Agenda Algemene Vergadering 30 oktober 2018

Agenda’s van Algemene Vergaderingen van Waterschap Zuiderzeeland op dinsdag 30 oktober 2018 aanvang om 13.30 uur in het Waterschapshuis in Lelystad. De Beeldvormende vergadering is aansluitend aan het besluitvormende deel. Er is een pauze van 17.30 – 18.30 uur.

OPINIËREND

1 Opening

2 Meerjarenbegroting 2019 - 2022

Op 25 september heeft de AV beeldvormend gesproken over de stand van zaken van de Meerjarenbegroting 2019-2022. In het nu voorliggende voorstel over de Meerjarenbegroting 2019-2022 wordt het integrale beeld van de ontwikkelingen sinds de Voorjaarsnota, de bestuursbesluiten, autonome ontwikkelingen en het proces en de uitkomst van de prioriteringsronde door het college weergegeven. Ook is een concept begrotingsomvang opgenomen, inclusief tariefscenario’s en lastendrukprofielen. In de opiniërende vergadering wordt de AV gevraagd richtinggevende uitspraken te doen over onder andere tariefscenario’s. Afhankelijk van deze bespreking wordt een scenario uitgewerkt in de Meerjarenbegroting 2019-2022. De besluitvorming daarover vindt plaats in de AV van 27 november

3 Vaststellen verslag van de vergadering van de Algemene Vergadering d.d. 25 september 2018

4 Sluiting

BESLUITVORMEND

1 Opening

2 Gelegenheid tot inspreken*

3 Vaststelling agenda

4 Mededelingen van het college

5 BESLUITVORMEND, ter bespreking

5.a Kostentoedelingsverordening 2019

Op grond van de Waterschapswet moet de kostentoedelingsverordening van Zuiderzeeland met ingang van 2019 worden herzien. In de ontwerpverordening die ter inzage heeft gelegen, heeft het college gekozen voor het verhogen van het ingezetenenpercentage naar 29% en het verhogen van de tariefdifferentiatie wegen naar 100%. Het college heeft naar aanleiding van de ingekomen zienswijzen een reactienota opgesteld. Het college constateert dat de zienswijzen geen nieuwe argumenten in de discussie over de kostentoedeling hebben ingebracht en aansluiten bij de verschillende overwegingen van de fracties in de AV en het beeld dat op basis van de opiniërende bespreking naar voren is gekomen. Het college concludeert daarom dat de zienswijzen geen aanleiding geven tot aanpassing van de ontwerpkostentoedelingsverordening die ter inzage is gelegd. De AV wordt daarom voorgesteld in te stemmen met de conceptreactie van het college op de zienswijzen en het vaststellen van de Kostentoedelingsverordening 2019 conform het ontwerp.

5.b Bestuursrapportage 2018

In deze Bestuursrapportage 2018 wordt aan de Algemene Vergadering gerapporteerd over de voortgang van de Meerjarenbegroting 2018-2021. De opzet is dit jaar anders dan voorgaande jaren en focust zich op afwijkingen, zowel in positieve als negatieve zin. De keuze om de focus te leggen op afwijkingen in plaats van op een volledige rapportage op alle onderwerpen uit de Meerjarenbegroting is om het bestuur te faciliteren in het sturen op hoofdlijnen.

5.c Evaluatie en nieuwe planning beoordelen primaire keringen

Onlangs is het beoordelingsproces primaire keringen geëvalueerd. De evaluatie is voor het college van DenH aanleiding geweest om de planning van de beoordeling die op 26 september 2017 is vastgesteld door de AV te heroverwegen. Hiervoor heeft het college een aantal scenario’s ontwikkeld. Het college heeft de scenario’s gewogen op de criteria landelijke afspraken, uitvoerbaarheid, stabiele programmering en stabiele begroting. Het college stelt voor om de planning te wijzigen. Dit betekent dat alle primaire keringen een gedetailleerd oordeel hebben op 1 januari 2025, in plaats van 1 januari 2023, zoals voorzien in het besluit van 26 september 2017.

5.d Impuls stedelijk water: meer in verbinding en aan de slag met klimaatadaptatie

In het bestuursprogramma ‘Duurzaam verbonden; bekend en vertrouwd’ is opgenomen dat met het oog op de toekomst, het waterbeheer in de stad om een stevige impuls vraagt. Nieuwe uitdagingen dienen zich aan: het klimaatbestendig maken van steden en dorpen. Samen met de gemeenten kunnen adaptatiestrategieën worden ontwikkeld en uitgevoerd, zowel in bestaande als nieuw te ontwikkelen stedelijke gebieden, zoals de uitbreiding van Almere. Met het oog op de toekomst biedt dat ook kansen om het waterbewustzijn van bewoners van steden en dorpen te vergroten.

5.e Aanbesteding accountant boekjaar 2019 e.v. (niet openbaar)

In overeenstemming met de Controleverordening heeft de accountantscommissie de aanbesteding van de accountant voorbereid. De inschrijvingen zijn beoordeeld op prijs en kwaliteit. Het voorstel is nu nog geheim. Na het AV-besluit wordt bekendgemaakt wie als nieuwe accountant aan de Algemene Vergadering is voorgesteld.

6 BESLUITVORMEND, hamerstukken

6.a Verordening en Protocol Rekenkamercommissie 2018

6.b Aanpassing Verordening elektronische bekendmaking Waterschap Zuiderzeeland

6.c Rapportage gedelegeerde bevoegdheden mei t/m september 2018

7 VERSLAGLEGGING VORIGE VERGADERING

7.a Vaststellen verslag van de vergadering van de Algemene Vergadering d.d. 25 september 2018

7.b Besluitenlijst AV d.d. 25 september 2018

7.c Actiepuntenlijst

8 STUKKEN TER KENNISNAME

8.a Totaaloverzicht begrotingswijzigingen

8.b Openbare besluitenlijsten van het college van Dijkgraaf en Heemraden

8.c Kennisgeving van Toezichtsbrief Interbestuurlijk toezicht omgevingsrecht toezicht en handhaving Waterwet 2018

8.d Samenwerking Windpark Hanze

8.e Windturbines icm deltadijk - uitkomsten onderzoek en vervolgproces

8.f Reactie op Unie-bestuursvoorstel Nieuw belastingstelsel waterschappen

9 INGEKOMEN STUKKEN

9.a Afschriften reacties van de waterschappen op "Nieuw belastingstelsel waterschappen"

10 Samenvatten toezeggingen

11 Rondvraag

12 Sluiting

Beeldvormende

1 Opening

2 Slibeindverwerking (niet openbaar)

De leden van de Algemene Vergadering worden vertrouwelijk meegenomen rond het thema slibeindverwerking n.a.v. een eerste verkenning waarbij de gedachtengang rond een strategie wordt besproken.

3 Vaststelling verslag Beeldvormende AV-vergadering d.d. 25 september 2018

4 Rondvraag

5 Sluiting

*Tijdens de openbare vergaderingen van de Algemene Vergadering kunnen toehoorders, door middel van het zogenaamde spreekrecht, het woord voeren. Voor de spreektijd is maximaal vijf minuten per onderwerp beschikbaar. Een verzoek voor het gebruik maken van spreekrecht, dient tenminste 2 x 24 uur voor aanvang van de vergadering schriftelijk bij de voorzitter van de Algemene Vergadering, te zijn ingediend via bo@zuiderzeeland.nl. In het verzoek dient de naam van degene die het woord wenst te voeren en het onderwerp waarover men wil spreken te zijn vermeld.

INZAGE

De agenda met bijbehorende vergaderstukken zijn vanaf 17 oktober 2018 digitaal in te zien op www.zuiderzeeland.nl/avagenda. Daarnaast kunt u ook in de bibliotheken van de gemeente Almere, Dronten, Lelystad, De Fryske Marren, Noordoostpolder, Steenwijk, Urk en Zeewolde inloggen op de gratis toegankelijke pc.

 

Naar boven