Wijziging van de legger Wateren voor de Buiten-Giessen en deel Binnen-Giessen - Waterschap Rivierenland

Op 15 mei 2018 heeft het college van dijkgraaf en heemraden besluiten genomen over de Buiten-Giessen en een gedeelte van de Binnen-Giessen. Het college heeft besloten de legger Wateren te wijzigen en het verkeersbesluit over het afmeerverbod vast te stellen. Er is ook besloten de algemene regels en de beleidsregels te wijzigen die horen bij de Keur Waterschap Rivierenland 2014.

 

Inleiding

In de Buiten-Giessen en de Binnen-Giessen zijn in de loop der tijd allerlei objecten gebouwd, zoals steigers en vlonders. Sommige voldoen aan de eisen van Waterschap Rivierenland, maar veel van deze objecten zijn in strijd met de regels van het waterschap.

Daarnaast is er ook een probleem met afgemeerde vaartuigen. Deze versmallen het bevaarbare deel van de rivier en hinderen de doorvaart. Op enkele plekken is de Giessen smal door de ligging van de oevers.

De ontstane situatie is ongewenst. De rivier heeft namelijk een belangrijke functie voor het waterbeheer en de doorgaande (recreatie)vaart. Het is noodzakelijk dat er iets gaat veranderen aan de aanwezigheid van vaste objecten met een recreatieve functie en het afmeren van vaartuigen in de Giessen. Daarom gaan de regels in de Giessen veranderen.

Met ‘Giessen’ bedoelen wij: de Buiten-Giessen, een specifiek deel van de Binnen-Giessen (tussen de Damsluis tot aan de Binnendams 37, Hardinxveld-Giessendam) en de twee zijtakken van de Buiten-Giessen (de Karnemelksloot en het water parallel aan de Apollostraat). Alle adressen die in deze tekst genoemd worden, liggen in Hardinxveld-Giessendam.

 

Via deze kennisgeving maakt het college de wijziging van de legger Wateren voor de Giessen bekend. De vaststelling van het verkeersbesluit en de wijziging van de algemene regels en de beleidsregels worden allebei bekendgemaakt in een apart Waterschapsblad.

 

Besluit van het college van dijkgraaf en heemraden

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland heeft op 15 mei 2018 de gewijzigde legger Wateren voor de Giessen vastgesteld. Daarbij is gelet op:

  • artikel 5.1 van de Waterwet;

  • artikel 78, lid 2 van de Waterschapswet;

  • de Inspraakverordening Waterschap Rivierenland 2010;

  • afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.

Op de ontwerp-legger zijn zienswijzen ingediend. Het college heeft de legger ten opzichte van het ontwerp gewijzigd vastgesteld.

 

Wijziging legger Wateren

De legger is de kaart met wateren van het waterschap. In de legger staat waar wateren liggen, hoe ze eruit zien en welke technische constructies er zijn. De legger geeft ook aan wie het onderhoud verzorgt aan de wateren.

Een strook van de huidige A-watergang is omgezet in C-water. Deze ligt aan beide zijden langs de oevers en heeft een vaste breedte van 1 meter. In de C-strook zijn objecten voor recreatief gebruik toegestaan. De voorwaarden hiervoor staan in een nieuwe algemene regel op grond van de keur (WW 6. Activiteiten in de Buiten-Giessen en gedeelte Binnen-Giessen). Het object moet een relatie hebben met het recreatief medegebruik van het water, zoals sportvissen, varen e.d.

Daarnaast zijn de breedteprofielen aangepast; dat zijn de grenzen van de oevers. Wat de wijzigingen precies inhouden, kunt u lezen in bijlage 1.

De gewijzigde legger Wateren treedt op 1 juni 2018 in werking.

 

Gevolgen gewijzigde legger en algemene regel voor de Giessen

Na inwerkingtreding van de leggerwijziging en de nieuwe algemene regel op 1 juni 2018 geldt het onderstaande voor de objecten (onder objecten verstaan we vaste objecten voor recreatief medegebruik van het water, zoals een steiger of vlonder):

 

Bestaande objecten

  • Als het object in de C-strook ligt, is het gelegaliseerd en mag het blijven liggen.

  • Als het object in de tussenstrook ligt, mag het blijven liggen. Dit object moet door ons zijn ingetekend op de kaart Situatie Buiten-Giessen en deel Binnen-Giessen. Het object mag niet vervangen worden, want voor een nieuw object geldt het verbod op basis van onze keur en beleidsregels.

  • Als het object in de vaargeul ligt, moet de eigenaar het verwijderen.

Deze uitleg geldt ook voor delen van het object. Het object moet dus een relatie hebben met het (recreatief) medegebruik van het water.

 

Nieuwe objecten

In de C-strook zijn nieuwe objecten voor recreatief gebruik toegestaan. Wilt u een nieuw object aanleggen in de C-strook? Als u voldoet aan de criteria en voorwaarden van de algemene regel, doet u een melding bij het waterschap.

In de tussenstrook en in de vaargeul is de aanleg van nieuwe objecten verboden op grond van de keur en beleidsregels.

 

Gewijzigde legger Wateren met bijlagen ter inzage

Het besluit tot vaststelling van de gewijzigde legger Wateren voor de Buiten-Giessen en gedeelte Binnen-Giessen inclusief bijlagen (toelichting, leggerkaarten en tekenuitgangspunten) liggen van vrijdag 1 juni 2018 tot en met donderdag 12 juli 2018 tijdens kantooruren voor iedereen ter inzage in het kantoor van het waterschap, De Blomboogerd 1 in Tiel.

Het wijzigingsbesluit inclusief bijlagen zijn als bijlage bij dit Waterschapsblad opgenomen. Ook vindt u hier de kaarten Situatie Buiten-Giessen en deel Binnen-Giessen.

 

Beroep

Beroep tegen het besluit tot wijziging van de legger Wateren is uitsluitend mogelijk tegen de aanwijzing van onderhoudsplichtigen en onderhoudsverplichtingen op grond van artikel 78, tweede lid Waterschapswet. Tegen de vaststelling van de ligging, vorm, afmeting en constructie van de waterstaatswerken overeenkomstig artikel 5.1 van de Waterwet is alleen beroep mogelijk als de ligging van een waterbergingsgebied of een beschermingszone in een legger wordt vastgesteld of gewijzigd.

Een beroepschrift moet worden gericht aan de rechtbank Gelderland, team Bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM Arnhem. Dit kan tot zes weken na de dag van bekendmaking van het besluit in het Waterschapsblad.

Degenen die beroep in kunnen stellen, zijn:

  • belanghebbenden die een zienswijze tegen het ontwerpbesluit naar voren hebben gebracht

  • belanghebbenden die redelijkerwijs niet verweten kunnen worden tegen het ontwerpbesluit geen zienswijze naar voren te hebben gebracht

Het behandelen van het beroep brengt kosten met zich mee (griffierecht). Het beroepschrift moet ondertekend zijn en moet ten minste bevatten: naam en adres, datum, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht, en de gronden van het beroep.

U kunt ook digitaal beroep instellen bij de rechtbank Gelderland via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.

 

Voorlopige voorziening

Het indienen van beroep heeft geen schorsende werking. De leggerwijziging treedt in werking op 1 juni 2018. Om dit te verhinderen kunt u, indien u beroep heeft ingesteld, een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening indienen bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland, Team Bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM Arnhem. U kunt ook digitaal een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechtbank Gelderland via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). U dient een spoedeisend belang te kunnen aantonen. Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden. Ook de behandeling van dit verzoek brengt kosten met zich mee (griffierecht).

 

Meer informatie

Wilt u meer weten over de gewijzigde leggers? U kunt terecht op de website van het waterschap: https://www.wsrl.nl/common/beleid/keur-en-legger/wijziging-legger-wateren-buiten-giessen-en-deel-binnen-giessen.html

U kunt ook contact opnemen met Frédérique Minderhoud (team Juridische Zaken), telefoonnummer 0344-649177 / f.minderhoud@wsrl.nl.

 

Bijlage 1

 

Wijziging van de legger Wateren

 

De wijziging van de legger Wateren voor de Giessen bestaat uit twee onderdelen:

 

1. C-strook.

Een strook van het huidige A-water van de Buiten-Giessen en een deel van de Binnen-Giessen is omgezet in C-water. Deze ligt aan beide zijden langs de oevers en heeft een breedte van 1 meter. De C-strook is alleen toegepast op plaatsen waar het water een minimale breedte heeft van:

  • 14 meter voor de Buiten-Giessen tussen de Peulensluis en de bocht bij de Jupiterflat (ter hoogte van het perceel Buitendams 217);

  • 9 meter voor het smalle deel van de Buiten-Giessen tussen de bocht bij de Jupiterflat (ter hoogte van het perceel Buitendams 217) en de Damsluis

  • 9 meter voor de Binnen-Giessen tussen de Damsluis tot aan de Binnendams 37

Waar geen ruimte is voor een C-strook van 1 meter, behoudt het water over de volle breedte de A-status.

 

2. Breedteprofielen.

De grenzen van de oevers kunnen veranderen met een wijziging van het breedteprofiel tot gevolg. Bij het intekenen van de C-strook is de oever van de Buiten-Giessen aan de hand van de actuele situatie weergegeven. De C-strook loopt over objecten in en boven het water die in de huidige legger ten onrechte zijn opgenomen als onderdeel van de oever. Dit wordt toegepast om te voorkomen dat naast bestaande steigers en bootliften nogmaals een 1 meter C-strook komt te liggen.

 

Bij het intekenen van het water hebben wij de volgende twee uitgangspunten gehanteerd:

 

1. Vaargeul.

We houden een doorgaande vaargeul aan die vrij moet zijn van obstakels. Zo kunnen vaartuigen elkaar veilig met enige manoeuvreerruimte passeren. De vaargeul blijft A-water. De breedte van deze vaargeul varieert, namelijk:

  • 12 meter voor de Buiten-Giessen tussen de Peulensluis en de bocht bij de Jupiterflat (ter hoogte van het perceel Buitendams 217) en

  • 7 meter voor het smalle deel van de Buiten-Giessen tussen de bocht bij de Jupiterflat (ter hoogte van het perceel Buitendams 217) en de Damsluis en voor de Binnen-Giessen tussen de Damsluis tot aan Binnendams 37. In dit smalle deel hebben wij op de rechte overzichtelijke stukken drie passeerstroken ingetekend van 10 meter breed en 15 meter lang. Hier kunnen vaartuigen elkaar veilig met voldoende manoeuvreerruimte passeren.

De vaargeul ligt op het midden van de A-watergang, zoals deze is vastgesteld in de Legger Wateren 2017. Wij hebben daarbij rekening gehouden met het verwijderen van het brughoofd bij perceel HDV00, E, 1526 en het verbreden van de watergang door de nieuwbouw (op de twee nieuwbouwlocaties: percelen Jupiterstraat 44 t/m 70 en percelen deel uitmakend van het nieuwbouwplan Forte, Uranusstraat).

De vaargeul is ingetekend op de kaarten Situatie Buiten-Giessen en deel Binnen-Giessen. De vaargeul staat niet op de leggerkaarten.

 

2. Tussenstrook.

Water tussen de C-strook en de vaargeul (op de brede delen van de Buiten-Giessen) blijft A-water, dit noemen we de tussenstrook. Het A-water in de twee zijtakken (Karnemelksloot en water parallel aan de Apollostraat) behoort ook tot de tussenstrook.

Naar boven