Hoogheemraadschap van Delfland - Besluit aangepast schutregime voor drie Delflandse sluizen

Dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland delen mee dat vanwege de aanhoudende droogte en de hierdoor toenemende verzilting van de Delftse Schie en de Vlaardinger Vaart, alsmede vanwege de beperkte beschikbaarheid van zoet water in het Delflands beheergebied het noodzakelijk is om maatregelen te nemen om de indringing van zout en verzilt water te beperken.

 

Wettelijk kader

  • -

    Gelet op artikel 96, eerste lid, juncto artikel 56 van de Waterschapswet;

  • -

    Gelet op artikel 5.30 van de Waterwet;

  • -

    Gelet op art. 3, derde lid, van het Reglement van Bestuur voor het Hoogheemraadschap van Delfland waarin de zorg voor de toepassing van de Scheepvaartverkeerswet aan Delfland is opgedragen;

  • -

    Gelet op de artikelen 2, eerste en derde lid, 3, eerste lid, 4, eerste lid, onderdelen b en c en 6, eerste en derde lid van de Scheepvaartverkeerswet;

  • -

    Gelet op artikel 10, aanhef en onder c van het Besluit administratieve bepalingen scheepvaartverkeer kunnen door het bevoegd gezag ingeval van een dringende omstandigheid van voorbijgaande aard en voor de duur van die omstandigheid verkeerstekens die een gebod of een verbod inhouden, zonder verkeersbesluit, worden aangebracht.

 

Maatregel:

De volgende beperkingen worden opgelegd voor het schutten voor de scheepvaart:

  • 1.

    Parksluizen, twee schutsluizen tussen de Parkhaven aan de Nieuwe maas en de Coolhaven aan de Delfshavense Schie te Rotterdam. Voor deze sluizen geldt een beperkt schutregime. Het schutten van alle vaartuigen is alleen toegestaan wanneer de waterstand op de Nieuwe Waterweg lager is dan -0,10 m NAP. Dit houdt in dat er per 24 uur twee perioden zijn met laagtij van circa 6 uur waarop schutten is toegestaan.

  • 2.

    Buitensluis, tussen de Voorhaven en de Buitenhaven te Schiedam. Voor deze sluis geldt een beperkt schutregime. Het schutten van alle vaartuigen is alleen toegestaan wanneer de waterstand op de Nieuwe Waterweg lager is dan -0.10 m NAP. Dit houdt in dat er per 24 uur twee perioden zijn met laagtij van circa 6 uur waarop schutten is toegestaan.

  • 3.

    Vlaardinger Driesluizen, Volledige stremming voor al het vaarverkeer.

Duur maatregel

De beperking dan wel stremming voor het vaarverkeer gaat in op zaterdag 4 augustus 2018 om 24:00 uur en blijft van kracht zolang dat vanwege de waterkwaliteit noodzakelijk is.

 

Afweging voor deze maatregel

Bij het schutten van schepen bij voornoemde sluizen komt veel water met een hoog zoutgehalte vanuit de Nieuwe Waterweg het gebied van Delfland in. In normale omstandigheden wordt verzilting tegengegaan door het watersysteem door te spoelen met zoet water. Door de aanhoudende droogte en de dalende aanvoer van zoet water is nu juist een gebrek aan zoetwater. Gevolg hiervan is dat de zoutgehalten in delen van het watersysteem van Delfland oplopen. Doel van deze maatregel is dus het voorkomen of beperken van schade door het scheepvaartverkeer aan de waterhuishouding, waaronder in dit specifieke geval de verslechtering van de waterkwaliteit (artikel 3 lid 1, sub c Scheepvaartverkeerswet).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum: 015 – 260 8108.  

 

Delfland, 2 augustus 2018

Dijkgraaf en Hoogheemraden van Delfland,

Namens deze,

Mevrouw mr. A.I. Kooiman

de Secretaris, loco

Mevrouw drs. A.C.J. Jans RC

de Dijkgraaf, loco

Naar boven