Ter inzage legging ontwerpprojectplan ‘Herinrichting Kanjel en Gelei Meerssen- Maastricht’ met bijbehorend ontwerpbesluit tot wijziging van de legger

Van 30 april 2019 tot en met 11 juni 2019 ligt het ontwerpprojectplan ‘Herinrichting Kanjel en Gelei Meerssen- Maastricht’ (P026401) tijdens kantooruren ter inzage in het waterschapsgebouw aan de Maria Theresialaan 99 te Roermond. Uitvoering van het projectplan leidt tot een dienovereenkomstige wijziging van de Legger Waterschap Limburg 2019. Het ontwerpbesluit tot wijziging van de legger ligt eveneens tijdens voornoemde termijn ter inzage.

Toelichting

Het waterschap streeft een robuust en klimaatbestendig regionaal watersysteem na. De huidige situatie van de Kanjel en Gelei in relatie met de aanwezige landgoederen voldoet niet aan de eisen voor een duurzaam watersysteem. Het waterschap is voornemens om het project ‘herinrichting Kanjel en Gelei Meerssen-Maastricht’  uit te voeren. Op grond van artikel 5.4. van de Waterwet dient het waterschap daarom een projectplan op te stellen. De geplande werkzaamheden hebben tot doel om een optimale waterverdeling binnen de deelgebieden te regelen, scheiding van beek en landgoederenvijvers bewerkstelligen, de waterkwaliteit te verbeteren, het baggeren van waterlopen en de aanleg van twee gecombineerde buffers. Alles uit te voeren in overeenstemming met het bepaalde in dit projectplan.

Het project ‘Herinrichting Kanjel en Gelei Meerssen-Maastricht’ kent een lange geschiedenis. Er spelen binnen het plangebied en in de directe omgeving daarvan een aantal (grootschalige) ontwikkelingen die van invloed zijn op het functioneren en het beeld van het watersysteem van de beken Kanjel en Gelei. De waterverdeling binnen de stroomgebieden is de meest prangende zaak. Daarom heeft het Waterschap Limburg vanaf 1987 diverse verkenningen en onderzoeken uitgevoerd naar de herinrichting van Kanjel en Gelei. Daarnaast heeft het waterschap de afgelopen jaren samen met partners in dit project, gemeenten Maastricht en Meerssen, Provincie Limburg en diverse particuliere grondeigenaren overleg gevoerd om een doelmatige inrichting te kunnen realiseren. In het project Kanjel en Gelei worden de volgende knelpunten opgelost en doelen gerealiseerd:

- Optimale waterverdeling binnen de deelgebieden: aanbrengen inlaatwerken en regelwerken om een betere waterverdeling in de beeklopen en naar de landgoederenvijvers te krijgen en waarmee in geval van calamiteiten of droogte het waterpeil kan worden gereguleerd.

- Verbeteren waterkwaliteit: verwijderen slib uit de waterbodem van de beeklopen en landgoederenvijvers.

- Deels graven van een nieuwe beekloop om enerzijds de landgoederenvijvers los te koppelen van de beekloop (bypasses) en anderzijds een aaneengesloten beeksysteem te realiseren.

- Het verhogen van de belevingswaarde en zichtbaar maken van de beken Kanjel en Gelei, passend in de omgeving en met versterking van de ecologische waarde van de beken.

- Cultuurhistorisch waarde: opwaarderen inlaatwerken/regelwerken zodat kunstwerken passen in cultuurhistorische omgeving.

- Aanleg van regenwaterbuffers Ankerkade en Kruisdonk en verwijderen slib ter verbetering van de waterkwaliteit en voor een robuuster watersysteem.

Zienswijzen 

Belanghebbenden kunnen gedurende bovenvermelde termijn schriftelijk of mondeling zienswijzen indienen over het ontwerpprojectplan en het ontwerpbesluit tot wijziging van de legger. Een schriftelijke zienswijze dient u te richten aan het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg, Postbus 2207, 6040 CC Roermond. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze dient u een afspraak te maken met de projectleider, Marcel Rouwette, via telefoonnummer 06 53 35 74 18 of email m.rouwette@waterschaplimburg.nl.

Na afloop van de inspraaktermijn zullen de ontwerpbesluiten, samen met de ontvangen zienswijzen, ter besluitvorming aan het bestuur worden voorgelegd.

Informatie 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de projectleider, Marcel Rouwette, via telefoonnummer 06 53 35 74 18 of via het e-mailadres: m.rouwette@waterschaplimburg.nl. De ontwerpbesluiten zijn ook in te zien in de linker kolom bij deze bekendmaking.

Het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg,

ir. E.J.M. Keulers MMO, secretaris-directeur

drs. ing. P.F.C.W. van der Broeck, dijkgraaf

Naar boven