Ter inzage legging van de ontwerp-Keur met bijbehorende ontwerp-Uitvoeringsregels en ontwerp-Beleidsregels alsmede ontwerplegger oppervlaktewateren en waterkeringen

Het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg maakt bekend dat van start gaat het inspraaktraject van:

1. de ontwerp-Keur met bijbehorende ontwerp-Uitvoeringsregels en ontwerp-Beleidsregels;

2. de ontwerplegger oppervlaktewateren en waterkeringen.

Met de vaststelling en inwerkingtreding van deze nieuwe regelgeving en legger komt een einde aan de huidige situatie waarin nog steeds de regelgeving van de twee voormalige waterschappen Peel en Maasvallei en Roer en Overmaas van kracht is 

Ter inzage legging ontwerp-Keur met bijbehorende ontwerp-Uitvoeringsregels en ontwerp-Beleidsregels

In deze nieuwe versie van de Keur en de bijbehorende Uitvoeringsregels en Beleidsregels, is aangegeven of activiteiten in oppervlaktewater, bij waterkeringen en/of met grondwater, zijn toegestaan of niet. Het waterschap heeft vooruitlopend op de komst van de Omgevingswet, gekozen voor een nieuwe benadering, te weten “ja, mits” in plaats van “nee, tenzij”. Dit betekent dat initiatieven en handelingen in principe zijn toegestaan, mits wordt voldaan aan de zorgplicht en eventueel gestelde regels zodat de waterschapsbelangen geborgd blijven. Dit legt meer verantwoordelijkheid bij initiatiefnemers. Er geldt anders dan voorheen niet meer automatisch een vergunningplicht. Veel handelingen zijn vergunning-vrij of vallen onder een algemene regel, al of niet met een meldplicht. Daarnaast moet altijd de zorgplicht in acht worden genomen. Het waterschap kan achteraf controleren of aan de zorgplicht is voldaan. Hiermee sluit het waterschap aan bij de systematiek van de Omgevingswet en wordt de lastendruk verminderd.

Ter inzage legging ontwerplegger van oppervlaktewateren en waterkeringen

Ter voldoening aan het bepaalde in de Waterschapswet (artikel 78) en de Waterwet (artikel 5.1) heeft Waterschap Limburg een ontwerplegger van oppervlaktewateren en waterkeringen opgesteld. In de legger worden de normen aangegeven waaraan de waterstaatswerken moeten voldoen en is de zonering opgenomen waarbinnen de regels van de keur gelden. Waterschap Limburg heeft ervoor gekozen om deze ontwerplegger een digitale vorm te geven en bestaat uit een formeel besluit en een digitaal geografisch informatiesysteem. Na vaststelling en inwerkingtreding zal deze nieuwe legger de huidige leggers van de twee voormalige waterschappen Peel en Maasvallei en Roer en Overmaas vervangen.

Inspraak

Het is de bedoeling om de nieuwe keurregelgeving en de nieuwe legger in maart 2019 aan het bestuur ter vaststelling aan te bieden. Daarvoor wordt de nieuwe keurregelgeving alsmede de nieuwe legger in ontwerp ter inzage gelegd en wordt gelegenheid geboden om zienswijzen in te dienen.

Inzien van de ontwerp-Keur met bijbehorende ontwerp-Uitvoeringsregels en ontwerp-Beleidsregels

De ontwerpen voor de nieuwe keur, uitvoeringsregels en beleidsregels liggen van 8 oktober 2018 tot en met 19 november 2018 ter inzage in het waterschapskantoor, Maria Theresialaan 99 te Roermond. Voor het inzien van deze ontwerpen dient u vooraf een afspraak te maken via het telefoonnummer 06-31759697. U kunt deze stukken ook inzien in de linkerkolom bij deze bekendmaking. 

Inzien van de ontwerplegger van oppervlaktewateren en waterkeringen

De (digitale) ontwerplegger van oppervlaktewateren en waterkeringen ligt van 8 oktober 2018 tot en met 19 november 2018 ter inzage en kunt u inzien via navolgende link: https://ws-limburg.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=2e7241e11d7d410ba56f905a323384cd. Hier vindt u ook informatie over de inhoud en opbouw van de legger en wat er verder staat te gebeuren. Daarnaast kunt u de ontwerplegger op afspraak inzien op het waterschapskantoor, Maria Theresialaan 99 te Roermond. Via het telefoonnummer 06-31759697 kunt u deze afspraak maken. Op verzoek kan in hard copy een uittreksel uit de legger worden verstrekt.

Hoe kunt u reageren?

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u uw zienswijze geven op de ontwerpen gedurende de periode van ter inzage legging zoals hiervoor aangegeven. Dit kan op de volgende manieren:

* schriftelijk: met een brief aan het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg, Postbus 2207, 6040 CC Roermond;

* schriftelijk: door een email te sturen naar de postbus vergunningen@waterschaplimburg.nl;

* mondeling: hiervoor dient u een afspraak te maken via het telefoonnummer 06-31759697.

U wordt verzocht om de volgende onderdelen in uw zienswijze op te nemen:

• naam, adres, woonplaats en emailadres;

• als u de zienswijze namens iemand anders indient dan hebben wij ook de contactgegevens van deze persoon/personen nodig;

• of de zienswijze is gekoppeld aan een specifieke locatie (adres, postcode en plaats of XY-coördinaten);

• waar uw zienswijze betrekking op heeft (Keur, Uitvoeringsregels, Beleidsregels of legger?);

• uw zienswijze.

Het dagelijks bestuur van het waterschap brengt iedereen die ingesproken heeft na afloop op de hoogte over de wijze waarop de zienswijzen worden verwerkt. Dit gebeurt voordat de Keur, Uitvoeringsregels, Beleidsregels en Legger door het algemeen bestuur worden vastgesteld.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze website www.waterschaplimburg.nl. U kunt ook bellen met 06-31759697.

Het dagelijks bestuur,

ir. E.J.M. Keulers MMO, secretaris-directeur

drs. ing. P.F.C.W. van der Broeck, dijkgraaf

Naar boven