Vaststelling wijziging Reglement van orde voor de vergaderingen van het algemeen bestuur Waterschap Limburg

Het algemeen bestuur van Waterschap Limburg;

 

gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur met nr. 2019-D7046;

 

Overwegende dat de vaststelling van de Besturingsfilosofie en dan meer met name het daarin opgenomen onderdeel betreffende integriteit vraagt om een aanpassing van het Reglement van orde voor de vergaderingen van het algemeen bestuur;  

 

Dat  de wens om deze handelwijze al voor de komende verkiezingen van toepassing te kunnen laten zijn, ertoe noodzaakt on het reglement van orde al voorafgaand aan de verkiezingen aan te passen;

 

Gelet op het bepaalde in artikel 77 van de Waterschapswet en artikel 7 van het Reglement voor Waterschap Limburg (Provinciaal Blad, 5 februari 2016 nr. 691);

 

BESLUIT:

 

Het reglement van orde voor de vergadering van het algemeen bestuur als volgt te wijzigen:

 

  • A.

    Artikel 4 Onderzoek geloofsbrieven; beëdiging

     

    Lid 1

    Bij elke benoeming van nieuwe leden van het algemeen bestuur stelt het algemeen bestuur op voordracht van de voorzitter een commissie in, bestaande uit drie leden van het algemeen bestuur.

     

    Lid 2

    De commissie onderzoekt de geloofsbrieven en de daarop betrekking hebbende stukken van nieuw benoemde leden, alsmede het proces-verbaal van het stembureau.

     

    worden vervangen door:

     

    Lid 1

    Het algemeen bestuur stelt een Commissie Onderzoek Geloofsbrieven in bestaande uit drie van zijn leden die door het algemeen bestuur op voorstel van de voorzitter worden gekozen voor het onderzoek van de geloofsbrieven van AB-leden. De Commissie Onderzoek onderzoekt de geloofsbrieven en de daarop betrekking hebbende stukken waaronder de Verklaring Omtrent het Gedrag van nieuw benoemde leden, alsmede het proces-verbaal van het stembureau. De commissie onderzoekt tevens de geloofsbrieven van kandidaat DB-leden conform de eisen van de Waterschapswet. Bij afwezigheid van een van de leden van deze commissie kan het algemeen bestuur ad hoc een AB-lid ter tijdelijke vervanging aanwijzen.

     

    Lid 2

    Voor de zittingsperiode 2019-2023 stelt het algemeen bestuur tevens een Commissie Integriteit in bestaande uit drie extern deskundigen ter bevordering van de integriteit.

  • B.

    Artikel 5 Benoeming leden dagelijks bestuur

     

    Lid 3

    In opdracht van de voorzitter wordt voorafgaand aan de benoemingsvergadering een risicoanalyse integriteit uitgevoerd. De voorzitter deelt de bevindingen die voortkomen uit deze analyse mee aan de leden van het algemeen bestuur.

     

    wordt vervangen door:

     

    Lid 3

    De voorzitter geeft de opdracht voor een risicoanalyse integriteit voorafgaand aan de benoeming van een lid van het dagelijks bestuur. De benoeming is niet eerder dan dat de uitslag bij de voorzitter bekend is. Indien de uitkomst van de risicoanalyse daar aanleiding toe geeft, informeert de voorzitter de Commissie Integriteit conform de procedure zoals omschreven in de notitie “Nieuwe aanpak risicoanalyse integriteit voor kandidaat DB- en AB-leden bij Waterschap Limburg na de Waterschapsverkiezingen van 20 maart 2019”. Kandidaat DB-leden dienen te beschikken over een Verklaring Omtrent het Gedrag ten behoeve van de risicoanalyse integriteit.

 

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van het algemeen bestuur van 13 maart 2019.

De secretaris-directeur,

ir. E.J.M. Keulers MMO

De dijkgraaf,

drs. ing. P.F.C.W. van der Broeck

Naar boven