Ontwerp projectplan EVZ Boomkikker Gilze en Rijen

Het dagelijks bestuur van waterschap Brabantse Delta heeft op 10 juli 2018 het ontwerp projectplan EVZ Boomkikker Gilze en Rijen vastgesteld.

 

Achtergrond

Zeven partijen slaan de handen ineen om een ecologische verbindingszone (EVZ) voor de boomkikker te realiseren. De Molenschotse Heide wordt verbonden met de Chaamse Bossen waardoor de boomkikker via Breda van Gilze en Rijen naar Alphen en Chaam kan trekken en terug. De EVZ wordt een natuurlijk ingerichte zone van 25 á 30 meter breed met een totale lengte van ruim 11 kilometer.

De opgave voor de ecologische verbindingszone in de gemeente Gilze en Rijen bedraagt 4,1 km. In 2015 is fase II van de ecologische verbindingszone (1,6 km) gerealiseerd bij golfclub Toxandria in Molenschot. Gemeente Gilze en Rijen en het waterschap hebben het voornemen het resterende deel (fase I) van de EVZ, 2,5 km, eind 2018/begin 2019 te realiseren in samenwerking met Staatsbosbeheer, Defensie en Toxandria.

De EVZ maakt deel uit van het Natuurnetwerk Brabant, aangewezen door de provincie Noord-Brabant. Door de aanleg van de EVZ wordt de ecologie in de Baronie versterkt. Verder is de zone een belangrijk component voor de ecologische, landschappelijke en recreatieve waarden van de Baronie.

Het project EVZ Boomkikker Gilze en Rijen bestaat uit de aanleg en het omvormen van (verdrogende) poelen en het aanpassen van de zijwanden van de poelen. De zijwanden worden minder steil gemaakt waardoor er een optimaal water ontstaat voor de voortplanting van de boomkikker. Daarnaast worden er verhogingen (reliëf) aangelegd in de projectgebied. De bosrand van het bosgebied de Heiningen wordt een brede zonnige boomvrije zone van 20 tot 50 meter over de gehele breedte. Monumentale bomen blijven behouden. De nieuwe bosrand wordt aangeplant met (doorn)struwelen en braam. Het eindbeeld is een optimale verbindingszone voor boomkikkers, maar ook voor libellen, dagvlinders, struweelvogels en overige aan bosranden gebonden flora en fauna.

Plan inzien en indienen zienswijze

Het ontwerp projectplan en alle stukken die daarbij horen liggen vanaf 13 juli 2018 voor een periode van zes weken ter inzage op het kantoor van waterschap Brabantse Delta, Bouvignelaan 5 in Breda. De stukken zijn in te zien op werkdagen van 09.00 tot 16.00 uur. De stukken liggen op werkdagen ook ter inzage bij de gemeente Gilze en Rijen, Raadhuisplein 1 te Rijen. 

 

Belanghebbenden kunnen gedurende de periode van ter inzagelegging een zienswijze indienen. Hoe dit werkt, kunt u lezen op de website.

 

Inloopavond

Op dinsdag 14 augustus 2018 organiseert het waterschap een inloopavond bij MFC Molenwiek, Schoolstraat 5 te Molenschot. Tussen 18.00 en 20.00 uur bent u van harte welkom om het ontwerp projectplan in te zien en kunt u vragen stellen.

 

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met omgevingsmanager mevrouw E.J. Boele via telefoonnummer 076 564 10 00.

 

Naar boven