Wijziging legger primaire waterkering bedrijfsterrein Noordkanaalhaven Nijmegen - Waterschap Rivierenland

Besluit van het college van dijkgraaf en heemraden

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland heeft op 12 december 2017 ingestemd met de wijziging van de legger primaire waterkering voor het bedrijfsterrein Noordkanaalhaven in Nijmegen. Daarbij is gelet op:

  • artikel 5.1 van de Waterwet;

  • artikel 78, lid 2 van de Waterschapswet;

  • de Inspraakverordening Waterschap Rivierenland 2010;

  • afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.

 

Inhoud gewijzigde legger

Inleiding

Waterschap Rivierenland is verantwoordelijk voor het beheer van de primaire waterkeringen in het rivierengebied. Primaire waterkeringen zijn dijken die beveiliging bieden tegen overstromingen vanuit de grote rivieren en kanalen. Om het beheer van deze waterkeringen op een goede manier te kunnen uitvoeren, moet informatie over deze waterkeringen actueel en overzichtelijk in leggers worden vastgelegd. Een legger bevat informatie over de ligging, vorm, afmeting en constructie van waterstaatswerken en over de onderhoudsplichten. Waterschap Rivierenland is wettelijk verplicht leggers te hebben en deze actueel te houden.

 

Het algemeen bestuur heeft in juli 2016 de leggers voor de primaire waterkeringen vastgesteld. Aanleiding om deze leggers te actualiseren is de wettelijke verplichting om het profiel van vrije ruimte in de legger vast te leggen. Het profiel van vrije ruimte geeft de ruimtelijke reservering weer die nodig is om toekomstige dijkversterking mogelijk te maken. Daarnaast zijn in de leggers nieuwe inzichten over waterveiligheid verwerkt.

 

Aanpassing breedte buitendijkse beschermingszone

Bij de vaststelling van de leggers in juli 2016 heeft het waterschapsbestuur generiek over de volle lengte van de primaire waterkeringen buitendijks een beschermingszone of buitenbeschermingszone van 150 meter breed opgenomen in de leggers.

 

ENGIE Nederland NV (hierna te noemen: ENGIE) heeft bij de rechtbank Gelderland beroep ingesteld tegen de gewijzigde legger primaire waterkering voor het dijkpaaltraject Nijmegen-Dreumel. De Centrale Gelderland van ENGIE bevindt zich op het bedrijfsterrein aan de Noordkanaalhaven in Nijmegen. Dit terrein ligt grotendeels op het voorland langs de primaire waterkering langs de Waal. Ter plaatse van het terrein van de Centrale Gelderland geldt volgens de legger primaire waterkering buitendijks (juli 2016) een beschermingszone van 150 meter breed. ENGIE was het hier niet mee eens.

 

Het bedrijf heeft aangetoond en onderbouwd dat ter plaatse van het bedrijfsterrein met een minder brede buitendijkse beschermingszone voor de legger primaire waterkering kan worden volstaan. Het onderliggende rapport van Fugro voldoet aan de door het waterschap gestelde randvoorwaarden.

Afhankelijk van de locatie is een buitendijkse beschermingszone van 100 à 105 meter verwerkt in de gewijzigde leggerkaarten voor het bedrijfsterrein Noordkanaalhaven in Nijmegen.

 

Legger met bijlagen ter inzage

Het besluit tot wijziging van de legger primaire waterkering voor het bedrijfsterrein Noordkanaalhaven in Nijmegen (inclusief bijlagen) ligt van 9 januari tot en met 19 februari 2018 tijdens kantooruren voor iedereen ter inzage in het kantoor van het waterschap, De Blomboogerd 1 in Tiel.

 

Het wijzigingsbesluit (incl. bijlagen: leggerkaarten, toelichting en tekenuitgangspunten) is als bijlage bij dit Waterschapsblad opgenomen.

 

Beroep

Beroep tegen de gewijzigde legger is uitsluitend mogelijk tegen de aanwijzing van onderhoudsplichtigen en onderhoudsverplichtingen op grond van artikel 78, tweede lid Waterschapswet. Tegen de vaststelling van de ligging, vorm, afmeting en constructie van de waterstaatswerken overeenkomstig artikel 5.1 van de Waterwet is geen beroep mogelijk. Alleen als de ligging van een waterbergingsgebied of een beschermingszone in een legger wordt vastgesteld of gewijzigd, is beroep nog wel mogelijk.

 

Tegen de gewijzigde legger kan gedurende zes weken na de dag van bekendmaking beroep worden ingesteld bij de rechtbank Gelderland, Team Bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM Arnhem. Degenen die beroep in kunnen stellen, zijn:

  • belanghebbenden die een zienswijze tegen het ontwerpbesluit naar voren hebben gebracht;

  • belanghebbenden die redelijkerwijs niet verweten kunnen worden tegen het ontwerpbesluit geen zienswijze naar voren te hebben gebracht.

 

Het behandelen van het beroep brengt kosten met zich mee (griffierecht). Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste bevatten: naam en adres, datum, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht, en de gronden van het beroep. U kunt ook digitaal beroep instellen bij de rechtbank Gelderland via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

 

Voorlopige voorziening

Ondanks het beroep treedt de gewijzigde legger in werking. Om dit te verhinderen kan, indien beroep wordt ingesteld, ook een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening worden gedaan bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland, Team Bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM Arnhem. U kunt ook digitaal een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechtbank Gelderland via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Ook de behandeling van dit verzoek brengt kosten met zich mee (griffierecht).

 

Meer informatie

Wilt u meer weten over de legger? U kunt terecht op de website van het waterschap: https://www.waterschaprivierenland.nl/common/beleid/keur-en-legger/nieuwe-legger-waterkeringen-2015.html

U kunt ook contact opnemen met Frédérique Minderhoud (team Juridische Zaken), bereikbaar onder telefoonnummer 0344 – 649177 of Suzanne Bevers (team Geodata en Monitoring), bereikbaar onder telefoonnummer 0344 – 649123.

 

Naar boven