Uitbreiding onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater in districten Boven Aa en Raam met een onttrekkingsverbod voor Helenavaart, Kanaal van Deurne, Sambeekse Uitwatering en Raam vanaf stuw IJzerbroek tot stuw Kammenberg van waterschap Aa en Maas. Instellen onttrekkingsverbod van 11.00 uur tot 17.00 uur voor stroomgebieden Bossche Sloot en Loonse Vaart in rayon Koningsvliet van district Hertogswetering

Op grond van artikel 3.13 Keur waterschap Aa en Maas 2015 is het bestuur bevoegd een onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater in te stellen. Dit onttrekkingsverbod geldt voor zowel de onttrekkingen die plaatsvinden op basis van een vergunning, als voor de onttrekkingen die plaatsvinden op grond van de Algemene Regels Keur 2015. Een dergelijk verbod kan ingesteld worden in geval van grote schaarste aan water, aanmerkelijke verslechtering van de kwaliteit daarvan of bij het in ongerede raken van een waterstaatwerk, dan wel indien zodanige omstandigheden dreigen te ontstaan.

 

Dit onttrekkingsverbod betreft een algeheel onttrekkingsverbod waarbij onttrekkingen ten behoeve van veedrenking, het blussen van branden en het onttrekken via een regelbaar drainage systeem met aanvoer wordt uitgezonderd.

 

De dijkgraaf van waterschap Aa en Maas, is hiertoe gemandateerd krachtens de Mandaatregeling 2010.;

 

De aanhoudende droogte met steeds verder uitzakkende peilen hebben ertoe geleid dat het waterschap deze maatregelen moet nemen. Door de lage waterstand kan er namelijk schade optreden aan oevers en kaden en is er kans op sterfte van dieren en planten in de waterlopen.

Het uitbreiden van het onttrekkingsverbod met de Helenavaart en Kanaal van Deurne is ter bescherming van de Peelvenen.

Het instellen van een onttrekkingsverbod voor rayon Koningsvliet vloeit voor uit een dalende waterstand in het Drongelens Kanaal van waaruit water wordt ingelaten via de inlaatgemalen Loonse Vaart en Bossche Sloot.

 

Zodra de omstandigheden dit toelaten worden de verboden ingetrokken. Dit maakt het waterschap bekend via www.aaenmaas.nl en www.officielebekendmakingen.nl.

 

Dit besluit wordt bekend gemaakt middels een persbericht en via internet.

 

Gelet op artikel 3.13 lid 1 van de Keur waterschap Aa en Maas 2015;

 

BESLUIT:

 

Tot het uitbreiden van het op 29 juni ingestelde verbod tot het onttrekken van oppervlaktewater met ingang van 7 augustus 2018 tot een nader te bepalen tijdstip, voor:

 

  • 1.

    De Sambeekse Uitwatering en de Raam tussen stuw IJzerbroek en stuw Kammenberg in district Raam

  • 2.

    De Helenavaart en Kanaal van Deurne in district Boven Aa

  • 3.

    Het stroomgebied van de Bossche Sloot en Loonse Vaart van rayon Koningsvliet in district Hertogswetering.

 

Het verbodsgebied en de uitzonderingen zijn aangegeven op het bijgevoegde kaartje:

  • Onttrekkingsverbod uit Oppervlaktewater Waterschap Aa en Maas per 7 augustus 2018

 

’s-Hertogenbosch, 6 augustus 2018

Kaart Onttrekkingsverbod uit Oppervlaktewater Waterschap Aa en Maas per 7 augustus 2018

Besluit dijkgraaf

De dijkgraaf van waterschap Aa en Maas,

 

gelet op artikel 3.13 lid 1 van de Keur waterschap Aa en Maas 2015, waarin onder meer is bepaald dat in geval van grote schaarste aan water, aanmerkelijke verslechtering van de kwaliteit daarvan of bij het in het ongerede raken van een waterstaatswerk, dan wel indien zodanige omstandigheid dreigt te ontstaan het bestuur, zo nodig in afwijking van verleende vergunningen of geldende peilbesluiten, kan verbieden water te onttrekken aan oppervlaktewaterlichamen;

 

gelet op zijn bevoegdheid op grond van de Mandaatregeling 2010 tot het instellen van een verbod op het onttrekken van water aan oppervlaktewater namens het dagelijks bestuur na overleg met de portefeuillehouder en onder de voorwaarde dat achteraf verantwoording in de vergadering van het dagelijks bestuur wordt afgelegd;

 

Overwegende dat:

  • -

    ten gevolge van de geringe hoeveelheid neerslag en de hoge temperaturen van de afgelopen periode de (grond)waterstanden verder zijn gedaald;

  • -

    ter voorkoming van onomkeerbare schade aan de natuur (Peelvenen), schade aan oevers en kades en sterfte van dieren en planten in waterlopen noodzakelijk is een verbod tot het onttrekken van oppervlaktewater in te stellen;

 

B E S L U I T:

 

Tot het uitbreiden van het op 29 juni ingestelde verbod tot het onttrekken van oppervlaktewater met ingang van 7 augustus 2018 tot een nader te bepalen tijdstip, voor:

 

  • 1.

    De Sambeekse Uitwatering en de Raam tussen stuw IJzerbroek en stuw Kammenberg in district Raam

  • 2.

    De Helenavaart en Kanaal van Deurne in district Boven Aa

  • 3.

    Het stroomgebied van de Bossche Sloot en Loonse Vaart van rayon Koningsvliet in district Hertogswetering.

Van dit verbod is geen vergunning of ontheffing mogelijk. Ook reguliere vergunningen en ontheffingen van het waterschap voor het voor het onttrekken van oppervlaktewater, die zijn toegekend op grond van de keur van het waterschap, zijn ondergeschikt aan dit onttrekkingsverbod.

Van het onttrekkingsverbod zijn slechts uitgezonderd: onttrekkingen ten behoeve van veedrenking, het blussen van branden en het onttrekken via een regelbaar drainagesysteem met aanvoer (conform DB-besluit 33521, d.d. 6 april 2016).

 

’s-Hertogenbosch, 6 augustus 2018

 

Namens het dagelijks bestuur,

de loco-dijkgraaf

 

Ing. P.C.M. Ketelaars

Naar boven