Onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater voor de districten Beneden Aa, Boven Aa en Raam van waterschap Aa en Maas.

De dijkgraaf heeft besloten tot het instellen van een verbod tot het onttrekken van water aan oppervlaktewaterlichamen met ingang van 29 juni 2018 tot een nader te bepalen tijdstip voor de districten:

 

  • 1.

    Beneden Aa.

  • 2.

    Boven Aa, met uitzondering van de Helenavaart en Kanaal van Deurne.

  • 3.

    Raam, met uitzondering van de beken de Sambeekse Uitwatering vanaf de Maas tot aan de eerste stuw 114CKW, de Raam van gemaal van Sasse tot aan stuw 108IJZ en de Hertogswetering. 

Het verbodsgebied en de uitzonderingen zijn aangegeven op de kaarten:

 

  • 1.

    Onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater Waterschap Aa en Maas

  • 2.

    Uitzonderingen op onttrekkingsverbod District Boven Aa

  • 3.

    Uitzonderingen op onttrekkingsverbod District Raam 

De hoge temperaturen, plus de weersverwachting hebben ertoe geleid dat het waterschap deze maatregel moet nemen. Door de lage waterstand kan er namelijk schade optreden aan oevers en kaden en is er kans op sterfte van dieren en planten in de waterlopen. Zodra de omstandigheden dit toelaten wordt het verbod ingetrokken. Dit maakt het waterschap bekend via www.aaenmaas.nl en www.officielebekendmakingen.nl.

 

Dit onttrekkingsverbod geldt voor zowel de onttrekkingen die plaatsvinden op basis van een vergunning, als voor de onttrekkingen die plaatsvinden op grond van de Algemene Regels Keur 2015.

 

Op grond van artikel 3.13 Keur waterschap Aa en Maas 2015 is het bestuur bevoegd een onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater in te stellen. Een dergelijk verbod kan ingesteld worden in geval van grote schaarste aan water, aanmerkelijke verslechtering van de kwaliteit daarvan of bij het in ongerede raken van een waterstaatswerk, dan wel indien zodanige omstandigheden dreigen te ontstaan.

 

Dit onttrekkingsverbod betreft een algeheel onttrekkingsverbod waarbij onttrekkingen ten behoeve van veedrenking, het blussen van branden en het onttrekken via een regelbaar drainage systeem met aanvoer worden uitgezonderd.

 

Dit besluit wordt bekend gemaakt in het waterschapsblad dat voor een ieder te raadplegen is op www.officielebekendmakingen.nl en middels een persbericht.

 

’s-Hertogenbosch, 26 juni 2018

Naar boven