Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland heeft besloten tot het toepassen van spoedbestuursdwang

Op 6 november 2018 heeft het waterschap geconstateerd dat er een vettige substantie via het Pannerdensch Kanaal (Nederrijn) in de Linge terecht is gekomen. Onbekend is wat of wie deze verontreiniging van de Linge heeft veroorzaakt. Het waterschap heeft via het toepassen van spoedbestuursdwang maatregelen genomen om de verontreiniging te beperken en ongedaan te maken.

 

Overtreding

De verontreiniging is een overtreding van het lozingsverbod, zoals dat is opgenomen in artikel 6.2, eerste lid, van de Waterwet. In dit artikel is een verbod opgenomen om zonder vergunning stoffen te brengen in een oppervlaktewaterlichaam. De Linge is een oppervlaktewaterlichaam in de zin van de Waterwet. De overtreder(s) is (zijn) tot op heden niet bekend.

 

Waterkwaliteit

Het waterschap heeft tot doel een goede kwaliteit van het oppervlaktewater te bevorderen en is belast met het nemen van maatregelen tot bescherming van deze hoedanigheid. Gelet op de aard en de omvang van de verontreiniging en de gevolgen voor de waterkwaliteit was het noodzakelijk dat onmiddellijk maatregelen zouden worden getroffen om daarmee grotere schade te voorkomen.

 

Maatregelen

In verband met het spoedeisende karakter hebben wij daarom vanaf 6 november 2018, op grond van artikel 61 van de Waterschapswet en artikel 5:31 lid 2 Algemene wet bestuursrecht (Awb), (spoed)bestuursdwang toegepast bestaande uit de volgende maatregelen:

 

  • 1.

    het leggen van een keerscherm om de vettige substantie op te sluiten om verdere verspreiding/verontreiniging te voorkomen;

  • 2.

    het verwijderen van de vettige substantie van het water van de Linge;

  • 3.

    het reinigen en op de wettelijke wijze afvoeren/verwerken van het keerscherm.

     

Bekendmaking

Omdat in dit geval spoedig handelen vereist was en de overtreder(s) onbekend is (zijn), konden wij de beslissing tot het toepassen van bestuursdwang niet vooraf op schrift stellen en aan de overtreder(s) bekendmaken. Met toepassing van artikel 5:31, tweede lid, van de Awb maken wij de op 12 november 2018 op schrift gestelde beschikking door middel van deze publicatie achteraf bekend.

 

Kostenverhaal

Gewezen wordt op artikel 5:25 van de Awb, dat bepaalt dat de overtreder de kosten verbonden aan de toepassing van bestuursdwang is verschuldigd, tenzij de kosten redelijkerwijze niet voor zijn rekening behoren te komen. De door ons gemaakte kosten zullen in beginsel altijd verhaald worden. In dit geval zijn er geen bijzondere omstandigheden om van het kostenverhaal af te zien.

 

Inzien stukken

Tot zes weken na de datum van publicatie kunnen de stukken tijdens kantooruren worden ingezien op het kantoor van Waterschap Rivierenland aan de Blomboogerd 1 te Tiel. Tegen vergoeding van de kosten kan een kopie van het besluit worden toegezonden.

 

Bezwaar

Wij wijzen u op de mogelijkheid om op grond van artikel 7:1 van de Awb bezwaar te maken tegen ons besluit door het indienen van een bezwaarschrift. De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt zes weken vanaf de dag na verzenddatum van dit besluit. Het bezwaarschrift moet bevatten uw naam en adres, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Ook moet het bezwaarschrift ondertekend zijn. U kunt het bezwaarschrift sturen aan het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland, Postbus 599, 4000 AN Tiel. U kunt uw bezwaarschrift ook digitaal indienen via het daartoe bestemde formulier. Daarvoor moet u beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Wij verwijzen u daarbij naar onze website onder het kopje “Regelen en aanvragen”.

 

Naast het indienen van een bezwaarschrift kan op grond van artikel 8:81 Awb een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening worden gedaan bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland, Team bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM Arnhem. U kunt ook digitaal een voorlopige voorziening aanvragen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

 

Vragen?

Heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met de heer T. van Manen van de afdeling Handhaving, telefonisch bereikbaar onder nummer 0344-649409.

 

Hoogachtend,

namens het college van dijkgraaf en heemraden

van Waterschap Rivierenland,

     

P. Schakel

Hoofd van de afdeling Handhaving

 

Naar boven