Kennisgeving voorbereiding milieueffectrapporten en projectplannen dijkversterking en -verlegging Arcen, Thorn-Wessem en Well

Onderwerp

Gedeputeerde Staten van Limburg maken bekend dat zij voor het opstellen van milieueffectrapporten (MER) voor dijkversterking en -verlegging te Arcen, Thorn-Wessem en Well, drie Notities Reikwijdte en Detailniveau hebben ontvangen van het Dagelijks bestuur van het Waterschap Limburg. De primaire waterkeringen ter plaatse van Arcen, Thorn-Wessem en Well voldoen niet aan de wettelijke veiligheidseisen en beoogd wordt op deze locaties meer ruimte te geven aan de Maas. Ook dient er beekherstel plaats te vinden.

Daarom maakt Waterschap Limburg een plan om deze primaire waterkeringen te versterken en deels te verleggen. Het maken van het plan duurt tot ongeveer 2020. Het is de bedoeling om in 2021 klaar te zijn met de uitvoering van deze dijkprojecten.

Procedure

Voor de dijkversterkingen- verleggingen te Arcen, Thorn-Wessem en Well dienen projectplannen conform de Waterwet te worden vastgesteld door Waterschap Limburg en te worden goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van Limburg.

Bij de voorbereiding hiervan wordt een MER opgesteld. Als eerste stap in dit proces is per dijkverlegging een Notitie Reikwijdte en Detailniveau opgesteld. Daarin zijn de hoofdlijnen van de dijkversterkingen en -verleggingen en de alternatieven beschreven en is in grote lijnen aangegeven welke milieuaspecten naar verwachting relevant zullen zijn en hoe de alternatieven zullen worden beoordeeld.

Een ieder wordt in de gelegenheid gesteld te reageren (inspreken) op het voornemen om deze projecten te gaan voorbereiden en op de Notities Reikwijdte en Detailniveau, met als doel er voor te zorgen dat de relevante milieuaspecten worden meegenomen in het MER.

De commissie voor de milieueffectrapportage wordt gevraagd advies uit te brengen. Gedeputeerde Staten van Limburg zullen hierna een advies over reikwijdte en detailniveau vaststellen waaraan het  MER zal moeten voldoen.

Voor dijktraject Arcen wordt in het MER beoordeeld in hoeverre de alternatieven tot significante effecten op het Natura 2000 gebied Maasduinen kunnen leiden. Indien nodig, wordt een passende beoordeling opgesteld.

Voor de dijktrajecten Thorn-Wessem en Well geldt dat er geen effecten op Natura 2000 gebied te verwachten zijn. Een passende beoordeling is daarom voor deze dijktrajecten niet nodig.

 

Vervolgtraject

Het MER wordt in twee fasen opgesteld. Het MER Fase 1 presenteert milieu-informatie op basis waarvan er een voorkeursalternatief (VKA) kan worden vastgesteld.

Het MER Fase 1 wordt samen met het concept-VKA ter inzage gelegd.

In het MER Fase 2 worden de mogelijke inpassingsvarianten van het vastgestelde voorkeursalternatief beschreven en beoordeeld. Het MER Fase 2 wordt tegelijkertijd met het ontwerpprojectplan ter inzage gelegd.

 

Inzien stukken

De Notities Reikwijdte en Detailniveau en de stukken die daarbij horen, liggen ter inzage van 15 maart 2018 tot en met 11 april 2018. De stukken kunnen op werkdagen worden ingezien bij de volgende instanties op de daar gebruikelijke openingstijden:

  • 1.

    bij de receptie van het Gouvernement, Limburglaan 10, Maastricht;

  • 2.

    bij het Waterschap Limburg, Maria Theresialaan 99, Roermond;

  • 3.

    bij de gemeente Venlo, Hanzeplaats 1, Venlo (uitsluitend op afspraak via het Klantcontactcentrum);

  • 4.

    bij de gemeente Maasgouw, Kruisweg 32, Maasbracht;

  • 5.

    bij de gemeente Bergen, Raadhuisstraat 2, Bergen.

De Notities Reikwijdte en Detailniveau en de bijbehorende stukken worden gedurende de inzagetermijn ook gepubliceerd op de website www.overheid.nl (klik op Provinciaal Blad).

 

Zienswijzen

Een ieder kan vanaf 15 maart 2018 tot en met 11 april 2018 schriftelijk en/of mondeling een zienswijze naar voren brengen over het voornemen en de Notities Reikwijdte en Detailniveau.

 

Indienen zienswijzen

Schriftelijke zienswijzen moeten worden gericht aan Gedeputeerde Staten van Limburg, t.a.v. de heer J.L. Goudriaan, Postbus 5700, 6202 MA Maastricht. Gedeputeerde Staten van Limburg zorgen ervoor dat de zienswijzen worden behandeld door Waterschap Limburg.

Voor het naar voren brengen van mondelinge zienswijzen kunt u contact opnemen met de heer J.L. Goudriaan (tel. (043) 389 7452, jl.goudriaan@prvlimburg.nl) of de heer M. Brauers , tel. (043) 389 7242, mml.brauers@prvlimburg.nl voor het maken van een afspraak.

 

Inloop/inspraakbijeenkomsten

Waterschap Limburg organiseert een aantal inloopbijeenkomsten over deze projecten. De inloopbijeenkomst is ingericht als een informatiemarkt. U kunt vragen stellen over de stand van zaken van de plannen, de te volgen m.e.r.-procedure en de mogelijkheden voor inspraak (zienswijzen). Er is geen gezamenlijke toelichting. U kunt dus gewoon binnenlopen en vertrekken wanneer u wilt.

 

Deze bijeenkomsten vinden plaats op:

• Voor het dijktraject Arcen: Gemeente Venlo: maandag 26 maart, locatie Hotel Arcen, Raadhuisplein 6 te Arcen.

• Voor het dijktraject Thorn-Wessem: Gemeente Maasgouw: dinsdag 27 maart, locatie De Grote Hegge, Waterstraat 9 in Thorn.

• Voor het dijktraject Well: Gemeente Bergen: woensdag 28 maart,  locatie De Buun, Kasteellaan 25  te Well.

De inloopbijeenkomsten zijn van 16.00 tot 20.00 uur. Op alle bijeenkomsten zullen medewerkers van Waterschap Limburg aanwezig zijn. En er is een notulist aanwezig om uw mondelinge zienswijze meteen te noteren.

 

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot:

de heer J. Goudriaan, tel. (043) 389 7452, jl.goudriaan@prvlimburg.nl of

de heer M. Brauers, tel. (043) 389 7242, mml.brauers@prvlimburg.nl

  

 

Naar boven