GOEDKEURING MONITORINGSPLAN RIETPROEF LAUWERSMEER

In zijn vergadering van dinsdag 10 oktober 2017 heeft het Dagelijks Bestuur van het waterschap Noorderzijlvest besloten het monitoringsplan voor de Rietproef Lauwersmeer goed te keuren.

Het monitoringsplan biedt inzicht in de manier waarop de effecten van de Rietproef worden bepaald. In het plan is aandacht gegeven aan de aspecten waterkwaliteit, grondwaterstanden, veiligheid en stabiliteit van waterkeringen, vismigratie en zoutgehaltes.

 

Wat is de Rietproef Lauwersmeer?

De Rietproef Lauwersmeer is een natuurmaatregel in het kader van N2000 die de uitvoering van een kortdurend peilexperiment inhoudt. Tijdens de uitvoering van de Rietproef wordt de waterstand in het Lauwersmeer verhoogd van N.A.P. ‑0.93 m. naar maximaal N.A.P. ‑0.52 m.

De proef vindt plaats in het vroege voorjaar van de jaren 2018 en 2019 en is beperkt tot de periode gelegen tussen 15 februari en 1 april.

De provincie Groningen wil met het treffen van deze maatregel nagaan of de Rietproef gunstige gevolgen heeft voor het verbeteren van de stevigheid van rietkragen en het bevorderen van het herstel van de natuurlijke voorraad waterriet in het Lauwersmeer. De pilot is op dit moment noodzakelijk om de verdere achteruitgang van de vogelstand in het Natura 2000‑gebied een halt toe te roepen.

 

Geen bezwaar of beroep

De goedkeuring van het monitoringsplan vloeit voort uit een voorschrift, dat opgenomen is in de op 12 januari 2017 aan Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen verleende Watervergunning Rietproef Lauwersmeer. Tegen deze vergunning is door belanghebbenden beroep ingesteld bij de Rechtbank Noord-Nederland. De Rechtbank zal de inhoud van het monitoringsplan en het goedkeuringsbesluit van het waterschap betrekken bij haar beoordeling van de rechtmatigheid van de watervergunning. Om die reden kan tegen het monitoringsplan en het goedkeuringsbesluit niet zelfstandig bezwaar worden gemaakt of beroep worden ingesteld.

 

Naar boven