Bekendmaking projectplan 251539 Oirschot Optimalisatie BS49

Inzagetermijn: van 28 februari 2017 tot en met 10 april 2017

Het dagelijks bestuur van Waterschap De Dommel, namens deze de programmamanager watersysteem, heeft op 27 februari 2017 het besluit betreffende projectplan 251539 Oirschot, Optimalisatie BS49 vastgesteld.Op dit projectplan is de Crisis- en herstelwet van toepassing.

Dit projectplan houdt onder meer het volgende in:

Als beheerder van het oppervlaktewater is het onze taak om de functie van watergangen en daarin aanwezige kunstwerken in relatie tot de omgeving in stand te houden, zodat deze (gaan) voldoen aan de vastgestelde doelen. Dit doen we door de bestaande infrastructuur zo effectief en efficiënt mogelijk te beheren, onderhouden en in te richten. Het profiel van waterloop BS 49 in Oirschot tussen de Melklanden en de Ravendonken is sinds de aanleg, omstreeks 1980, sterk verkleind. De afvoercapaciteit en de drooglegging zijn hierdoor ook verminderd wat leidt tot (water)overlast in de omgeving. De oorzaak is een combinatie van verschillende factoren: bodemgesteldheid, grondwater en intensieve onderhoudswerkzaamheden. Door ondiepe leemlagen en wisselende grondwaterstanden is het profiel van nature al gevoelig voor oeverafkalving. Omdat deze oevers hiernaast jaarlijks worden bereden met (zware) onderhoudsmachines wordt dit proces versneld. Uiteindelijk heeft zich een profiel ontwikkeld in de vorm van een soort trechter. Dit profiel is, naast dat

het onvoldoende afvoercapaciteit heeft, ook moeilijk te onderhouden en daardoor nog vatbaarder voor oeverafkalving. Om de spiraal te doorbreken is groot onderhoud noodzakelijk en kan tegelijkertijd een optimalisatieslag worden gemaakt op basis van de mogelijkheden en doelstellingen van de tegenwoordige tijd. Wat dit inhoudt wordt hieronder toegelicht:

 

Aanpassen onderhoudsmaterieel

De waterloop is ontworpen met aan weerszijden een smal onderhoudspad van 1,5m ten behoeve van onderhoudswerkzaamheden met smalspoortractors (maaitrein). Het jaar in jaar uit maaien van de waterloop vanaf deze smalle paden heeft (mede) gezorgd voor onevenredige profielvervorming. Bij de optimalisatieslag wordt de waterloop (incl. onderhoudsstrook) zodanig ingericht dat deze eenzijdig met de maaikorf gemaaid kan worden. Hiertoe wordt eenzijdig een obstakelvrije strook ingericht van 5m. Het grote voordeel is dat de kraan het profiel veel minder belast aangezien de werkzaamheden vanuit één zijde uitgevoerd worden en de werkafstand t.o.v. de insteek veel ruimer is dan met de

maaitrein het geval was. Bovendien kan het onderhoud op een veiligere manier uitgevoerd worden.

 

Herprofileren

Bij aanleg van de waterloop in de ruilverkaveling had het profiel aan weerszijden een taludverhouding van 1:1,5. Op dit moment is daar geen sprake meer van en heeft het talud meer de vorm van een trechter. Hiernaast zitten op een aantal plekken zandkoppen in de waterbodem, waardoor de watergang ondieper is geworden. Het profiel is dus sterk veranderd (verkleind) en dient dus weer opnieuw op profiel gebracht te worden. Bij deze optimalisatieslag wordt niet exact naar het aanlegprofiel teruggegaan. Naast het verbeteren van de waterafvoer worden ook andere doelstellingen meegenomen. De waterloop vervult namelijk de functie van EVZ vanuit het Natuurbeheerplan van de Provincie Noord-Brabant. Daarnaast vervult het vanuit de KRW (Kader Richtlijn Water) de functie van NNZ (Natte Natuur Zone). Aan deze functies kan echter niet volledig worden voldaan aangezien daar de beschikbare grond niet toereikend voor is. Wel kan een aanzet gegeven worden richting die doelstellingen én het verbeteren van de waterafvoer door middel van het uitvoeren van de volgende maatregelen:

 

-Aanleg 2 fasenprofiel: tussen de samenkomst van de BS 52 met de BS 49 (vanaf kokerduiker K1) en de Ravendonken wordt een 2-fasenprofiel aangelegd. Dit bestaat hoofdzakelijk uit een recht talud van 1:1,5 aan de zijde van de onderhoudsstrook en een ‘geknikt’ talud aan de zijde van de natuurvriendelijke oever. Het onderste deel van 0,5m hoog (gemeten vanaf de bodem) heeft een verhouding van 1:1. Het deel daarboven van 1:5. Het voordeel hiervan is dat de stroomsnelheid onderin de waterloop gestimuleerd wordt wat goed is voor de waterkwaliteit. Bij hogere afvoeren heeft de waterloop meer capaciteit en bergend vermogen nodig. Deze ruimte is dan beschikbaar in het bovenste gedeelte van de waterloop in het flauwe talud. De bodem krijgt een breedte van ca. 1m. De diepte hiervan wordt bepaald aan de hand van de B.O.B. (binnen, onderkant buis) van de inliggende duikers.

 

-Aanplant boomvormers: het bovenste flauwe gedeelte van het talud gaat functioneren als habitat voor diverse flora en fauna. Hier wordt een bijdrage geleverd aan de natuurdoelstellingen. Dit kan enerzijds door toepassen van extensiever onderhoud in dit gedeelte van het profiel maar kan worden versterkt door het lokaal aanplanten van boomvormers. De bomen worden geplant op een afstand van minimaal 1m uit de perceelgrens en komen in het bovenste gedeelte van het flauwe talud te staan. Bomen die aangeplant worden (in de vorm van bosplantsoen) zijn o.a.: inlandse eik, gewone

els, es, fladderiep, sporkehout, ratelpopulier, gewone vogelkers en kleinbladige linde.

 

Inzage

De stukken die ter inzage liggen kunt u downloaden (rechterzijde pagina).

Bezwaar

Belanghebbenden kunnen tegen dit besluit vanaf 28 februari 2017 gedurende 6 weken bezwaar indienen bij:

Waterschap De Dommel

Het dagelijks bestuur

t.a.v. secretariaat Bezwaren

Postbus 10.001

5280 DA Boxtel.

 

Het bezwaarschrift moet voorzien zijn van:

-naam en adres van de indiener;

-de dagtekening;

-omschrijving van het besluit waartegen bezwaar is ingediend en zo mogelijk een afschrift

van het besluit;

-gronden van het bezwaar.

Verder dient het bezwaarschrift door de indiener te zijn ondertekend.

 

Ook kan naast een bezwaarschrift een verzoek om een voorlopige voorziening bij de rechtbank worden ingediend.

Het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de

Voorzieningenrechter van de Sector bestuursrecht van rechtbank Oost-Brabant. Voor het indienen van een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

 

U kunt ook digitaal voorlopige voorziening instellen bij genoemde rechtbank via Het digitale loket Rechtspraak. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Contact

Voor vragen over deze bekendmaking kunt u contact opnemen met Toon Kemps, (0411) 618 618.

Naar boven