Wijziging peilbesluit Hertogswetering

Inzagetermijn: Dinsdag 18 april 2017 tot en met maandag 29 mei 2017.

Het Dagelijks Bestuur van waterschap Aa en Maas heeft op 27 maart 2017 het ontwerpbesluit “wijziging peilbesluit Hertogswetering, partiële herziening“ vastgesteld. Met dit ontwerpbesluit wordt beoogd het huidige Peilbesluit Hertogswetering te actualiseren.

 

Maatregelen

Gelijktijdig met dit besluit wordt het projectplan “Kunstwerken op orde”, projectplan ten behoeve van leggeraanpassingen binnen district Hertogswetering, in procedure gebracht. In dit projectplan wordt een al geplaatste stuw geformaliseerd en wordt stuw 101CMS verwijderd. Als gevolg van de aanpassing van het watersysteem is er een kleine aanpassing nodig in het Peilbesluit Hertogswetering.

 

Inzage

Gelijktijdig met de bekendmaking (publicatie) liggen de stukken ter inzage. U vindt het ontwerpbesluit op www.officielebekendmakingen.nl. Het ligt ook ter inzage op het districtskantoor Hertogswetering, Het Wargaren 28 te Lith (op werkdagen).

Het is mogelijk een afspraak te maken met een medewerker van district Hertogswetering voor een mondelinge toelichting op het ontwerpbesluit. Hiertoe kunt u contact opnemen met Peter van Harten via 0412 48 73 54.

 

Zienswijze

Belanghebbenden kunnen gedurende de termijn van terinzagelegging hun zienswijzen indienen tegen dit ontwerpbesluit. Zienswijze kunnen zowel schriftelijk als mondeling worden ingediend.

 

Schriftelijke zienswijzen kun u sturen aan het Dagelijks Bestuur van waterschap Aa en Maas, Postbus 5049, 5201 GA ’s-Hertogenbosch. Wilt u mondeling uw zienswijze indienen? Neem dan contact op met Peter van Harten via 0412 48 73 54.

 

Uitsluitend degene die tijdig een zienswijze hebben ingediend, hebben de mogelijkheid om in beriep te gaan bij de rechtbank tegen het definitieve besluit. Van uw zienswijze en de reactie daarop van het Dagelijks Bestuur wordt een nota van zienswijzen opgesteld. In deze nota van zienswijzen kunnen u persoonsgegevens worden vermeld. Wij verzoeken u in uw zienswijze uitdrukkelijk aan te geven of u bezwaar heeft tegen vermelding van uw persoonsgegevens.

 

DEEL I WIJZIGING "PEILBESLUIT HERTOGSWETERING"

1 Aanleiding en doel

Het Algemeen Bestuur van waterschap Aa en Maas heeft op 11 april 2014 door middel van besluit met besluitnummer 110414/4.H het Peilbesluit Hertogswetering vastgesteld.

 

Gelijktijdig met dit besluit wordt het projectplan "Kunstwerken op orde, projectplan ten behoeve van leggeraanpassingen binnen district Hertogswetering" in procedure gebracht. In dit projectplan wordt de al geplaatste stuw geformaliseerd en wordt stuw 101CMS verwijderd. Als gevolg van de aanpassing van het watersysteem wordt er niet meer voldaan aan de vastgestelde peilen in het Peilbesluit Hertogswetering.

 

Doel van dit besluit is om de peilen uit het projectplan "Kunstwerken op orde, projectplan ten behoeve van leggeraanpassingen binnen district Hertogswetering" over te nemen in het peilbesluit, en met vaststelling door het Algemeen Bestuur te beschikken over een actueel Peilbesluit Hertogswetering.

2 Ligging en begrenzing plangebied

Het peilbesluitgebied is gelegen ten zuiden van de Maas en strekt zich uit van west naar oost tussen Den Bosch en de Maas bij Overlangel. In het zuiden wordt het gebied begrensd door de plaatsen, Geffen, Oss, Berghem, Herpen en Reek. De oppervlakte van het gebied bedraagt circa 10.950 hectare.

Figuur 1: Begrenzing peilvakken (rood) en te wijzigen peilvakken (geel)

3 De te wijzigen peilen

Stuw 101CMS is bij een onderhoudsronde vervangen door een nieuwe stuw (onderhoudsbestek met dossiercode 16.D00760). De stuw is verschoven naar het noorden, waardoor de peilvakken zijn verschoven. Daarnaast bleek dat er een grote peilsprong aanwezig is (bovenstroom zomerpeil 3,20 m+NAP en benedenstrooms 2,15 m+NAP).

Figuur 2: Locatie

 

Het peilbesluit Hertogswetering (tabel 1) en de daarbij behorende peilen zullen na vaststelling worden aangepast in het beheerregister.

peilvak

Zomerpeil NAP

Winterpeil NAP

Wijziging

CMS

3,2

3

Oppervlak peilvak kleiner

CTS

2,15

2,05

Oppervlak peilvak kleiner

naam nog te bepalen

2,30-2,40*

2,30-2,40*

Nieuw tussenpeilvak

*

Exacte hoogte wordt vastgesteld na inmeting.

4 Wijze van uitvoering

Zonder peilwijziging is grondaankoop noodzakelijk óf dient de huidige, buiten gebruik gestelde stuw als vaste drempel behouden te blijven. Door een bestaande dam met duiker aan te passen kan alles binnen grondeigendom van het waterschap worden aangepast.

Voor de uitgevoerde aanpassing is een projectplan Waterwet opgesteld. Het profiel tussen de locatie van de nieuwe stuw en de duiker wordt geherprofileerd. De duiker wordt verhoogd om als vaste drempel te dienen. In bijlage 1 is de huidige situatie opgenomen en in bijlage 2 de voorgenomen aanpassing.

DEEL II VERANTWOORDING

1 Inleiding

Met dit wijzigingsbesluit wordt beoogd het huidige Peilbesluit Hertogswetering te actualiseren. Voor onderbouwing van de te wijzigen peilen wordt verwezen naar het projectplan "Kunstwerken op orde, projectplan ten behoeve van leggeraanpassingen binnen district Hertogswetering".

2 Rechtsbescherming

Zienswijze

Als een ontwerp-peilbesluit is vastgesteld, wordt dit bekend gemaakt door publicatie op www.aaenmaas.nl/bekendmakingen. Het besluit ligt gedurende zes weken ter inzage. Voordat het waterschap een definitieve beslissing neemt, kunnen belanghebbenden en ingezetenen gedurende deze periode hun zienswijze op dit ontwerp-peilbesluit kenbaar maken. Dat kan schriftelijk of mondeling. Een reactie moet vóór afloop van de termijn bij het waterschap zijn ingediend. In beginsel kunnen uitsluitend degenen die tijdig een zienswijze hebben ingediend, tegen het definitief vastgestelde peilbesluit beroep instellen.

Beroep en hoger beroep

Als het peilbesluit is vastgesteld, wordt dit bekend gemaakt door publicatie op www.aaenmaas.nl/bekendmakingen. Tegen het besluit staat gedurende zes weken de mogelijkheid tot beroep open. Gedurende zes weken vanaf de dag na die waarop het besluit ter inzage is gelegd kan beroep worden ingesteld bij de rechtbank. Belanghebbenden die tijdig een zienswijze hebben ingediend en belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijzen te hebben ingediend, kunnen beroep indienen. Voor het indienen van een beroepschrift is griffierecht verschuldigd. Tegen de uitspraak van de rechtbank kan vervolgens hoger beroep worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Verzoek om voorlopige voorziening

Het peilbesluit treedt na vaststelling in werking, ook al wordt er een bezwaar- of beroepschrift ingediend. Dit betekent dat de maatregelen opgenomen in het peilbesluit kunnen worden uitgevoerd. Om dit te voorkomen kunnen belanghebbenden gelijktijdig of na het indienen van een beroepschrift een zogenaamd "verzoek voor het treffen van een voorlopige voorziening" worden gevraagd bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank. Ook in dat geval is griffierecht verschuldigd.

Bijlage 1 Bestaande situatie

Bijlage 2 Na aanpassing

Naar boven