een dienovereenkomstige wijziging van de Legger Waterschap Limburg 2019. Het ontwerpbesluit tot wijziging van de legger ligt eveneens tijdens voornoemde termijn ter inzage. Voor het inzien van de stukken dient u vooraf een afspraak te maken via onderstaand telefoonnummer.

Toelichting

Gemeente Sittard-Geleen en Waterschap Limburg werken al enkele jaren intensief samen in de gebiedsontwikkeling Corio Glana. Corio Glana is een project waarbij de Geleenbeek van haar bron in Benzenrade tot Sittard wordt hersteld. De belangrijkste doelen daarbij zijn de verbetering van de waterkwaliteit, waterveiligheid, natuurontwikkeling, herstel beeklandschap en toegankelijkheid voor bezoekers.  

De herinrichting van de Geleenbeek deelgebied 20 fase 1 vindt plaats benedenstrooms van Middenweg (N276) tot de Agricolastraat. Het waterschap en de gemeente streven een robuust en klimaatbestendig regionaal watersysteem na. Op dit moment heeft de huidige gekanaliseerde loop van de Geleenbeek/Keutelbeek onvoldoende ecologische kwaliteit en vormen de stuwen een barrière voor vismigratie. Bovendien kan de huidige beekloop de verwachte toekomstige hogere afvoeren van de Geleenbeek/Keutelbeek niet veilig verwerken, waardoor meer wateroverlast gaat ontstaan rond de Ophovenermolen en Agricolastraat.

Het oplossen van de bovengenoemde knelpunten (wateroverlast, vismigratieknelpunt, waterkwaliteit, ecologische kwaliteit en droogte) wordt onderstaand toegelicht:

Aanpak wateroverlast in de stad

Bij hoge afvoeren ontstaat wateroverlast nabij de Ophovenermolen, de wijk Ophoven en de Agricolastraat. Door de klimaatverandering moet rekening worden gehouden met hogere piekafvoeren in de toekomst. Op dit moment bedraagt de maatgevende afvoer in het centrum van Sittard 32 m3/s. In de toekomst moet de beek een maatgevende afvoer van 48 m3/s kunnen verwerken, zodat wordt voldaan aan de T=100 norm voor voorkoming van wateroverlast. Om dit te kunnen bereiken worden op meerdere plaatsen laagten in het beekdal gecreëerd die ten tijde van verhoogde piekafvoeren van de Geleenbeek water tijdelijk kunnen bergen. Bovendien wordt er ter plaatse van de Ophovenermolen een extra bypass aangelegd om water om de bebouwing heen te leiden. 

Opheffen vismigratieknelpunt

Door de aanwezigheid van stuwen (Nieuwe stenen sluis en de Ophovener Molen) en een slecht werkende bestaande vispassage zijn de migratiemogelijkheden voor vissen zeer beperkt. Om het gehele traject passeerbaar te maken voor vissen wordt de bestaande vistrap nabij de molen aangepast en verder uitgebreid. De nieuwe stenen sluis zal worden verwijderd en ter plaatse zal een nieuwe vistrap worden aangelegd om het hoogteverschil te overbruggen.  

Waterkwaliteit  

Meerdere riool overstorten zijn nog niet gesaneerd met alle nadelige gevolgen voor de waterkwaliteit en het woongenot. Om de kwaliteit in dit gedeelte van de Geleenbeek te verbeteren, wordt –als onderdeel van dit project- een bergbezinkbassin in het projectgebied aangelegd door de gemeente Sittard-Geleen waardoor het aantal en de kwaliteit van de overstorten op de Geleenbeek in de toekomst wordt terug gebracht. Bovendien wordt een regenwaterriool aangelegd om schoon water en afvalwater van elkaar te scheiden.

Ecologische kwaliteit

De Geleenbeek voldoet niet aan de vereiste morfologische en ecologische kaders die worden gesteld aan een natuurbeek. De natuurwaarden in het beekdal zijn laag en meerdere kruisende wegen vormen een barrière. Om dit te verbeteren wordt over de gehele lengte de bestaande oever- en taludbescherming van stortstenen uit de beek verwijderd. In de nieuwe beekloop wordt geen oever- en taludbekleding meer aangebracht. Ter plaatse van kruisende wegen worden faunapassages aangelegd.

Droogte

In droge perioden is onvoldoende water beschikbaar voor doorstroming van de beken en stadsgrachten. Bovendien kan dit bij aanhoudende droogte leiden tot hittestress. Door de gemeente Sittard-Geleen worden laagten in het plangebied gecreëerd waarheen regenwater vanuit de aanliggende wijken na afkoppeling wordt doorgeleid. Bovendien wordt schoon regenwater gescheiden en apart afgevoerd naar de Geleenbeek.

Zienswijzen

Belanghebbenden kunnen gedurende bovenvermelde termijn schriftelijk of mondeling zienswijzen indienen over het ontwerpprojectplan en het ontwerpbesluit tot wijziging van de legger. Een schriftelijke zienswijze dient u te richten aan het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg, Postbus 2207, 6040 CC Roermond. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze dient u een afspraak te maken met de omgevingsmanager, Kim Baeten, via telefoonnummer 0614707575. Na afloop van de inspraakfase zullen de ontwerpbesluiten, samen met de ontvangen zienswijzen, ter besluitvorming aan het bestuur worden voorgelegd.  

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de omgevingsmanager, Kim Baeten, via telefoonnummer: 06 14707575 of via het e-mailadres: k.baeten@waterschaplimburg.nl. De ontwerpbesluiten zijn ook in te zien in de linkerkolom bij deze bekendmaking.

Het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg

ir. E.J.M. Keulers MMO, secretaris-directeur

drs. ing. P.F.C.W. van der Broeck, dijkgraaf

Naar boven