Start inspraak ontwerp-Legger Oppervlaktewateren en ontwerp-Gedeeltelijke Herziening Legger Primaire Waterkeringen langs Neder-Rijn en Lek

Het dagelijks bestuur van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden maakt bekend dat de inspraak van de ontwerp-Legger Oppervlaktewateren en ontwerp-Gedeeltelijke Herziening Legger Primaire Waterkeringen langs Neder-Rijn en Lek van start gaat. Waterschappen zijn op grond van de Waterwet en de Waterschapswet verplicht Leggers van de waterstaatswerken op te stellen. Een Legger is een openbaar register, waarin gegevens van waterstaatswerken zijn opgenomen, zoals locatie, (minimale) afmetingen, onderhoudsverplichtingen en onderhoudsplichtigen. Het gaat hierbij om oppervlaktewaterlichamen, bergingsgebieden, waterkeringen en ondersteunende kunstwerken, zoals gemalen en stuwen. Daarnaast hebben waterschappen een Keur. De Keur is een verordening van het waterschap waarin is geregeld welke handelingen onder welke voorwaarden al dan niet zijn toegestaan in of bij waterstaatswerken in het beheergebied van het waterschap. Welke waterstaatswerken dit zijn en waar de regels gelden, staat ook in de Legger.

 

Gedeeltelijke herziening L egger Primaire Waterkeringen langs de Neder-Rijn en Lek

De huidige Legger Primaire Waterkeringen langs Neder-Rijn en Lek dateert van 22 oktober 2003. Deze legger gaat nu de inspraak in vanwege een wijziging van de zones en een toevoeging van een nieuwe zone.

De Keur maakt sinds 2009 onderscheid in drie zones:

 

- het waterstaatswerk: de waterkering en de strook grond aan weerszijden die van belang is voor de stabiliteit ervan;

- de beschermingszone: een strook op wat grotere afstand, aan weerszijden van het waterstaatswerk;

- het profiel van vrije ruimte: een ruime zone, die in de toekomst nodig kan zijn voor dijkversterking.

 

De 'oude' kernzone en beschermingszone zijn samengevoegd als zone waterstaatswerk en de 'oude' buitenbeschermingszone is beschermingszone geworden. De zones zelf zijn qua ligging en afmetingen niet gewijzigd. Daarnaast is het profiel van vrije ruimte toegevoegd. Dit is een toetsingskader bij het verlenen van een vergunning. Dit profiel bestaat uit een zone waar aanvullende regels op van toepassing zijn in verband met toekomstige dijkversterkingen. Het profiel van vrije ruimte is niet van toepassing op bestaande bebouwing.

 

Legger Oppervlaktewateren

De huidige Legger Oppervlaktewateren (LOW) dateert uit 2012. In 2018 stelt het waterschap ook een nieuwe Keur vast. Om de LOW te laten aansluiten op de gewijzigde Keur is aanpassing van de LOW noodzakelijk. Gelijktijdig is er behoefte aan actualisatie van de Leggers vanwege de diverse wijzigingen in het oppervlaktewatersysteem sinds 2012. In de onderhoudsverplichtingen verandert in principe niets.

Om te blijven aansluiten op de nieuwe Keur zijn de volgende uitbreidingen op de Leggerkaarten gedaan:

 

  • 1.

    beschoeiingen in onderhoud bij het waterschap;

  • 2.

    natuurvriendelijke oevers die het waterschap heeft aangelegd of daar financieel aan heeft bijgedragen;

  • 3.

    aangewezen vaarwegen en overige vaarwater;

  • 4.

    beschermingszones voor kunstwerken;

  • 5.

    beschermingszones voor beschoeiingen;

  • 6.

    onderhoudsplichtige van kunstwerken;

  • 7.

    Gekanaliseerde 

    Met de actualisatie is ook de mogelijkheid aangegrepen om:

  • 8.

    de deregulering verder in te vullen. Zo zijn er in de LOW beschermingszones geschrapt, waaronder alle beschermingszones langs tertiaire watergangen;

  • 9.

    duidelijker te maken wie onderhoudsplichtige is. Er is niet meer in algemene bewoording aangegeven wie onderhoudsplichtige van een kunstwerk is, maar dit is voor elk kunstwerk afzonderlijk op de kaart gezet. Met deze nieuwe Legger worden geen nieuwe regels en beperkingen geïntroduceerd. Wat in deze Legger staat is een (her)bevestiging van de geldende actuele situatie.

     

Inzien van de stukken

U kunt de ontwerp-Leggers vanaf maandag 9 juli tot en met maandag 3 september 2018 inzien op onze website: https://www.hdsr.nl/vergunningen/subsidies/regelgeving/nieuwe-keur/. De inspraakperiode voor de ontwerp-Gedeeltelijke Herziening Legger Primaire Waterkeringen loopt nog door tot 17 september 2018. U kunt de stukken in deze periode ook (digitaal) inzien op het kantoor van het waterschap, op Poldermolen 2 in Houten. Belt u naar ons klant contact centrum op nummer 030-209 7361 voor een afspraak.

 

Inspraak

Tijdens de periode dat de stukken ter inzage liggen heeft u, als belanghebbende, de mogelijkheid uw zienswijze te. Het indienen van een zienswijze gaat het eenvoudigst via onze website via bovenstaande link.

 

U kunt -als u dat liever wil- ook een mail of een brief sturen. Het is dan wel belangrijk dat u, onderstaande onderdelen opneemt:

 

  • 1.

    Naam, adres, woonplaats en emailadres;

  • 2.

    Als u de zienswijze namens iemand anders indient dan hebben wij ook de contactgegevens van deze persoon/personen nodig;

  • 3.

    Of de zienswijze is gekoppeld aan een specifieke locatie (adres, postcode en plaats of XY-coördinaten);

  • 4.

    Waar zienswijze op ingediend wordt (keur, uitvoeringsregels, beleidsregels of keurkaarten), welk onderwerp (indien bekend hoofdstuk en/of artikel noemen);

  • 5.

    Uw zienswijze.

 

De mail kunt u sturen naar post@HDSR.nl, vermeld in het onderwerp 'Zienswijze Leggers 2018'. De brief kunt u richten aan het college van dijkgraaf en hoogheemraden van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, postbus 550, 3990 GJ Houten. Het algemeen bestuur van het waterschap brengt iedereen die ingesproken heeft op de hoogte over de wijze waarop de zienswijzen worden verwerkt. Dit gebeurt voordat de leggers door het algemeen bestuur worden vastgesteld.

 

Herziening Keur

Het waterschap wijzigt ook de Keur. De inspraakperiode voor de Keur is op 25 juni gestart en loopt ook tot en met 3 september 2018.

 

Meer informatie

Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze website https://www.hdsr.nl/vergunningen/subsidies/regelgeving/nieuwe-keur/

 

U kunt ook bellen met het Klant Contact Centrum van het waterschap op nummer 030-209 7361.

 

Houten, 3 juli 2018

Naar boven