Projectplan Blauwe Poort Laarbeek onderdelen Waterberging/Waterhouderij vastgesteld

 

Inzagetermijn van 7 maart 2017 tot en met 18 april 2017

Het Dagelijks Bestuur van het waterschap Aa en Maas heeft op 10 februari 2017 het projectplan Blauwe Poort waterberging en waterhouderij vastgesteld. Met dit projectplan wordt invulling gegeven aan een robuuster watersysteem en worden doelen gerealiseerd met zowel een focus op wateroverlast (stedelijke en regionale wateropgave) en watertekort. De waterhouderij is een innovatief concept waarbij het bufferen van water voor droge perioden ten behoeve van landbouw en/of natuur voorop staat.

 

Maatregelen

De inrichtingsmaatregelen bestaan o.a. uit:

Het realiseren van de waterberging met bijbehorende voorzieningen waaronder kunstwerken zoals een sifon, een extra stuw en dijkjes om goed functioneren van het watersysteem mogelijk te maken;

Een waterhouderij welke via een pompje wordt gevoed vanuit de waterberging en daarnaast een leemlaag en dijkjes bevat om het water langer te kunnen vasthouden;

Het realiseren van recreatieve voorzieningen waaronder een fiets-/wandelpad en een uitkijktoren/uitzichtpunt.

 

Niet eens met de beslissing?

Het ontwerp-projectplan heeft van 14 oktober tot en met 25 november 2016 ter inzage gelegen.

Er zijn vanuit belanghebbenden in de streek twee zienswijzen ingediend. Die zijn meegewogen bij de definitieve besluitvorming en hebben niet geleid tot een wijziging van het plan. Afgezien van de ingediende zienswijzen is het plan op het volgende onderdeel gewijzigd. De wijziging betreft: een extra stuw in de bermsloot langs N279 om de waterberging optimaal te kunnen inzetten met water afkomstig van de bedrijventerreinen Bemmer I t/m IV. Voor wat betreft de wijziging van het plan (extra stuw) is het voor alle belanghebbenden, ook belanghebbenden die niet eerder een zienswijze hebben ingediend, mogelijk om hiertegen beroep in te dienen.

 

Voor belanghebbenden die tijdig een zienswijze hebben ingediend en voor belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijzen te hebben ingediend staat beroep open. Voor belanghebbenden die tijdig een zienswijze hebben ingediend geldt dat het beroep alleen betrekking kan hebben op onderdelen van het besluit waartegen de zienswijze zich heeft gericht en / of de wijzigingen ten opzichte van het ontwerp-projectplan.

 

Beroep kan worden ingesteld tot en met 18 april 2017.

Het beroepschrift wordt gericht aan de rechtbank in ’s-Hertogenbosch, sector bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ‘s-Hertogenbosch. Bij het indienen van een beroepschrift bent u griffierecht verschuldigd.

Het beroepschrift bevat tenminste:

- naam en adres indiener;

- dagtekening;

- een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

- de gronden van beroep (onderbouwing);

- uw handtekening.

 

Op dit besluit is de Crisis- en Herstelwet van toepassing. Dat betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de termijn kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Wij verzoeken belanghebbenden in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en Herstelwet van toepassing is.

 

U kunt ook digitaal beroep instellen bij genoemde rechtbank via:

http://loket.rechtspraak.nl/bestuur. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

 

Uitvoering maatregelen

Het besluit treedt in werking, ook al wordt een beroepschrift ingediend. Dit betekent dat de maatregelen opgenomen in het projectplan kunnen worden uitgevoerd. Wilt u dit voorkomen, dan kunt u gelijktijdig of na het indienen van een beroepschrift een zogenaamde “voorlopige voorziening” vragen bij de Voorzieningenrechter van voornoemde rechtbank. Ook in dit geval bent u griffierecht verschuldigd. Een voorlopige voorziening is in feite het nemen van een tijdelijke maatregel, bijvoorbeeld het schorsen van het besluit gedurende de tijd die nodig is om het beroep te behandelen. Voorwaarde om zo’n voorlopige voorziening te vragen is, dat er sprake is van een spoedeisend belang.

 

Wij verzoeken u vriendelijk een afschrift van het beroep en/of het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening toe te zenden aan het Dagelijks Bestuur van waterschap Aa en Maas, Postbus 5049, 5201 GA ’s-Hertogenbosch.

 

Wit u meer weten?

Gelijktijdig met de bekendmaking (publicatie) liggen de stukken ter inzage. De inzagetermijn eindigt met het einde van de beroepstermijn. U kunt het projectplan inzien op het waterschapshuis, Pettelaarpark 70 in ’s-Hertogenbosch. Het ligt ook ter inzage op het op het gemeentehuis van de gemeente Laarbeek, Koppelstraat 37 in Beek en Donk op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur. U vindt het besluit tevens op www.officielebekendmakingen.nl

U kunt ook contact opnemen met projectleider Bart Engels (088 - 17 88 000) of met Jan Sprengers beleidsmedewerker Team Leefbaarheid bij gemeente Laarbeek. Deze is te bereiken op 0492 - 469 870.

’s-Hertogenbosch, 7 maart 2017

 

 

Naar boven