Hoogheemraadschap van Delfland – Kennisgeving Handreiking rioolplannen 2016 – gehele beheersgebied van Delfland

Op 16 augustus 2016 heeft het college van Dijkgraaf en Hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland de Handreiking rioolplannen 2016 vastgesteld.

Onderwerp

Delfland geeft met de Handreiking rioolplannen 2016 aan welke belangen van Delfland in de rioolplannen moeten worden meegenomen en hoe de eerder geformuleerde ambities van Delfland (WBP5) en binnen de samenwerkingsverbanden (NAD, RoSA) binnen de afvalwaterketen kunnen worden bereikt. Hierbij geeft Delfland aan welke zaken geregeld moeten zijn (verplichtingen) en voor welke zaken een voorkeur wordt uitgesproken. Ook is opgenomen dat in afvalwaterakkoorden per gemeente afspraken worden gemaakt over de samenstelling van het afvalwater in relatie tot de doelmatige werking van de zuiveringtechnische werken (o.a. indirecte lozingen, rioolvreemd water).

De actualisatie van het afvalwaterketenbeleid van Delfland is bedoeld om belemmeringen in het beleid weg te nemen en de samenwerking en maatwerk met gemeenten en gebiedspartners in de realisatie van bovenstaande langetermijndoelen te stimuleren en faciliteren. Hiermee kunnen wij gemeenten informeren over de eisen en wensen van Delfland inzake de gemeentelijke rioolplannen. Daarnaast vormt de handreiking ook een kader voor de toetsing van de gemeentelijke rioolplannen door medewerkers van Delfland. Bijkomend effect is dat Delfland op deze manier invulling geeft aan de doelmatigheid en de samenwerking in de afvalwaterketen.

Delfland wil toewerken naar enerzijds een optimaal gebruik van de afvalwaterzuiveringsinstallaties en het bijbehorende afvalwatertransportsysteem en anderzijds naar het beperken van vuiluitworp vanuit de riolering naar het watersysteem. Door meer vanuit de keten te werken, komen we niet alleen tot lagere kosten, maar kunnen we ook meer maatschappelijke baten realiseren. We kunnen dan de bestaande systemen beter benutten.

Hierbij richt Delfland zich op de onderliggende doelen van de waterketen:

1. Zorgen voor volksgezondheid, door ziektemakers uit de leefomgeving te houden

2. Zorgen voor een goede waterkwaliteit, door vuiluitworp te beperken

3. Voorkomen van wateroverlast, door een passende afvoercapaciteit

4. Optimale benutting van het bestaande systeem om investeringen te beperken

Verder kunnen heldere prestatieafspraken worden gemaakt en kan vanuit een goede integrale belangenafweging tot heldere beheerafspraken worden gekomen.

Inzien van de stukken

U kunt de Handreiking rioolpannen 2016 gedurende zes weken vanaf de dag na publicatie in het Waterschapsblad inzien via de aan deze publicatie toegevoegde bijlage te raadplegen. Kijk hiervoor links op deze pagina onder: ‘Externe bijlagen’. Desgewenst kan de handreiking ook tijdens werkdagen van 09:00 uur tot 17:30 uur worden ingezien op ons kantoor aan het Brassersplein 2, te Delft. U kunt hiervoor een afspraak maken.

Meer informatie

Voor het maken van een afspraak voor inzien van de Beleidsnota of voor vragen naar aanleiding van deze kennisgeving kunt u op werkdagen van 9.00-17.00 uur contact opnemen met Floris Nonhebel, beleidsadviseur Afvalwaterketen, te bereiken op telefoonnummer (010) 445 15 73.

 

Naar boven