Besluit wijziging Reglement van orde algemeen bestuur Vechtstromen 2017, voor integriteitstoets DB-leden

 

Kenmerk: B2018/u2453

 

Het algemeen bestuur van het waterschap Vechtstromen;

 

gelet op de artikelen 56 en 77 van de Waterschapswet;

 

BESLUIT

 

Artikel 8 van het Reglement van orde algemeen bestuur Vechtstromen 2017 wordt in zijn geheel vervangen door een nieuw artikel 8:

 

Artikel 8 Verkiezing en benoeming leden dagelijks bestuur

  • 1.

    Het algemeen bestuur stelt - op een daartoe strekkend voorstel van het dagelijks bestuur - vast uit hoeveel leden het dagelijks bestuur bestaat, en neemt hierbij het bepaalde in de Waterschapswet en het Reglement in acht.

  • 2.

    De benoeming van de leden van het dagelijks bestuur vindt plaats in het algemeen bestuur, zo spoedig mogelijk na het afleggen van de eed of verklaring en belofte, bedoeld in artikel 6.

  • 3.

    De fractievoorzitters melden de naam van hun kandidaat of de namen van hun kandidaten voor het dagelijks bestuur aan de voorzitter, die daarvan mededeling doet aan het algemeen bestuur.

  • 4.

    De kandidaten zijn verplicht mee te werken aan een risicoanalyse integriteit. De voorzitter bepaalt, na overleg met de secretaris, uit welke elementen dit onderzoek bestaat en hoe het proces verloopt.

  • 5.

    Een gesprek tussen de kandidaat en de voorzitter van het waterschap maakt in elk geval onderdeel uit van het risicoanalyse integriteit.

  • 6.

    De uitkomst van het risicoanalyse integriteit wordt door de voorzitter gedeeld met de betreffende kandidaat. De kandidaat kan hierop beslissen of hij zijn kandidatuur wil voortzetten dan wel intrekken.

  • 7.

    De voorzitter besluit, na overleg met de secretaris, wanneer en op welke wijze hij de uitkomsten van de risicoanalyse integriteit van de kandidaten met het algemeen bestuur deelt. Hij doet dit in elk geval voorafgaand aan de stemming over de leden van het dagelijks bestuur.

  • 8.

    Bij de benoeming van de leden van het dagelijks bestuur vinden eerst de stemmingen plaats voor het aantal zetels voor de categorie ingezetenen en vervolgens voor de zetel of zetels voor de categorieën landbouw, natuurterreinen en bedrijven gezamenlijk. De stemmingen zijn geheim.

  • 9.

    Indien er evenveel kandidaten zijn als door de desbetreffende categorieën te vervullen plaatsen, worden alle kandidaten door het algemeen bestuur benoemd verklaard.

  • 10.

    Bij de benoeming van een lid van het dagelijks bestuur van buiten de kring van het algemeen bestuur wordt overeenkomstig artikel 6, eerste lid, een commissie ingesteld welke onderzoekt of de kandidaat voldoet aan de eisen van de Waterschapswet. De werkwijze van deze commissie is overeenkomstig artikel 6, tweede lid. Op een kandidaat-lid van buiten de kring van het algemeen bestuur zijn de leden 3 tot en met 7 van dit artikel van toepassing.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering d.d. 17 oktober 2018.

 

Het algemeen bestuur,

 

 

 

 

dr. S.M.M. Kuks, watergraaf drs. R.I. Andringa, secretaris

Naar boven