Hoogheemraadschap van Delfland – Kennisgeving Beleidsnota afvalwatertransport 2016 – gehele beheersgebied van Delfland

Op 22 september 2016 heeft de Verenigde Vergadering van het Hoogheemraadschap van Delfland de beleidsnota Afvalwatertransport vastgesteld.

Onderwerp

De actualisatie van het afvalwaterketenbeleid van Delfland is bedoeld om belemmeringen in het beleid weg te nemen en de samenwerking en maatwerk met gemeenten en gebiedspartners in de realisatie van bovenstaande langetermijndoelen te stimuleren en faciliteren. De Beleidsnota afvalwatertransport 2016 is opgesteld om voor de toekomst helder te hebben hoe het transport binnen de afvalwaterketen ingevuld zou moeten worden.

Binnen het beheergebied van Delfland wordt het afvalwater gezuiverd op 4 grote afvalwaterzuiveringsinstallaties. Vanuit de 12 inliggende gemeenten wordt het afvalwater hiernaartoe afgevoerd via meerdere afvalwatertransportstelsels. De manier waarop de stelsels zijn ingericht is grotendeels historisch gegroeid, met grote verschillen tussen de gebieden. In de beleidsnota Afvalwatertransport maakt Delfland duidelijk hoe zij het transport graag zou willen gebruiken, om te sturen op de doelen.

Delfland wil toewerken naar een optimaal gebruik van de afvalwaterzuiveringsinstallaties en het bijbehorende afvalwatertransportsysteem. Uitgangspunt is dat de huidige situatie wordt geaccepteerd en dat wij toewerken naar de sturing in één hand. Door meer vanuit de keten te werken, komen we niet alleen tot lagere kosten, maar kunnen we ook meer maatschappelijke baten realiseren. We kunnen dan de bestaande systemen beter benutten (hoger rendement van de zuiveringen, lagere energiekosten, minder vuilemissies, beter afgewogen sturingsregels). Door dit in één hand te leggen, kunnen betere en integralere afwegingen worden gemaakt.

Verder kunnen heldere prestatieafspraken worden gemaakt en kunnen ingewikkelde kostenverdeelsleutels worden versimpeld of zelfs helemaal worden afgeschaft en kan vanuit een goede belangenafweging tot heldere beheerafspraken worden gekomen. Ook kunnen hiermee geavanceerdere systemen, zoals RealTimeControl, koppelingen met regenradarsystemen en andere meet- en monitoringssystemen beter worden geïmplementeerd.

Belangrijk uitgangspunt is dat gewerkt wordt volgens de laagste maatschappelijke kosten. Hierbij speelt de doelmatigheid van de waterketen een belangrijke rol. De visie op de keten is geborgd binnen de samenwerkingsverbanden Netwerk Afvalwaterketen Delfland (NAD) en de Rotterdamse Samenwerking in de Afvalwaterketen (RoSA). In de visie en de strategie hier naartoe is vastgelegd dat wordt gewerkt aan het scheiden van schone en vieze stromen, het toewerken naar een watercyclus en een kringloopsluiting en het optimaal gebruik van de huidige infrastructuur. Op deze manier geeft Delfland invulling aan de 3 K’s van het Bestuursakkoord Water: Vermindering van Kosten, verbetering van de Kwaliteit en vermindering van de Kwetsbaarheid. Delfland heeft het beleid dan ook afgestemd met de gebiedspartners.

Inzien van de stukken

U kunt de Beleidsnota afvalwatertransport gedurende zes weken vanaf de dag na publicatie in het Waterschapsblad inzien via de aan deze publicatie toegevoegde bijlage te raadplegen. Kijk hiervoor links op deze pagina onder: ‘Externe bijlagen’. Desgewenst kan de Beleidsnota ook tijdens werkdagen van 09:00 uur tot 17:30 uur worden ingezien op ons kantoor aan het Brassersplein 2, te Delft. U kunt hiervoor een afspraak maken.

Meer informatie

Voor het maken van een afspraak voor inzien van de Beleidsnota of voor vragen naar aanleiding van deze kennisgeving kunt u op werkdagen van 9.00-17.00 uur contact opnemen met Floris Nonhebel, beleidsadviseur Afvalwaterketen, te bereiken op telefoonnummer (010) 445 15 73.

 

Naar boven