Negende wijziging Ambtelijke bevoegdhedenregeling Waterschap Rivierenland 2011

 

Registratie nr.: 2017052017

Het College van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland;

op voordracht van de Directieraad;

 

Overwegingen:

Uit de jaarlijkse evaluatie van het mandaat is gebleken dat het wenselijk is om de Ambtelijke bevoegdhedenregeling Waterschap Rivierenland 2011 met bijbehorend mandaatregister te wijzigen. Hiermee worden enkele praktische knelpunten opgelost en kan slagvaardiger worden gehandeld.

 

Wettelijk kader:

de Algemene wet bestuursrecht

de Waterschapswet

het Reglement voor Waterschap Rivierenland

 

Gerelateerde regelgeving:

het Delegatiebesluit Waterschap Rivierenland 2011, de Ambtelijke bevoegdhedenregeling Waterschap Rivierenland 2011.

 

BESLUIT:

Vast te stellen de negende wijziging van de Ambtelijke bevoegdhedenregeling Waterschap Rivierenland 2011

Artikel I. Wijzigingen

 

A

In artikel 2 lid 2 van de Ambtelijke bevoegdhedenregeling is opgenomen dat het college van dijkgraaf en heemraden bevoegd is tot het nemen van besluiten inzake "onderwerpen waarvoor de Ondernemingsraad advies- of instemmingsrecht heeft op grond van de Wet op de ondernemingsraden". Deze bepaling wordt geschrapt en de bevoegdheid wordt gemandateerd aan de secretaris-directeur. Onder XV Overig wordt toegevoegd dat de secretaris-directeur bevoegd is tot het nemen van besluiten inzake onderwerpen waarvoor de Ondernemingsraad advies- of instemmingsrecht heeft op grond van de Wet op de ondernemingsraden.

 

B

Onder I Het verrichten van (privaatrechtelijke) (rechts)handelingen worden aan het "het ondertekenen van overeenkomsten inzake het verkrijgen, vervreemden en bezwaren van onroerende zaken en het ondertekenen van overeenkomsten inzake het huren, verhuren, pachten, verpachten of op andere wijze in gebruik geven van roerende en onroerende zaken" (leverings)aktes toegevoegd.

 

C

Onder II Aanbestedingen wordt de zinsnede "op basis van het geldende inkoop- en aanbestedingsbeleid en specifiek voor het gunnen met inachtneming van de Regeling financieel beheer voor Waterschap Rivierenland" verwijderd.

 

D

Onder II Aanbestedingen wordt toegevoegd dat de afdelingshoofden bevoegd zijn tot het ondertekenen van documenten in een aanbestedingsprocedure, voor zover het gaat om aanbestedingen waarvan de bevoegdheid berust bij de directeur (ondertekeningsmandaat).

 

 

E

In de toelichting bij de Ambtelijke bevoegdhedenregeling wordt het volgende opgenomen: "Het ondertekeningsmandaat geeft afdelingshoofden de bevoegdheid tot het ondertekenen van documenten in een aanbestedingsprocedure waarvan de bevoegdheid berust bij de directeur. Het gaat derhalve om aanbestedingen met een opdrachtwaarde boven het maximum waartoe afdelingshoofden bevoegd zijn, zoals opgenomen in de Regelingen financieel beheer en budgetbeheer. De bevoegdheid van de afdelingshoofden wordt uitgeoefend met inachtneming van het bepaalde in artikel 4 (Algemene voorwaarden mandaat). Dat betekent bijvoorbeeld dat de opdracht door de directeur is geaccordeerd in Business World."

 

F

Onder III Het voeren van (buiten)gerechtelijke procedures wordt toegevoegd dat de directeur bevoegd is tot het aangaan van bemiddeling of mediation ter voorkoming of beslechting van een geschil of klacht.

 

G

Onder IV Overeenkomsten wordt toegevoegd dat de secretaris-directeur bevoegd is tot het aangaan van overeenkomsten met gemeenten inzake stedelijk afvalwater en overeenkomsten met omgevingsdiensten inzake indirecte lozingen.

 

H

Onder VII Gedoogbeschikkingen wordt toegevoegd dat het afdelingshoofd bevoegd is tot het doen van een verzoek tot het opleggen van een gedoogplicht op grond van de Belemmeringenwet Privaatrecht.

 

I

Onder XIII Rechtspositionele besluiten wordt de zinsnede "binnen de vastgestelde streefformatie" geschrapt.

 

J

Onder XV Overig wordt "de ondertekening van dwangbevelen, als bedoeld in § 4.4.4.2 Awb, (zoals het innen van een verbeurde dwangsom of kostenverhaal bestuursdwang) niet zijnde de ondertekening van dwangbevelen waartoe de ambtenaar belast met de invordering bevoegd is op grond van artikel 12 van de Invorderingswet 1990" gemandateerd tot de functie teamleider.

 

K

Onder XV Overig wordt toegevoegd dat de secretaris-directeur bevoegd is tot het verlenen van ondermandaat, volmacht en machtiging aan daartoe aangewezen medewerkers.

 

L

Onder XV Overig vervalt "het verlenen van ondermandaat, volmacht en machtiging aan daartoe aangewezen medewerkers voor het doen van aangifte van een strafbaar feit en voor het vertegenwoordigen van het waterschap in opsporingsonderzoeken".

 

M

Onder III Het voeren van (buiten)gerechtelijke procedures vervalt "het verlenen van ondermandaat, volmacht en machtiging aan daartoe aangewezen medewerkers voor de vertegenwoordiging van het waterschap in rechtsgedingen en in gedingen voor buitengerechtelijke instanties (waaronder arbitrage), alsmede voor het treffen van een schikking ter zitting".

 

 

N

Onder XV Overig wordt toegevoegd dat de secretaris-directeur bevoegd is tot het aanwijzen van de installatie- en werkverantwoordelijke, alsmede het aanwijzen van de ATEX-verantwoordelijke, ter uitvoering van het bepaalde in de Arbeidsomstandighedenwet en Arbeidsomstandighedenbesluit.

 

Artikel II. Inwerkingtreding

 

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2018 na publicatie in het Waterschapsblad.

 

Artikel III. Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als Negende wijziging van de Ambtelijke bevoegdhedenregeling Waterschap Rivierenland 2011.

 

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Rivierenland van 12 december 2017 te Tiel.

de secretaris-directeur, ir. Z.C. Vonk

de dijkgraaf, ir. R.W. Bleker

Naar boven