Besluit vaststelling Nota Waterbodembeheer en Waterbodemkwaliteitskaart

 

Het Dagelijks Bestuur van het waterschap Noorderzijlvest heeft in zijn vergadering van 18 juli 2017 het besluit genomen de waterbodemkwaliteitskaart met de spoorsloten uit te breiden en de waterbodemkwaliteitskaart opnieuw vast te stellen. 

 

Bodemkwaliteitskaart

Op de Waterbodemkwaliteitskaart is informatie over de milieuhygiënische kwaliteit van de waterbodem van landelijke watergangen vastgelegd. Bij onderhoudswerken aan watergangen komt vaak bagger vrij die het waterschap kan gebruiken voor bijvoorbeeld het ophogen en verstevigen van keringen. Door de kwaliteit van de waterbodem van te voren al vast te leggen op kaart hoeft vrijgekomen bagger niet telkens afzonderlijk te worden gekeurd. Daarmee is het eenvoudiger om bij oever herstelwerkzaamheden grond toe te passen. Behalve de waterschappen kunnen ook gemeenten, aannemers en anderen die baggerwerken of onderhoudswerkzaamheden aan watergangen in het buitengebied willen of moeten uitvoeren gebruik maken van deze kaart.

 

De Waterbodemkwaliteitskaart is opgesteld conform de Richtlijn bodemkwaliteitskaarten behorende bij het Besluit bodemkwaliteit en geldt bij bagger- en grondwerkzaamheden als wettig bewijsmiddel (milieuhygiënische verklaring).

 

Spoorsloten

Om het mogelijk te maken ook voor de spoorsloten (dit zijn de watergangen parallel aan het spoor) met de waterbodemkwaliteitskaart te werken, is eind vorig jaar aanvullend (waterbodem)onderzoek voor de spoorsloten verricht. Uit dit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van de bagger van spoorsloten ‘schoon’ is (dat wil zeggen voldoet aan de “achtergrondwaarde”/ het “verspreidbaarheidscriterium”).

 

Voor nadere informatie

De stukken kunt u links van deze tekst vinden. Voor toelichting op de stukken raden wij u aan een afspraak te maken met de heer M. (Marc) Bethlehem. U kunt hem bereiken via het algemene telefoonnummer (050) 304 89 11.

 

Het vaststellen van de Nota Waterbodembeheer en de Waterbodemkwaliteitskaart een bevoegdheid is van het Dagelijks Bestuur (ingevolge artikel 57 van het Besluit bodemkwaliteit). De vaststelling daarvan is een besluit van algemene strekking in de zin van de Awb, waartegen géén beroep en bezwaar open staat.

Naar boven