Agenda van de Opiniërende, Besluitvormende en Beeldvormende vergadering van de Algemene Vergadering van Waterschap Zuiderzeeland op dinsdag 24 april 2018 aanvang om 13.30 uur in het Waterschapshuis in Lelystad.

 

De vergadering zijn aansluitend aan elkaar. Van 17.30 – 18.30 uur is er pauze.

OPINIËREND

1 Opening

2 Kostentoedelingsverordening 2019

Op 1 januari 2019 moet de nieuwe kostentoedelingsverordening in werking treden. Het college is bezig met de voorbereidingen om de te komen tot een nieuwe verordening. In de beeldvormende vergadering op 27 maart 2018 is de systematiek toegelicht. Tevens is aangegeven welke bestuurlijke keuzes gemaakt kunnen worden. Ook is een aantal alternatieve keuzes meegegeven. Het college heeft vervolgens een voorkeursalternatief opgesteld. Het college staat niet unaniem achter dit alternatief. Er zijn twee ook twee minderheidsvoorstellen.

In de opiniërende vergadering wil het college de standpunten van de fracties horen over het voorliggende voorkeursalternatief: verhogen ingezetenenpercentage naar 27,5% en verhogen tariefdifferentiatie wegen naar 100%. Op basis van de inbreng van de fracties zal het college een definitieve keuze maken en deze in een ontwerp-kostentoedelingsverordening vanaf ca. 1 juni gedurende zes weken ter inzage leggen. Het is de bedoeling de verordening, samen met eventuele inspraakreacties, in september aan de AV ter vaststelling voor te leggen.

3 Sluiting

BESLUITVORMEND

1 Opening

2 Gelegenheid tot inspreken

3 Vaststelling agenda

4 Mededelingen van het college

5 BESLUITVORMEND, ter bespreking

5.a Initiatiefvoorstel AV-werkgroep investeringen

Op basis van de conclusies van de Rekenkamercommissie heeft de AV-werkgroep investeringen gekeken naar de kaderstellende en controlerende rol van de AV bij investeringen. De werkgroep doet de AV aanbevelingen om de kaderstellende rol te versterken en een betere invulling te geven. Het advies van de werkgroep heeft betrekking op investeringen, maar kan ook doorwerking hebben op andere besluiten die de AV neemt.

5.b Evaluatie Rekenkamercommissie Waterschap Zuiderzeeland

In 2014 is een nieuw onderzoeksprotocol voor de Rekenkamercommissie (RKC) vastgesteld. De eerste ervaringen zijn inmiddels opgedaan en op verzoek van de RKC is een evaluatie gestart. Naar aanleiding van deze evaluatie wordt voorgesteld de drie aanbevelingen (onderwerpenselectie, betere rolverdeling onderzoek en scherper debat over rapport) over te nemen en, op basis van deze aanbevelingen, aan de AV op 29 mei 2018 een voorstel voor te leggen voor een gewijzigd protocol. Ook wordt voorgesteld de samenstelling van de RKC niet te wijzigen.

5.c Aanvullend krediet fiets- c.q. inspectiepad Zwartemeerdijk

Op 26 september 2017 heeft de AV ingestemd met de aanleg van een fiets- c.q. inspectiepad op de Zwartemeerdijk, onder voorbehoud van gelijke financiële deelname van de gemeente Noordoostpolder en de provincie Flevoland. Bij een nadere detaillering van het ontwerp en de kostenraming van dit project, is gebleken dat een aantal uitgangspunten ten aanzien van ontwerp en raming nu anders worden ingeschat. Als de AV instemt met het nu voorliggende voorstel, zal het reeds voor het jaar 2018 in de meerjarenbegroting opgenomen investeringskrediet van € 369.000 worden opgehoogd met een aanvullend krediet van € 241.000 tot in totaal € 610.000.

6 BESLUITVORMEND, hamerstukken

6.a Nieuwe uitgangspunten inzet van arbeid

7 VERSLAGLEGGING VORIGE VERGADERING

  • 7.

    a Vaststellen verslag van de vergadering van de Algemene Vergadering d.d. 27 maart 2018

  • 7.

    b Besluitenlijst AV d.d. 27 maart 2018

  • 7.

    c Actiepuntenlijst

8 STUKKEN TER KENNISNAME

  • 8.

    a Totaaloverzicht begrotingswijzigingen

  • 8.

    b Openbare besluitenlijsten van het college van Dijkgraaf en Heemraden

9 INGEKOMEN STUKKEN

9.a Ministerie van IenW, Circulaire inzake procedure benoeming voorzitters van waterschappen

10 Samenvatten toezeggingen

11 Rondvraag

12 Sluiting

BEELDVORMEND

1 Opening

2 Voorjaarsnota + Jaarstukken 2017

De Voorjaarsnota is het startpunt van het begrotingsproces 2019-2022. Het college schetst de ambities en financiële stand van zaken, inclusief een voorzet voor prioritering richting de Meerjarenbegroting 2019-2022.

De jaarstukken 2017 worden op hoofdlijnen toegelicht. Er wordt stilgestaan bij enkele bijzondere, aansprekende onderwerpen en bij het financieel resultaat over het jaar 2017.

3 Korte termijn oplossing Zuid-West Emmeloord

Het waterschap werkt intensief aan de knelpunten die ontstaan door bodemdaling in de Noordoostpolder. Ter voorbereiding op nadere besluitvorming later dit jaar, wordt de Algemene Vergadering geïnformeerd over de stand van zaken in het gebiedsproces ‘Bodemdaling in het landbouwgebied ten zuidwesten van Emmeloord’. In het bijzonder wordt ingegaan op de resultaten van de verkenning van maatregelen in het watersysteem. Als resultaat van het gebiedsproces is een breed pallet aan maatregelen verkend en is maatregelpakket ontstaan, dat vooralsnog effectief en haalbaar lijkt en invulling geeft aan het voornemen van het waterschap om voor de agrariërs in het betreffende gebied de gevolgen van bodemdaling tijdelijk te verlichten. De beoogde maatregelen worden in de komende maanden verder uitgewerkt en wordt voor de zomer ter besluitvorming aan de Algemene Vergadering aangeboden.

4 Vaststelling verslag Beeldvormende AV-vergadering d.d. 27 maart 2018

5 Rondvraag

6 Sluiting

*Tijdens de openbare vergaderingen van de Algemene Vergadering kunnen toehoorders, door middel van het zogenaamde spreekrecht, het woord voeren. Voor de spreektijd is maximaal vijf minuten per onderwerp beschikbaar. Een verzoek voor het gebruik maken van spreekrecht, dient tenminste 2 x 24 uur voor aanvang van de vergadering schriftelijk bij de voorzitter van de Algemene Vergadering, te zijn ingediend via bo@zuiderzeeland.nl. In het verzoek dient de naam van degene die het woord wenst te voeren en het onderwerp waarover men wil spreken te zijn vermeld.

INZAGE

De agenda met bijbehorende vergaderstukken zijn vanaf 11 april 2018 digitaal in te zien op www.zuiderzeeland.nl/avagenda. Daarnaast kunt u ook in de bibliotheken van de gemeente Almere, Dronten, Lelystad, De Fryske Marren, Noordoostpolder, Steenwijk, Urk en Zeewolde inloggen op de gratis toegankelijke pc.

Naar boven