Instelling onttrekkingsverbod uit oppervlaktewaterlichamen Bosbeek (Meinweg), Eyserbeek, Geul, Hemelbeek, Klitserbeek, Mechelderbeek, Putbeek, Rode Beek Vlodrop, Rode Beek Vlodrop-Bergerhof, Selzerbeek, Vlootbeek en Zieversbeek

Het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg maakt bekend dat, in verband met de aanhoudende droogte en het daarmee verband houdende watertekort, met ingang van vrijdag 3 augustus 2018 vanaf 12:00 uur een onttrekkingsverbod uit oppervlaktewaterlichamen van kracht wordt, geldend voor de Bosbeek (Meinweg), Eyserbeek, Geul, Hemelbeek, Klitserbeek, Mechelderbeek, Putbeek, Rode Beek Vlodrop, Rode Beek Vlodrop-Bergerhof, Selzerbeek, Vlootbeek en Zieversbeek in het beheergebied van voormalig Waterschap Roer en Overmaas.

Het verbod wordt ingesteld op basis van artikel 4.3 van de keur van Waterschap Roer en Overmaas.

Het verbod geldt tot uiterlijk 1 oktober 2018. Al naar gelang de omstandigheden kan het verbod tussentijds worden gewijzigd dan wel worden ingetrokken. Wijziging of intrekking van het verbod wordt op identieke wijze openbaar bekend gemaakt.

Doel van het verbod is om verdere daling van het waterpeil te voorkomen en teneinde verdere schade aan natuur te beperken. Het waterschap zal toezien op de naleving van het onttrekkingsverbod.

Uitzondering 1:

Het verbod geldt niet voor onttrekkingen ten behoeve van veedrenking middels een weidepomp, mits niet automatisch aangedreven.

Uitzondering 2:

Het verbod geldt niet voor onttrekkingen uit een oppervlaktewaterlichaam ten behoeve van de volgende kapitaalintensieve teelten in verband met het voorkomen van beschadiging van de planten en/of vruchten ten gevolge van gebruik van grondwater en/of ten gevolge van zonverbranding:

1. bedrijfsmatige fruitteelt;

2. bedrijfsmatige groenteteelt;

3. bedrijfsmatige bloemen- en plantenteelt;

4. bedrijfsmatige bomenteelt.

Toelichting bij uitzondering 2:

Gebruik van grondwater kan schade veroorzaken aan bepaalde kapitaalintensieve teelten als gevolg van bijvoorbeeld ijzerafzetting op de planten en/of vruchten. Voorbeelden van gewassen/teelten die niet als kapitaalintensief worden aangemerkt zijn: grasland (inclusief graszoden), maïs, suikerbieten, aardappelen en granen. Deze gewassen en teelten kunnen zonder problemen met grondwater worden beregend. Een uitzondering op het onttrekkingsverbod is hiervoor dan ook niet mogelijk.

De vergunninghouders en melders worden via een separaat schrijven in kennis gesteld van de instelling van het onttrekkingsverbod.

Het dagelijks bestuur,

ir. E.J.M. Keulers MMO, wnd. secretaris-directeur

drs. ing. P.F.C.W. van der Broeck, dijkgraaf

Naar boven