Hoogheemraadschap van Delfland – Kennisgeving Nota Bevordering doelmatige werking zuiveringtechnische werken 2016 – gehele beheersgebied van Delfland

Op 16 augustus 2016 heeft het college van dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland de Nota Bevordering doelmatige werking zuiveringtechnische werken 2016 vastgesteld.

Onderwerp

De Nota bevordering doelmatige werking zuiveringtechnische werken 2016 beschrijft hoe de huidige infrastructuur voor het transporteren en zuiveren van afvalwater optimaal kan worden benut en hoe de eerder geformuleerde ambities binnen de afvalwaterketen kunnen worden bereikt.

Delfland zet in op algemene regels, waarbij er ruimte is voor maatwerk. Delfland wil de kwantiteit en kwaliteit van lozingen beïnvloeden door in te zetten op samenwerking met de ketenpartners op basis van afspraken en daarmee een helder raamwerk te bieden aan ontdoeners van afvalwater.

De nota „Bevordering doelmatige werking zuiveringtechnische werken 2016‟ bevat de voorwaarden voor kwantitatieve en kwalitatieve lozingen die direct of indirect op de zuiveringtechnische werken plaatsvinden. Door aan die lozingen voorwaarden te verbinden, geeft Delfland aan hoe de zuiveringtechnische werken (rioolgemalen, persleidingen en afvalwaterzuiveringen) gebruikt dienen te worden.

Delfland wil toewerken naar een optimaal gebruik van de afvalwaterzuiveringsinstallaties en het bijbehorende afvalwatertransportsysteem. Door vanuit de optimale werking van de keten te werken, komen we niet alleen tot lagere kosten, maar kunnen we ook meer maatschappelijke baten realiseren. We kunnen dan de bestaande systemen beter benutten (hoger rendement van de zuiveringen, lagere energiekosten, minder vuilemissies, beter afgewogen sturingsregels). Verder kunnen heldere afspraken worden gemaakt over de aard en omvang van de lozingen en kan vanuit een goede belangenafweging tot heldere beheerafspraken worden gekomen.

Op deze manier geeft Delfland invulling aan de doelmatigheid en de samenwerking in de afvalwaterketen. Hierbij zet Delfland in op de benutting van de huidige infrastructuur en het realiseren van de ambities zoals geformuleerd in zijn waterbeheerplan 2016-2021. Daarmee draagt Delfland bij aan de ontwikkeling van de kringloopsluiting en de zelfvoorzienendheid.

Verder geeft dit heldere kaders, waarbinnen andere overheden en ook bedrijven kunnen handelen, zodat een goede afweging kan worden gemaakt van de maatschappelijke kosten en baten van initiatieven waarbij afvalwater vrij komt.

Inzien van de stukken

U kunt de Nota Bevordering doelmatige werking zuiveringtechnische werken gedurende zes weken vanaf de dag na publicatie in het Waterschapsblad inzien via de aan deze publicatie toegevoegde bijlage te raadplegen. Kijk hiervoor links op deze pagina onder: ‘Externe bijlagen’. Desgewenst kan de Nota ook tijdens werkdagen van 09:00 uur tot 17:30 uur worden ingezien op ons kantoor aan het Brassersplein 2, te Delft. U kunt hiervoor een afspraak maken.

Meer informatie

Voor het maken van een afspraak voor inzien van de Beleidsnota of voor vragen naar aanleiding van deze kennisgeving kunt u op werkdagen van 9.00-17.00 uur contact opnemen met Floris Nonhebel, beleidsadviseur Afvalwaterketen, te bereiken op telefoonnummer (010) 445 15 73.

 

Naar boven