Zoetwateraanvoer noordelijke kustpolders 2017

Het waterschap Noorderzijlvest is begonnen met de doorspoeling van het zoetwateraanvoergebied in de kustpolders van Noord-Groningen. Dit houdt in dat het waterschap eraan werkt om in dit gebied zo snel mogelijk beregeningswater beschikbaar te kunnen stellen voor de landbouw.

 

Waarom doorspoeling?

Noorderzijlvest bemonstert het water in de kustpolder regelmatig op het zoutgehalte. Vanuit de Waddenzee komt zoutwater via ondergrond (zoute kwel) in het oppervlaktewater terecht. Dit betekend dat het oppervlaktewater in de kustpolders te zout is en slecht geschikt is voor het beregenen van gewassen zoals tulpen, uien, wortelen en spruiten.

 

Doorspoeling

Begin maart begint Noorderzijlvest met het doorspoelen van de kustpolders.

  • 1.

    Het doorspoelen gebeurt doormiddel van de inzet van 25 gemalen en 23 stuwen.

  • 2.

    Het duurt vaak twee tot drie weken voordat het oppervlaktewater beter geschikt is als beregeningswater.

  • 3.

    Afhankelijk van het weer gaat de doorspoeling door tot en met september.

 

Wilt u gaan beregenen?

Voordat u gaat beregenen kunt een watervergunning aanvragen.  Daarnaast vragen wij u 48 uur voordat u gaat beregenen de locatie, het tijdstip en de hoeveelheid te beregenen water te melden via 050 304 8911 of via owsb@noorderzijlvest.nl.

Wij kunnen dan op tijd zorgen voor de aanvoer van voldoende water op de juiste plek. Het waterschap heeft voor de aanvoer van beregeningswater een inspanningsverplichting en geen leveringsplicht.

Naar boven