Bekendmaking ontwerp-Keuraanpassing en ontwerp-Beleidsregel windturbines op of nabij primaire waterkeringen

Het dagelijks bestuur van waterschap Hollandse Delta heeft op 4 september 2018 de Keuraanpassing en de Beleidsregel windturbines op of nabij primaire waterkeringen in ontwerp vastgesteld.

In het kader van de energietransitie in Nederland is het plaatsen van windturbines op land een belangrijke bouwsteen. Om dit ook juridisch te verankeren dienen windmolens onder het vergunningenregime gebracht te worden. Door de toenemende hoogte van moderne windturbines zijn de bestaande Keurzones (waarbinnen de vergunningplicht geldt) echter niet toereikend, zodat een aanpassing van de Keur noodzakelijk is.

De afstand (tussen windturbine en primaire waterkering) is bepaald op basis van de tip-hoogte van de grootst gebouwde windturbine in Nederland op land, anno 2020. Deze tiphoogte bedraagt 250m. Om de waterveiligheid te borgen is er gekozen voor een vergunningsplicht voor windturbines binnen deze 250m (gemeten vanaf de kernzonegrens).

De criteria voor het verlenen van een watervergunning zijn vastgelegd in de Beleidsregel windturbines op of nabij primaire waterkeringen. Deze beleidsregel geeft aan wat nodig is om een vergunningprocedure succesvol te doorlopen.

Terinzagelegging en inspraakmogelijkheid

De ontwerp-Keuraanpassing en de ontwerp-Beleidsregel liggen ter inzage van 13 september 2018 tot en met 25 oktober 2018 en kunnen worden ingezien:

- op het kantoor van waterschap Hollandse Delta tijdens kantooruren;

- op de website van waterschap Hollandse Delta;

- vanaf 13 september 2018 via de link aan de linkerzijde van deze bekendmaking.

Belanghebbenden kunnen gedurende deze periode hun zienswijze over de ontwerp-Keuraanpassing en de ontwerp-Beleidsregel schriftelijk of mondeling naar voren brengen. Op verzoek kan de vermelding van persoonlijke gegevens achterwege worden gelaten. Ingediende zienswijzen worden beoordeeld en bezien wordt of deze aanleiding geven om de ontwerp-Keuraanpassing en ontwerp-Beleidsregel aan te passen. Vervolgens worden de ontwerp-Keuraanpassing en de ontwerp-Beleidsregel definitief vastgesteld.

Onder vermelding van het onderwerp: 'Ontwerp-Keuraanpassing en Ontwerp-Beleidsregel windturbines op of nabij primaire waterkeringen´ kan een zienswijze gestuurd worden naar:

College van dijkgraaf en heemraden van het waterschap Hollandse Delta, Handelsweg 100, 2988 DC Ridderkerk.

Informatie

Voor meer informatie over de ontwerp-Keuraanpassing en de ontwerp-Beleidsregel kunt u contact opnemen met de afdeling Bestuurlijke en Juridische Zaken, te bereiken via het algemene telefoonnummer van het waterschap 0900-2005005.

 

Ridderkerk, 7 september 2018

Dijkgraaf en heemraden,

Namens deze:

drs. A.A. van Vliet, secretaris-directeur

Naar boven