Agenda Algemene Vergadering 25 september 2018

Agenda’s van de Opiniërende, Besluitvormende en Beeldvormende vergadering van de Algemene Vergadering van Waterschap Zuiderzeeland op woensdag 25 september 2018 aanvang om 13.30 uur in het Waterschapshuis in Lelystad. De Besluitvormende vergadering is aansluitend aan het Opiniërende vergadering. De Beeldvormende vergadering is aansluitend aan de Besluitvormende vergadering. Van 17.30 – 18.30 uur is er pauze.

Opiniërend

1 Opening

2 Vaststellen verslag van de vergadering van de Algemene Vergadering d.d. 5 september 2018

4 Sluiting

BESLUITVORMEND

1 Opening

2 Gelegenheid tot inspreken*

3 Vaststelling agenda

4 Mededelingen van het college

5 BESLUITVORMEND, ter bespreking

5.a Herbenoeming dijkgraaf

De ambtsperiode (zes jaar) van dijkgraaf mevrouw Klavers loopt op 1 oktober 2019 af. De Algemene Vergadering (AV) is bevoegd om een aanbeveling voor de mogelijke herbenoeming op te stellen. De AV wordt daarom, conform ‘Verordening vertrouwenscommissie (her)benoeming dijkgraaf Waterschap Zuiderzeeland’ voorgesteld een commissie van vijf AV-leden te benoemen, die tot taak heeft de aanbeveling tot mogelijke herbenoeming van de dijkgraaf voor te bereiden.

5.b Kostentoedelingsverordening 2019

Op grond van de Waterschapswet moet de kostentoedelingsverordening van Zuiderzeeland met ingang van 2019 worden herzien. In de ontwerpverordening die ter inzage heeft gelegen, heeft het college gekozen voor het verhogen van het ingezetenenpercentage naar 29% en het verhogen van de tariefdifferentiatie wegen naar 100%. Het college heeft naar aanleiding van de ingekomen zienswijzen een reactienota opgesteld. Het college constateert dat de zienswijzen geen nieuwe argumenten in de discussie over de kostentoedeling hebben ingebracht en aansluiten bij de verschillende overwegingen van de fracties in de AV en het beeld dat op basis van de opiniërende bespreking naar voren is gekomen. Het college concludeert daarom dat de zienswijzen geen aanleiding geven tot aanpassing van de ontwerpkostentoedelingsverordening die ter inzage is gelegd. De AV wordt daarom voorgesteld in te stemmen met de conceptreactie van het college op de zienswijzen en het vaststellen van de Kostentoedelingsverordening 2019 conform het ontwerp.

5.c Unie-voorstel nieuw belastingstelsel waterschappen

Het huidige belastingsysteem voor waterschappen knelt, dus herziening is wenselijk. In het licht van de conclusies van de OESO (zorg voor een betere toepassing van het beginsel van vervuiler/gebruiker betaalt én voeg prikkels toe om verbruik te verminderen), kan worden gesteld dat het voorliggende voorstel hierop een verbetering is. Dit gecombineerd met de grotere bestuurlijke ruimte die een algemeen bestuur krijgt om lokaal maatwerk toe te passen om onwenselijke neveneffecten zelf te kunnen corrigeren, maakt dat het college de AV voorstelt het Unie-voorstel te onderschrijven. Het streven is dat de ledenvergadering van de Unie van Waterschappen op 12 oktober 2018 hierover spreekt en dan op 14 december 2018 een beslissing neemt.

5.d Versnelde aanleg duurzame oevers 2019-2021

De Algemene Vergadering heeft in 2017 besloten om in de planperiode 2017-2021 versneld 125 km duurzame oevers aan te leggen. Aangezien de kosten voor het aanleggen van duurzame oevers zijn gestegen, kan met het beschikbaar gestelde budget niet de geambieerde 125 km worden aangelegd. Uit vier voorgelegde varianten adviseert het college de AV om voor resterende periode 2019-2021 duurzame oevers versneld aan te leggen conform variant 1 ‘Budget 2017 leidend’. Het beschikbaar gestelde budget in 2017 blijft bij deze variant gehandhaafd, met als consequentie dat het aantal aangelegde kilometers duurzame oevers in 2021 wordt beperkt tot naar schatting 102,5 km. De keuze voor deze variant past binnen de kaders van de Voorjaarsnota 2019-2022. De kosten van de niet aangelegde kilometers worden doorgeschoven naar de onderhoudsplannen na 2021.

6 BESLUITVORMEND, hamerstukken

6.a Normenkader

6.b Lid worden werkgeversvereniging

6.c Herbenoeming M.C. Slootman-Claassen als lid van de accountantscommissie

7 VERSLAGLEGGING VORIGE VERGADERING

7.a Vaststellen verslag van de vergadering van de Algemene Vergadering d.d. 3 juli 2018

7.b Besluitenlijst AV d.d. 3 juli 2018

7.c Actiepuntenlijst

8 STUKKEN TER KENNISNAME

8.a Totaaloverzicht begrotingswijzigingen

8.b Openbare besluitenlijsten van het college van Dijkgraaf en Heemraden

8.c Jaarverslag VTH

9 INGEKOMEN STUKKEN

9.a Aqualysis, Begroting 2019 en reactie op de zienswijzen

10. Samenvatten toezeggingen

11 Rondvraag

12 Sluiting

Beeldvormend

1 Opening

2 Concept beleidskader bedrijfsafvalwater

Het onderwerp ‘bedrijfsafvalwater’ zal tijdens de beeldvormende AV vergadering worden ingeleid door een externe spreker, de heer E. Leeuw. De heer Leeuw heeft expertise en ervaring in de verwerking van industrieel afvalwater. Tijdens deze inleiding zal specifiek aandacht zijn voor de mogelijkheid tot samenwerking tussen het bedrijfsleven en overheid. Het gezamenlijk verduurzamen van de afvalwaterketen staat daarbij centraal.

3 Evaluatie en nieuwe planning beoordelen primaire keringen

Het waterschap is wettelijke verplicht om de primaire keringen te beoordelen aan wettelijk vastgestelde normen. In 2017 is gestart met deze beoordeling. Onlangs is het proces van beoordelen geëvalueerd. Deze evaluatie geeft aanleiding om de planning van de beoordeling te heroverwegen. In de vergadering worden de resultaten van de evaluatie en een aantal nieuwe varianten voor de planning gepresenteerd.

4 Meerjarenbegroting en Berap 2018

Bestuursrapportage 2018

In de Bestuursrapportage wordt de voortgang op het beleid van het huidige jaar beschreven. Het gaat om afwijkingen, in positieve en negatieve zin, ten opzichte van hetgeen afgesproken in de Meerjarenbegroting 2018-2021. Tijdens de beeldvormende AV wordt deze voortgang gepresenteerd.

Meerjarenbegroting 2019-2022

Bij de Voorjaarsnota in mei is het begrotingsproces voor de Meerjarenbegroting van start gegaan. Tijdens de beeldvormende AV worden nieuwe inzichten met de Algemene Vergadering gedeeld, evenals de impact van beleidsvoorstellen die nog op de bestuurlijke agenda staan. De AV wordt meegenomen in de actuele stand van de concept begroting en in het vervolg van de begrotingsproces tot aan de vaststelling van de begroting in november

5 Vaststellen verslag van de vergadering van de Algemene Vergadering d.d. 3 juli 2018

6. Rondvraag

7 Sluiting

*Tijdens de openbare vergaderingen van de Algemene Vergadering kunnen toehoorders, door middel van het zogenaamde spreekrecht, het woord voeren. Voor de spreektijd is maximaal vijf minuten per onderwerp beschikbaar. Een verzoek voor het gebruik maken van spreekrecht, dient tenminste 2 x 24 uur voor aanvang van de vergadering schriftelijk bij de voorzitter van de Algemene Vergadering, te zijn ingediend via bo@zuiderzeeland.nl. In het verzoek dient de naam van degene die het woord wenst te voeren en het onderwerp waarover men wil spreken te zijn vermeld.

INZAGE

De agenda met bijbehorende vergaderstukken zijn vanaf 12 september 2018 digitaal in te zien op www.zuiderzeeland.nl/avagenda. Daarnaast kunt u ook in de bibliotheken van de gemeente Almere, Dronten, Lelystad, De Fryske Marren, Noordoostpolder, Steenwijk, Urk en Zeewolde inloggen op de gratis toegankelijke pc.

 

 

Naar boven