Bij besluit van 25 april 2017 heeft het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg het projectplan Herstel historische loop Hulsbergerbeek in kader van GGOR maatregel Hulsbergerbeek alsmede het bijbehorende besluit tot leggerwijziging vastgesteld. Het plangebied is gelegen in Wijnandsrade.
Toelichting
De afgelopen vijftig jaar is de grondwaterstand in Limburg op veel plaatsen gedaald met enkele decimeters tot enkele meters. Dit heeft geleid tot verdroging van de bodem met grote nadelige gevolgen voor de vochtminnende natuur. Deze natuur is afhankelijk van de grondwaterstand en van specifieke kwelmilieus. In het Heuvelland is de vochtminnende natuur vooral aanwezig in en rond bronnen, bronlopen en opbeekoevers. Hier is vooral habitatverlies opgetreden doordat in het verleden drainages zijn aangelegd, bronnen zijn gecapteerd en bronlopen zijn overkluisd. Ook heeft het grondgebruik geleid tot versnelde afvoeren in beken met insnijding van de beekbodem tot gevolg. Hierdoor is de drainagebasis in veel beekdalen verlaagd hetgeen negatieve gevolgen heeft gehad voor de grondwaterafhankelijke natuur. Ook het dal van de Hulsbergerbeek en de Bissebeek is verdroogd. Voornaamste oorzaak is, dat de bodem van deze beken in de loop van de tijd is uitgeschuurd als gevolg van erosie tijdens piekafvoeren. Om de vochtminnende natuur in het beekdal van de Hulsbergerbeek (zeggenmoeras en zeggenkorfslak) te bevorderen wordt het Gewenste Grond- en Oppervlaktewater Regime (GGOR) hersteld. Om het streefbeeld te realiseren zijn de volgende maatregelen voorzien:
- 1.
Beekbodemverhoging en oeververflauwing van de Hulsbergerbeek en Bissebeek;
- 2.
Maaiveldverlaging door middel van bouwvoorverwijdering in het beekdal;
- 3.
Herstel historische beekloop Hulsbergerbeek over 150 meter.
Ter inzage
Het vastgestelde projectplan alsmede het besluit tot wijziging van de legger liggen van 17 mei 2017 tot en met 27 juni 2017 tijdens kantooruren ter inzage bij Waterschap Limburg, Parklaan 10 te Sittard. Desgewenst kan een mondeling toelichting op de genomen besluiten worden gegeven.
Bezwaar
Op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) kunnen belanghebbenden krachtens artikel 3:42, tweede lid en artikel 6:8, eerste lid Awb, gedurende bovenvermelde termijn een bezwaarschrift indienen tegen de genomen besluiten. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg, Postbus 185, 6130 AD Sittard. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en tenminste te bevatten: de naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar.
De genomen besluiten treden in werking op de eerste dag na de bekendmaking. Op grond van artikel 6.16 van de Awb schorst het bezwaar niet de werking van het genomen besluit. Gelet hierop kan, indien bezwaar wordt aangetekend en onverwijlde spoed gelet op de betrokken belangen dit vereist, een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening worden gedaan bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Limburg, Postbus 950, 6040 AZ Roermond. De indiener van het verzoekschrift dient daarbij een afschrift van het bezwaarschrift over te leggen.
U kunt ook digitaal een voorlopige voorziening aanvragen bij genoemde rechtbank via https://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.
Het verzoekschrift dient te worden ondertekend en bevat ten minste: de naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit ten aanzien waarvan de voorlopige voorziening wordt gevraagd en de gronden van het verzoek. Voor het vragen van een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.
Informatie
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de projectleider John Tholen via telefoonnummer 06-53323929 of per e-mail: j.tholen@waterschaplimburg.nl. Voornoemde besluiten zijn tevens in te zien in de linkerkolom bij deze bekendmaking.
Het dagelijks bestuur,
Drs. H. Mensink, secretaris
Drs. Ing. P.F.C.W. van den Broeck, voorzitter