Beregening grasland en sportterreinen tijdelijk toegestaan

 

De loco-watergraaf van waterschap De Dommel, de dijkgraaf van waterschap Aa en Maas en de dijkgraaf van waterschap Brabantse Delta maken het volgende bekend.

Op grond van de keur en volgens de vergunningen verleend voor het onttrekken van grondwater voor het beregenen van grasland is bepaald dat grasland niet mag worden beregend met grondwater in de periode tot 1 juni, en in juni en juli niet tussen 11.00 en 17.00 uur. In de vergunningen is tevens bepaald dat deze beperkingen opgeheven kunnen worden (ontheffingsmogelijkheid).

Indien sprake is van grote droogte als beschreven in de Beleidsregel voor het verlenen van ontheffing op het verbod voor het beregenen van grasland met grondwater bij grote droogte (de zogenaamde 5%-regeling) wordt ontheffing verleend.

Wij hebben geconstateerd dat nu sprake is van droogte als bedoeld in de 5%-regeling zodat door het dagelijks bestuur ontheffing is verleend van het verbod voor het onttrekken van grondwater voor beregening van gras en grasland.

Deze ontheffing betekent dat van 8 juli 2018 tot en met 17 juli 2018 de beperkingen ten aanzien van het beregenen van gras tussen 11.00 en 17.00 uur, zoals omschreven in de daarop betrekking hebbende vergunningen, komen te vervallen.

Omdat de individuele vergunninghouders geen nadelige gevolgen ondervinden van dit besluit worden zij niet individueel schriftelijk in kennis gesteld.

Meer informatie hierover vindt u op de website van het betreffende waterschap.

Spaarzaam gebruik van grondwater

Om schade aan de niet beregende gronden en natuurgebieden zo gering mogelijk te houden, worden de vergunninghouders dringend verzocht alleen te beregenen als het echt noodzakelijk is. Een spaarzaam gebruik is zowel voor de landbouw als de natuur van groot belang. Ook met het gebruik van leidingwater voor sproeien dient men spaarzaam om te gaan. Voor het sproeien van tuinen wordt immers ook grondwater of leidingwater afkomstig van grondwater gebruikt, juist in een periode dat de grondwaterafhankelijke natuur het bijzonder moeilijk heeft.

 

 

drs. L.H.J. Verheijen

dijkgraaf Waterschap Aa en Maas

Naar boven