Inspraak ontwerpbesluit leggers Waterkeringen 2018 Waterschap Rivierenland

Besluit van het college van dijkgraaf en heemraden

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland heeft op 17 april 2018 de ontwerp-leggers Waterkeringen 2018 vastgesteld. Daarbij is gelet op:

  • artikel 5.1 van de Waterwet;

  • artikel 78, lid 2 van de Waterschapswet;

  • de Inspraakverordening Waterschap Rivierenland 2010;

  • afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.

Het college heeft besloten de ontwerp-leggers op grond van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht voor inspraak ter inzage te leggen.

Inhoud ontwerp-leggers Waterkeringen 2018

Inleiding

Waterschap Rivierenland is verantwoordelijk voor het beheer van de primaire waterkeringen in het rivierengebied. Primaire waterkeringen zijn dijken die beschermen tegen overstromingen vanuit de grote rivieren en kanalen. Om het beheer van deze waterkeringen op een goede manier te kunnen uitvoeren moet informatie over deze waterkeringen actueel en overzichtelijk in leggers worden vastgelegd. Een legger bevat informatie over de ligging, vorm, afmeting en constructie van waterstaatswerken en over de onderhoudsplichten. Waterschap Rivierenland is wettelijk verplicht de leggers actueel te houden.

Aanleiding wijzigen leggers waterkeringen

Aanleiding voor het waterschap om de leggers van de waterkeringen te actualiseren zijn diverse wijzigingen aan de waterstaatkundige infrastructuur. Dit betreffen:

  • wijzigingen aan de dijken door de dijkversterking Schoonhovenseveer-Langerak en de dijkversterking Baanhoek;

  • het opstellen van de leggers voor de Voorlandkering Polder Nieuwland en de voorhavendijken Amsterdam-Rijn Kanaal; Bernhardsluizen;

  • wijzigingen aan de waterkeringen door derden als gevolg van vergunningen en meldingen op grond van de keur (dit zijn de zogeheten reguliere wijzigingen);

  • kwaliteitsverbeteringen in de data over de waterkeringen van het waterschap (terug te vinden bij de reguliere wijzigingen).

Ontwerp-leggers met bijlagen ter inzage

Voordat het college overgaat tot vaststelling van de leggers zijn de ontwerp-leggers met bijlagen van dinsdag 8 mei 2018 tot en met woensdag 20 juni 2018 (de inzagetermijn) in te zien op het kantoor van Waterschap Rivierenland, De Blomboogerd 1 in Tiel. U kunt hiervoor een afspraak maken via mailadres: leggerswaterkeringen@wsrl.nl. Er is dan iemand beschikbaar voor toelichting en uitleg.

Bovendien zijn de ontwerp-leggers en bijlagen als bijlage bij dit Waterschapsblad opgenomen, zie linkerkolom.

Om snel te kunnen beoordelen of een leggerwijziging voor u van belang is, zijn op de overzichtskaart alle wijzigingslocaties weergegeven. U kunt dus zien waar in het beheergebied van het waterschap de leggers worden gewijzigd. De details van iedere wijziging worden weergegeven op kaarten in de leggerboeken. Per kaart wordt aangegeven:

  • 1.

    het leggerbladnummer;

  • 2.

    de betrokken kadastrale percelen;

  • 3.

    de omschrijving van de wijziging

  • 4.

    de ligging van de voorgenomen (nieuwe) situatie.

Reageren

Tijdens de inzagetermijn kunnen inwoners en andere belanghebbenden mondeling, schriftelijk of digitaal reageren op de ontwerpbesluiten en bijbehorende documenten (zoals de ontwerp-leggers) door het indienen van een zienswijze.

Geef bij uw reactie aan op welk ontwerp-besluit en ontwerp-legger(s) uw inspraakreactie betrekking heeft; dus noteer de naam en het registratienummer van de ontwerp-legger.

Voor een mondelinge inspraakreactie kunt u een afspraak maken door een mail te sturen naar leggerswaterkeringen@wsrl.nl. U kunt ook telefonisch een afspraak maken via telefoonnummer 0344-649090. U wordt dan teruggebeld.

Voor een schriftelijke reactie kunt u een brief richten aan het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland, Postbus 599, 4000 AN Tiel.

Voor het indienen van een digitale inspraakreactie kunt u het geschikte formulier vinden op: http://www.waterschaprivierenland.nl/common/regelen-en-aanvragen/zienswijze.html. Reacties per e-mail kunnen wij niet in behandeling nemen. Het mailadres leggerswaterkeringen@wsrl.nl (of enig ander mailadres van het waterschap) kunt u niet gebruiken voor het indienen van een inspraakreactie.

Degenen die een inspraakreactie hebben ingediend, worden op de hoogte gehouden van het genomenbesluit en van de manier waarop de resultaten van de inspraak zijn verwerkt.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de ontwerp-leggers? U kunt terecht op de website van het waterschap: https://www.waterschaprivierenland.nl/common/beleid/keur-en-legger/wijzigingen-leggers-waterkeringen-2018.html

U kunt ook contact opnemen met het waterschap via: leggerswaterkeringen@wsrl.nl. Vermeld daarbij duidelijk uw vraag en de manier waarop wij met u in contact kunnen komen (telefonisch of via de mail).

Naar boven