Besluit tot het toepassen van bestuursdwang Waterschap Rivierenland

Op 4 juni 2018 heeft het waterschap geconstateerd dat er op de Linge ter hoogte van de Lingewal te Asperen een zo goed als gezonken kajuitbootje los dobberde. Deze is door omstanders in de insteekhaven afgemeerd en vastgemaakt ter hoogte van de Lingewal te Asperen. Het waterschap heeft het toepassen van bestuursdwang aangekondigd door een kennisgeving aan het vaartuig vast te maken. Hierop is binnen twee weken geen reactie gekomen. Op 21 juni 2018 heeft het waterschap het kajuitbootje verwijderd. Dit vanwege het directe gevaar voor de verkeersveiligheid.

Overtreding

Op grond van het bepaalde in artikel 1 lid 1 van de Wrakkenwet heeft het waterschap de bevoegdheid om dit wrak op te ruimen. Het waterschap heeft van deze bevoegdheid gebruik gemaakt en het wrak op 21 juni 2018 verwijderd. De eigenaar/schipper van het wrak is tot op heden niet bekend.

Verkeersveiligheid

Het waterschap heeft onder andere tot doel een goede en veilige doorvaart voor de scheepvaart  te bevorderen en is belast met het nemen van maatregelen daartoe. Gelet op het gevaar van het wrak voor de scheepvaart was het noodzakelijk dat er maatregelen zouden worden getroffen om de veiligheid op het water te waarborgen en schade te voorkomen.

Maatregelen

In verband met de verkeersveiligheid hebben wij daarom op 21 juni 2018, op grond van artikel 61 van de Waterschapswet, bestuursdwang toegepast bestaande uit het wegslepen van het wrak uit de vaargeul van de Linge en het daarna opslaan van het wrak op een locatie van Waterschap Rivierenland.

Bekendmaking

Omdat in dit geval de eigenaar/schipper onbekend is, konden wij de beslissing tot het toepassen van bestuursdwang niet vooraf op schrift stellen en aan de eigenaar/schipper bekendmaken. Met toepassing van artikel 5:31, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en artikel 3 van de Wrakkenwet maken wij de op 21 juni 2018 op schrift gestelde beschikking door middel van deze publicatie achteraf bekend.

Kostenverhaal

Gewezen wordt op artikel 5:25 van de Awb, dat bepaalt dat de eigenaar/schipper de kosten verbonden aan de toepassing van bestuursdwang is verschuldigd, tenzij de kosten redelijkerwijze niet voor zijn rekening behoren te komen. De door ons gemaakte kosten zullen in beginsel altijd verhaald worden. In dit geval zijn er geen bijzondere omstandigheden om van het kostenverhaal af te zien.

 

Gewezen wordt tevens op artikel 5 van de Wrakkenwet, waarin is opgenomen dat al hetgeen bij de opruiming wordt geborgen, tegen voldoening van de ter zake van de opruiming gemaakte kosten of tegen het stellen van zekerheid voor de voldoening daarvan aan belanghebbenden, die zich daartoe aanmelden, wordt afgegeven.

 

Daarnaast wordt gewezen op artikel 6 van de Wrakkenwet. Indien belanghebbenden zich niet aanmelden, doch in gebreke blijven binnen een door het waterschap te stellen termijn de in artikel 5 bedoelde kosten te voldoen of voor de voldoening daarvan zekerheid te stellen, is het waterschap bevoegd het geborgene te verkopen.

Bezwaar

Wij wijzen u op de mogelijkheid om op grond van artikel 7:1 van de Awb bezwaar te maken tegen ons besluit door het indienen van een bezwaarschrift. De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt zes weken vanaf de dag na verzenddatum van dit besluit. Het bezwaarschrift moet bevatten uw naam en adres, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Ook moet het bezwaarschrift ondertekend zijn. U kunt het bezwaarschrift sturen aan het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland, Postbus 599, 4000 AN Tiel. U kunt uw bezwaarschrift ook digitaal indienen via het daartoe bestemde formulier. Daarvoor moet u beschikken over een elektronische handtekening (DigiD).Wij verwijzen u daarbij naar onze website onder het kopje “Regelen en aanvragen”.

 

Naast het indienen van een bezwaarschrift kan op grond van artikel 8:81 Awb een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening worden gedaan bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland, Team bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM Arnhem. U kunt ook digitaal een voorlopige voorziening aanvragen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

 

Vragen?

Heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met R. Saat van de afdeling Handhaving, telefonisch bereikbaar onder nummer 0344-649301

 

Hoogachtend,

namens het college van dijkgraaf en heemraden

van Waterschap Rivierenland,

het hoofd van de afdeling Handhaving

P. Schakel

Naar boven