Verkeersbesluit D0038191

Plaatsing verkeerstekens aan het Brielse Meer en het Voedingskanaal, Zwartewaal

Dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse delta

Overwegende het volgende:

Inleiding

Op 21 april 2017 is een verzoek ontvangen van drie jachthavens tot het plaatsen van BPR-borden A9 langs het gedeelte Brielse Meer en Voedingskanaal ter hoogte van Zwartewaal. Dit verzoek is gedaan omdat zij hinder en schade ondervinden van golfslag veroorzaakt door grote (snelle) motorboten.

Wetgeving

Volgens de Scheepvaartsverkeerswet , artikel 3, kunnen regels worden vastgesteld met het doel tot het voorkomen of beperken van schade door het scheepvaart-verkeer aan de waterhuishouding, oevers en waterkeringen, of werken gelegen in of over scheepvaartwegen.

Op grond van artikel 2 van het Besluit administratieve bepalingen scheepvaartverkeer brengt het bevoegd gezag slechts verkeerstekens aan, die opgenomen zijn in de bijlagen 7 en 8 behorend bij het Binnenvaartpolitiereglement. Het nemen van een verkeersbesluit is hiervoor verplicht voor zover door de plaatsing van de verkeerstekens een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Situering en beheer van de vaarweg

Het Brielse Meer en het Voedingskanaal zijn vaarwegen in beheer en onderhoud bij waterschap Hollandse Delta. Het waterschap is op deze vaarwegen bevoegd gezag.

Motivering

De aanvraag betreft het gedeelte Voedingskanaal dat aansluit op het Brielse Meer. De maximum snelheid is 12 km/u, waarbij het betreffende gedeelte van het Brielse Meer tevens is aangewezen als gebied waar (met ontheffing) sneller mag worden gevaren dan de maximum snelheid van 12 km/uur.

Aan de betreffende locatie zijn aan de zijde van Zwartewaal drie jachthavens gevestigd. Zij hebben last van golfslag veroorzaakt door, met name, grote (snelle) motorboten. Door deze golfslag ontstaat schade aan steigers, afmeerpalen en de vaartuigen die afgemeerd zijn in deze havens.

Door het plaatsen van de BPR borden A9 wordt het veroorzaken van hinderlijke waterbeweging op het betreffende gedeelte verboden. Hierdoor kan schade door scheepvaart aan de waterhuishouding, oevers en waterkeringen, of werken gelegen in of over scheepvaartwegen worden voorkomen of worden beperkt.

Overleg

Conform artikel 6 van het Besluit Administratieve Bepalingen Scheepvaartverkeer is overleg gepleegd met belanghebbende openbare lichamen en instellingen.

Bevoegdheid tot het nemen van het besluitGelet op het bepaalde in regel 7.22 van het register behorende bij het Delegatie en Mandaatbesluit 2014.

Besluit:

- het plaatsen van een viertal BPR borden A9;

- de plaatsing van de borden conform de bij dit besluit behorende tekening met nummer 17031A07 uit te voeren.

Een afschrift van dit besluit is gezonden aan:

- Gemeente Brielle

- Politie, Eenheid Rotterdam

- Recreatieschap Voorne-Putten/Rozenburg

Bezwaar

Op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende gedurende een periode van zes weken vanaf de dag na bekendmaking, tegen dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan college van dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse Delta, Postbus 4103, 2980 GC Ridderkerk

Het verkeersbesluit treedt in werking na bekendmaking. Op grond van artikel 6.16 Algemene wet bestuursrecht schorst het bezwaar de werking van dit besluit niet. Gelet hierop kan, na indiening van het bezwaarschrift, gedurende de bezwaartermijn ook een verzoek om een voorlopige voorziening worden ingediend op grond van artikel 8:81 Algemene wet bestuursrecht. In geval een voorlopige voorziening wordt ingediend, treedt het verkeersbesluit niet in werking voordat op dit verzoek is beslist. Het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de sector bestuursrecht van de Rechtbank Rotterdam, Postbus 50950, 3007 BL Rotterdam of digitaal via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht.

 

Ridderkerk, 31 juli 2017

Dijkgraaf en heemraden,

Namens deze:

ir. H.P. de Vries, hoofd afdeling Vergunningverlening

Naar boven