GEBIEDSPLAN RAAM, MER HOOGWATERBESCHERMING GRAVE EN GGOR VISIE RAAM VASTGESTELD

Het Algemeen Bestuur van waterschap Aa en Maas heeft op 12 oktober 2018 het Gebiedsplan Raam, de MER Hoogwaterbescherming Grave en de GGOR visie Raam vastgesteld. Met deze visie wordt invulling gegeven aan diverse opgaven in het gebied van De Verborgen Raamvallei.

Gebiedsplan Raam

Het Gebiedsplan Raam maakt onderdeel uit van de Verborgen Raamvallei. De Verborgen Raamvallei is een prachtig gebied gelegen in Noordoost Brabant tussen de plaatsen Cuijk, Grave en Mill, met een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Met waardevolle cultuurhistorische objecten, kastelen en landgoederen. En met de idyllische Raam als kloppend hart; een blauwe ader die het gebied doorkruist en daarmee de verbindende schakel is. In het gebied rondom de Raam is samen met gebiedspartners gezocht naar oplossingen om meerdere doelen op het gebied van water, natuur, landbouw, recreatie, landschap en cultuurhistorie met elkaar te verenigingen. Er is ruimte gezocht voor waterberging, ecologisch beekherstel, ecologische verbindingszones en Natuur Netwerk Brabant, de toegankelijkheid van het gebied moet worden verbeterd en samen streven we naar een goed waterpeil voor landbouw en natuur. Meer informatie over het Gebiedsplan Raam en de planning is te vinden op www.aaenmaas.nl/gebiedsplanraam.

Optimalisatie peilbeheer

Het projectgebied telt 258 stuwen. Deze stuwen zorgen voor het juiste peilbeheer en een optimale verdeling van het water. Voor deze stuwen zijn streefpeilen en beheermarges opgesteld. De beheermarges geven het minimale en maximale peil weer, met daartussen het streefpeil. Binnen deze bandbreedtes mag het water fluctueren.

Gebiedsplan, MER en GGOR visie zijn ongewijzigd vastgesteld

Het ontwerp-gebiedsplan heeft van 20 juni tot en met 1 augustus 2018 ter inzage gelegen.

Er zijn 13 zienswijzen ingediend. Als gevolg hiervan heeft een verduidelijking plaatsgevonden op de aanpak en verdere vervolgstappen op het planonderdeel ‘peilverhoging Egweg’ en daarmee is het plan ongewijzigd vastgesteld. De belanghebbenden die tijdig een zienswijze hebben ingediend zijn geïnformeerd. Nu het ontwerp-gebiedsplan is vastgesteld worden er concrete projectplannen opgesteld voor de maatregelen die omschreven staan in de visie.

 

Tegen het gebiedsplan, het GGOR en de MER staat geen beroepsmogelijkheid open. Voor later vast te stellen projectplannen of watervergunningen op maatregelniveau staat zowel bezwaar als beroep open.

Wit u meer weten?

Gelijktijdig met de bekendmaking (publicatie) liggen de stukken vanaf 30 november 2018 tot en met 11 januari 2019 ter inzage op werkdagen van 9.30 uur tot 16.00 uur. U kunt de plannen inzien op het Waterschapskantoor, Pettelaarpark 70 in ’s-Hertogenbosch. Het ligt ook ter inzage op het districtskantoor Raam, Gildekamp 2 te Cuijk. U vindt het besluit tevens op www.aaenmaas.nl.

 

U kunt natuurlijk ook contact opnemen met projectleider Patrick Oomens (073-6156825) of omgevingsmanager Ingrid Rijkers (073-6158269).

 

’s-Hertogenbosch, 29 november 2018

Naar boven