Ontwerp-Programmabegroting 2018 hoogheemraadschap van Rijnland

Van 18 t/m 31 oktober 2017 ligt de ontwerp-Programmabegroting 2018 ter inzage. In deze begroting staat wat het hoogheemraadschap van Rijnland in 2018 gaat doen en wat dit gaat kosten.

Wat gaat Rijnland in 2018 doen?

Rijnland werkt in 2018 door met het realiseren van de ambities uit het Waterbeheerplan 2016-2021 ‘Waardevol water’. Dit betekent onder meer:

  • 1.

    Voortzetten van reguliere beheertaken zoals het veilig houden van de keringen, beheren van het waterpeil, het zorgen voor een goede waterkwaliteit en ecologie en het zuiveren van het afvalwater.

  • 2.

    Uitvoeren van een omvangrijk investeringsprogramma, met onder andere de aanleg van piekberging de Nieuwe Driemanspolder; versterking van IJsseldijk Gouda en 25 km regionale keringen; renoveren van 25 poldergemalen; baggeren van ruim 200 km watergangen; en renoveren van diverse zuiveringsinstallaties en afvalwatertransportsystemen.

  • 3.

    Het toekomstbestendiger maken van het watersysteem, om rekening te houden met de toenemende effecten van klimaatverandering.

  • 4.

    Werken aan duurzaamheid, waterkwaliteit en ecologie. 

  • 5.

    En dit alles doen we, nog meer dan in het verleden, samen met onze partners zoals gemeenten en andere belanghebbenden.  

Wat gaat het kosten?

Om bovenstaande activiteiten te realiseren is voor komend jaar 194 miljoen euro nodig. Na inzet van reserves resulteert dat in 2% lastendrukstijging. 

Inzage en spreekrecht

  • 1.

    De ontwerp-Programmabegroting 2018 kunt u inzien via de link linksboven op deze pagina vanaf 18 oktober 2017.

  • 2.

    Tijdens kantooruren ligt de conceptbegroting 2018 ter inzage bij de bibliotheek van het hoogheemraadschap van Rijnland, Archimedesweg 1 in Leiden, en is desgewenst verkrijgbaar.

  • 3.

    Op 8 november 2017 stelt de verenigde vergadering de begroting 2018 en de daaruit voortvloeiende tarieven definitief vast. U heeft tijdens deze vergadering spreekrecht.  

 

Het hoogheemraadschap van Rijnland maakt gebruik van servicenormen.

Kijk voor andere publicaties en algemene informatie op www.rijnland.net.

 

Leiden, 17 oktober 2017

Naar boven