Nota Reikwijdte en Detailniveau voor de Milieu Effect Rapportage (MER) Hoogwateraanpak Grave

Inzagetermijn van 20-9-2017 tot en met 18-10-2017

Het Dagelijks Bestuur van het waterschap Aa en Maas heeft op 18-9- 2017 en de colleges van de gemeenten Grave, Mill en st. Hubert en Cuijk hebben op 12 -9-2017 de concept Nota Reikwijdte en Detailniveau voor de MER Hoogwateraanpak Grave vastgesteld.

Maatregelen

Om stedelijke wateroverlast vanuit de Raam in Grave in de toekomst te voorkomen is een combinatie van verschillende maatregelen nodig. Hiervan zijn al verschillende maatregelen genomen: Het gemaal van Sasse is vergroot en binnen Grave zijn een aantal maatregelen uitgevoerd. Daarnaast wil het waterschap een waterberging aanleggen om het risico op wateroverlast nog verder te verkleinen.

De waterbergingsmaatregelen zijn onderdeel van het gebiedsplan Raam dat op dit moment opgesteld wordt door 13 samenwerkende partijen binnen het kader van het platform Verborgen Raam.

Een Milieueffectrapportage (MER) helpt bij het kiezen van de juiste locatie en uitvoering van deze waterberging. Omwille van de zorgvuldigheid, om de betrokkenheid vanuit het gebied te stimuleren en vanuit juridische zekerheid, is besloten om een MER te doorlopen.

De MER procedure start met een Nota Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Hierin wordt de aanpak van de Milieu Effect Rapportage (MER) vastgelegd. De Nota beschrijft de varianten die getoetst zullen worden en de criteria de gebruikt zullen worden om de effecten te beschrijven.

Op dit moment ligt de NRD ter inzage, dit is niet verplicht. Waterschap en gemeenten willen hiermee echter graag aankondigen dat zij deze MER gaan uitvoeren als voorbereiding op het besluit tot vaststelling van een projectplan en een nieuw bestemmingsplan voor het realiseren van de waterberging. Wij vragen u om een reactie te geven als u vindt dat belangrijke varianten of criteria over het hoofd gezien worden.

Hoe gaat het hierna verder?

De zienswijzen worden betrokken bij de vaststelling van de NRD door het dagelijks bestuur van het waterschap en de college’s van de gemeenten. Op basis van de uitgangspunten in de NRD zal daarna de MER opgesteld worden. In de MER wordt beschreven hoe groot de effecten van de verschillende varianten zijn en wordt een voorstel voor een voorkeursscenario gedaan.

Het ruimtebeslag van het voorkeursalternatief, inclusief bijbehorende regels zullen vastgelegd worden in het bestemmingsplan van de gemeenten.

De MER met het voorkeursalternatief en het concept bestemmingsplan zullen gezamenlijk in 2018 ter inzage worden gelegd. Hierop kunt u zienswijzen indienen.

Voor de uitvoering van de waterberging zal daarna een ontwerp projectplan opgesteld worden door het waterschap. Ook dit ontwerp projectplan zal in 2018 ter inzage gelegd worden.

Inzage

De Nota Reikwijdte en Detailniveau voor de MER hoogwateraanpak Grave en de daarop betrekking hebbende stukken liggen van 20 september 2017 tot en met 18 oktober 2017 op werkdagen tijdens de gebruikelijke openingstijden ter inzage op de volgende locaties:

Districtkantoor Raam, waterschap Aa en maas: Gildekamp 2 te Cuijk, Stadhuis Grave: Arnoud van Gelderweg 71 te Grave, Gemeentehuis Mill en sint Hubert: Kerkstraat 1 te Mill, Gemeente Cuijk: Louis Jansenplein 1 te Cuijk.

De nota Reikwijdte en Detailniveau voor de MER hoogwateraanpak Grave is ook terug te vinden op www.officielebekendmakingen.nl, de site van het waterschap en de gemeenten.

Op 27 september zal een inloopbijeenkomst gehouden worden van 16.00 – 20.00 in Catarinahof, Koninginnedijk 252 te Grave. Hier kunt u vragen stellen en zienswijzen indienen.

Zienswijzen

Eenieder kan gedurende de termijn van terinzagelegging zijn of haar zienswijzen indienen. Zienswijzen kunnen zowel schriftelijk als mondeling worden ingediend.

Schriftelijke zienswijzen kunt u sturen aan het Dagelijks Bestuur van waterschap Aa en Maas, Postbus 5049, 5201 GA ’s-Hertogenbosch.

Wilt u mondeling uw zienswijze indienen? Neem dan vóór 18 oktober 2017 contact op met de hierna genoemde projectleider.

Van uw zienswijze en de reactie daarop van het Dagelijks Bestuur en de College’s wordt een nota van zienswijzen opgesteld. In deze nota van zienswijzen kunnen uw persoonsgegevens worden vermeld. Wij verzoeken u in uw zienswijze uitdrukkelijk aan te geven of u bezwaar heeft tegen vermelding van uw persoonsgegevens.

Wilt u meer weten?

Voor vragen kunt u contact opnemen met de projectleider Ingrid Rijkers van Waterschap Aa en Maas. Deze is bereikbaar op tel.nr. 073-6158269 U kunt ook contact opnemen met de projectleider van de gemeenten: Peter Broekmans op tel.nr. 0485 396676. 

’s-Hertogenbosch, Cuijk, Grave, Mill, 19-9- 2017

Het dagelijks bestuur van waterschap Aa en Maas

Burgemeester en wethouders van de gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert

Naar boven