Bekendmaking Eerste partiële herziening Algemene regels waterschap Brabantse Delta

 

Het dagelijks bestuur van waterschap Brabantse Delta;

overwegende dat het dagelijks bestuur op 10 februari 2015 de ‘Algemene regels’ heeft vastgesteld;

gezien het feit dat sinds de vaststelling van de ‘Algemene regels’ op 10 februari 2015 de behoefte is ontstaan om op enkele plaatsen de tekst van de ‘Algemene regels waterschap Brabantse Delta’ te verduidelijken, te nuanceren of taalkundig te verbeteren zodat de intentie beter tot uitdrukking komt, alsmede dat er verschillende praktijksituaties aan het licht zijn gekomen, waarvoor nog geen algemene regel was opgesteld, maar die zich wel uitstekend voor een algemene regel lenen. Hiervoor zijn aanvullende algemene regels geformuleerd;

gezien het feit dat er gedurende de inspraakperiode geen zienswijzen zijn ingediend;

gelet op onder andere de Waterwet, de Algemene wet bestuursrecht, de Verordening Water Noord-Brabant, en de Keur waterschap Brabantse Delta 2015;

B E S L U I T :

  • 1.

    in de ‘Algemene regels waterschap Brabantse Delta’ de wijzigingen door te voeren zoals opgenomen in bijlage bij dit besluit;

  • 2.

    dit besluit wordt aangehaald als “Eerste partiële herziening Algemene regels waterschap Brabantse Delta”;

  • 3.

    dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking.

Aldus vastgesteld in de vergadering van het dagelijks bestuur van 19 juli 2016,

De dijkgraaf

 

De secretaris-directeur

Mw ir. ing. C.P.M. Moonen

 

ir. H.T.C. van Stokkom

Bijlage

Toelichting

In deze bijlage staat per algemene regel uit de ‘Algemene regels waterschap Brabantse Delta’ in een aparte tabel aangegeven welke veranderingen in de bestaande tekst doorgevoerd worden. Om makkelijk te kunnen verwijzen zijn alle wijzigingen genummerd (kolom 1). In de tweede kolom van de tabel staat de vindplaats in de algemene regel zoals deze is vastgesteld op 10 februari 2015. De wijziging is omschreven in de derde kolom en in de laatste kolom is kort omschreven waarom de wijziging wordt aangebracht. Er zijn alleen tabellen opgenomen voor algemene regels waarin daadwerkelijk iets aangepast wordt.

Inleiding

nr.

vindplaats

aanpassing

reden

1.1

1 Inleiding

De tekst bij de inleiding luidt:

 

‘Op grond van hoofdstuk 3 van de Keur, is het verboden zonder vergunning iets te doen dat verboden is in dit hoofdstuk. Op grond van artikel 1.4 van de Keur kan het bestuur algemene regels stellen die een vrijstelling van die vergunningplicht inhouden. In deze algemene regels is hiervan gebruik gemaakt.

De toepassing van de algemene regels staat los van de privaatrechtelijke toestemming die benodigd is om gebruik te maken van eigendommen van het waterschap.

In deze algemene regels wordt onder het kopje criteria aangegeven wanneer de algemene regel geldt. Onder het kopje voorschriften wordt vervolgens uitgelegd waaraan voldaan moet worden bij toepassing van de algemene regel. Tenslotte is onder het kopje toelichting de vrijstelling gemotiveerd en verder uitgewerkt. Ook zijn hier de begrippen, naast de begrippen uit de Keur, die in deze algemene regels onveranderd van kracht blijven, per algemene regel specifiek toegelicht.’

 

Wordt vervangen door:

 

‘Op grond van hoofdstuk 3 van de Keur, is het verboden zonder vergunning iets te doen dat verboden is in dit hoofdstuk. Op grond van artikel 1.4 van de Keur kan het bestuur algemene regels stellen die een vrijstelling van die vergunningplicht inhouden. In deze algemene regels is hiervan gebruik gemaakt.

Opbouw van de Algemene regels

In deze algemene regels wordt onder het kopje criteria aangegeven wanneer de algemene regel geldt. Onder het kopje voorschriften wordt vervolgens aangegeven waaraan voldaan moet worden bij toepassing van de algemene regel. Daar waar de mogelijkheid bestaat maatwerkvoorschriften te stellen is dit aangegeven volgend op de voorschriften. Indien er sprake is van een meldplicht dan wel mededelingsplicht is dit in de algemene regel afzonderlijk aangegeven. Tenslotte is onder het kopje toelichting de vrijstelling gemotiveerd en verder uitgewerkt. Ook zijn hier de begrippen, naast de begrippen uit de Keur, die in deze algemene regels onveranderd van kracht blijven, per algemene regel specifiek toegelicht.

Privaatrechtelijke toestemming

De toepassing van de algemene regels staat los van de privaatrechtelijke toestemming die benodigd is om gebruik te maken van eigendommen van het waterschap.

Wat melden

Per activiteit is afgewogen of een melding nodig is. Alleen bij bepaalde activiteiten is er daarom een meldplicht of mededelingsplicht opgenomen. In de melding wordt beschreven wat initiatiefnemer gaat doen, hoe het werk wordt uitgevoerd en wanneer het wordt uitgevoerd. De gegevens zijn altijd nodig. Ze worden gebruikt om te toetsen of maatwerkvoorschriften nodig zijn. In de meeste gevallen zal dit niet nodig zijn, maar in sommige gevallen kan het waterschap met aanvullende eisen komen om wateroverlast of –schaarste te voorkomen.

Leeswijzer

De algemene regels zijn per activiteit en/of soort werk beschreven en zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen welke tezamen de algemene regel vormen. Er kunnen verschillende algemene regels van toepassing zijn op een werk en/of activiteit.

Het is ook mogelijk dat voor één of meerdere onderdelen van het werk en/of activiteit ook een watervergunning dient te worden aangevraagd. Voor een werk en/of activiteit in of nabij een oppervlaktewater is dan ook altijd de Keur, algemene regels, beleidsregels en legger relevant.’

Verduidelijking van de inleiding en kopje leeswijzer toegevoegd.

Algemene regel 3 Bijkomende tijdelijke werken en werkzaamheden b-wateren

nr.

vindplaats

aanpassing

reden

2.1

2.Voorschriften

In lid 2 wordt het laatste woord van de zin luidend ‘en’ weggehaald.

Taalkundige correctie.

Algemene regel 4 Activiteiten in en nabij c-wateren

nr.

vindplaats

aanpassing

reden

3.1

Criteria

Criteria 1 t/m 3 luiden:

 

‘1.Vrijstelling wordt verleend van het verbod, bedoeld in artikel 3.1, eerste lid van de Keur voor handelingen en werken in c-wateren, uitgezonderd voorzieningen die peilafwijkingen in peilbesluitgebieden tot gevolg hebben.

2.Vrijstelling wordt verleend van het verbod, bedoeld in artikel 3.1, eerste lid van de Keur, voor het verbreden of geheel of gedeeltelijk dempen van c-wateren voor zover niet is gelegen in peilbesluitgebieden.

3.Vrijstelling wordt verleend van het verbod, bedoeld in artikel 3.1, eerste lid van de Keur, voor het geheel of gedeeltelijk dempen van c-wateren gelegen in een peilbesluitgebied indien de verandering in stroomcapaciteit waterbenodigd bergend vermogen vooraf volledig wordt gecompenseerd in een nieuw te graven c-water, of het verbreden van een bestaand c-water, waarbij het bergend vermogen binnen het peilbesluitgebied gelijk blijft.’

 

Worden vervangen door:

 

‘1.Vrijstelling wordt verleend van het verbod, bedoeld in artikel 3.1, eerste lid van de Keur voor handelingen en werken in c-wateren.

2.Vrijstelling wordt verleend van het verbod, bedoeld in artikel 3.1, eerste lid van de Keur, voor het verbreden of geheel of gedeeltelijk dempen van c-wateren.’

Criterium van peilbesluitgebieden wordt losgelaten, derhalve uit de criteria verwijderd.

Lid 3 vervalt waardoor lid 4 en 5 worden vernummerd naar 3 en 4.

3.2

Begripsbepaling

Definitie peilbesluitgebieden verwijderd.

Geen onderdeel meer van criteria. Kan derhalve ook uit begripsbepaling.

3.3

Motivering

Motivering luidt:

 

‘Het aanleggen, verwijderen, verplaatsen of behouden van een werk in een c-water heeft een zeer gering effect op de waterhuishouding. Daarom is voor het aanleggen, verwijderen, verplaatsen of behouden van een zodanig werk geen vergunning op grond van artikel 3.1, eerste lid van de Keur vereist, en hoeft ook geen melding te worden gedaan.

Dit artikel is niet van toepassing op waterkeringen en bijbehorende beschermingszones A en B. …’

 

Wordt vervangen door:

 

‘Het aanleggen, verwijderen, verplaatsen of behouden van een werk in een c-water heeft een zeer gering effect op de waterhuishouding. Daarom is voor het aanleggen, verwijderen, verplaatsen of behouden van een zodanig werk geen vergunning op grond van artikel 3.1, eerste lid van de Keur vereist, en hoeft ook geen melding te worden gedaan. Het aanleggen, verbreden of verdiepen van een C-watergang kan echter wel dermate hydrologische effecten tot gevolg hebben dat de afvoernorm wijzigt. Dit kan invloed hebben op de categorisering in de legger. Het kan zijn dat sprake is van de aanleg van een b- of zelfs a-watergang. Dit is mogelijk vergunningplichtig. De legger zal hier ook op aangepast worden.

Dit artikel is niet van toepassing op waterkeringen en bijbehorende beschermingszones A en B. …’

Verduidelijking aangebracht voor eventueel effect van werkzaamheid op wijzigen categorisering van waterloop.

Algemene regel 4A Gewoon onderhoud aan c-wateren en (kunst)werken in c-wateren

nr.

vindplaats

aanpassing

reden

4.1

Nieuwe algemene regel

Nieuwe algemene regel die luidt:

 

4A Gewoon onderhoud aan c-wateren en (kunst)werken in c-wateren

1.Criteria

1.Vrijstelling wordt verleend van het gebod, bedoeld in artikel 2.3 van de Keur, tot het onderhouden van c-wateren.

2.Vrijstelling wordt verleend van het gebod, bedoeld in artikel 2.4, derde lid van de Keur, tot het onderhouden van kunstwerken en werken in, op, aan, onder of boven c-wateren.

2.Toelichting

Motivering

C-wateren hebben een zeer gering effect op de waterhuishouding. Activiteiten en werken in en nabij c-wateren zijn daarom vrijgesteld in algemene regel 4. Het verrichten van onderhoud aan c-wateren en (kunst)werken in c-wateren is, parallel aan algemene regel 4, nu ook vrijgesteld.

Deze vrijstelling houdt in dat het waterschap geen algemeen belang ziet in het laten verwijderen van begroeiing en afval uit c-wateren, het laten herstellen van beschadigingen aan oevers en het onderhouden van begroeiingen in c-wateren en het in goede staat van onderhoud houden van (kunst)werken in, op, aan, onder of boven c-wateren.

Gespiegeld hieraan kunnen derden hiervoor geen beroep meer doen op het waterschap. Eventuele geschillen over onderhoud moeten tussen derden onderling worden opgelost, ook als er sprake is van schade door wateroverlast.

In algemene regel 4 worden activiteiten in en nabij c-wateren onder voorwaarden vrijgesteld van de vergunningplicht. Het verrichten van onderhoud aan c-wateren en (kunst)werken in c-wateren wordt met deze nieuwe algemene regel ook vrijgesteld van het gebodsartikel 2.3 van de Keur.

Algemene regel 7 Steigers, vlonders en overhangende bouwwerken

nr.

vindplaats

aanpassing

reden

5.1

Criteria

De tekst:

 

‘Vrijstelling wordt verleend van het verbod in artikel 3.1 eerste lid voor het aanleggen en behouden en verwijderen van een steiger, vlonder of een overhangend bouwwerk in een oppervlaktewaterlichaam voor zover:

1.het een b-water betreft, of;

2.het een a-water betreft dat:

a.geen vaarweg is, en

b.waarvan het onderhoud van de betrokken oppervlaktewaterlichamen blijkens de legger uitsluitend vanaf het water gebeurt.’

 

Wordt vervangen door:

 

‘Vrijstelling wordt verleend van het verbod in artikel 3.1 eerste lid voor het aanleggen en behouden en verwijderen van een steiger, vlonder, boothelling of een overhangend bouwwerk in een oppervlaktewaterlichaam voor zover:

1.het een b-water betreft, of;

2.het een a-water betreft dat:

a.geen vaarweg is, en

b.waarvan het onderhoud van de betrokken oppervlaktewaterlichamen blijkens de legger uitsluitend vanaf het water gebeurt, en

c.geen vastgestelde ecologische functie heeft.’

Boothelling wordt toegevoegd aan de vrijstellingen van deze algemene regel en ecologie wordt als criteria toegevoegd.

5.2

Voorschriften

In voorschrift 1 en voorschrift 2, aanhef en onder a, b, c, d, g, h en wordt aan ‘steiger, vlonder of overhangend bouwwerk’ ook ‘boothelling’ toegevoegd.

Boothelling wordt toegevoegd.

5.3

Begripsbepaling

Onderstaande begripsbepaling wordt toegevoegd:

 

‘Vastgestelde ecologische functie: Vastgestelde ecologische functies zijn aangegeven in de bijbehorende kaarten van het Waterbeheerplan en het Provinciaal Milieu- en Waterplan.’

Toevoeging van begripsbepaling voor Vastgestelde ecologische functie, die ook als criterium is toegevoegd.

Algemene regel 9 Stuwen

nr.

vindplaats

aanpassing

reden

6.1

Criteria

Lid 1 luidt:

 

‘de stuw wordt aangelegd, behouden of verwijderd in b-wateren en c-wateren, en’

 

Wordt vervangen door:

 

‘de stuw wordt aangelegd, behouden of verwijderd in b-wateren, en’

Een stuw in een c-water wordt door het aanpassen van algemene regel 4 al vrijgesteld van de vergunningplicht. Kan derhalve uit deze algemene regel verwijderd worden.

6.2

Criteria

Lid 3 ‘vervalt, dit luidt:

 

‘het watersysteem minimaal aan de geldende afvoernormen blijft voldoen. Bij het ontbreken van een geldende afvoernorm geldt de afvoer die vóór aanleg van de stuw gebruikelijk is.’

 

Algemene regel 10 Dam met duiker

nr.

vindplaats

aanpassing

reden

7.1

Criteria lid 2

Lid e luidt:

 

‘e.deze voldoet aan de volgende maatvoeringen:

* inwendige diameter duiker minimaal 0,30 meter, en

* binnenonderkant van de duiker 0,05 meter onder de waterbodem gemeten bij een goede onderhoudstoestand volgens art. 2.4 van de keur.’

 

Wordt vervangen door:

 

‘e.deze voldoet aan de volgende maatvoeringen:

* inwendige diameter duiker minimaal 0,30 meter, en

* binnenonderkant van de duiker 0,05 meter onder de waterbodem gemeten bij een goede onderhoudstoestand volgens art. 2.4 van de keur, en

* wordt aangelegd zonder knikpunten of bochten.’

Laatste criteria wordt vermeld in lid 1 maar was weggevallen in lid 2. Omissie hersteld.

7.2

Voorschriften

Eerste zin luidt:

 

‘Degene die een duiker verwijdert als bedoeld in lid 3, zorgt ervoor dat:’

Wordt vervangen door:

‘Degene die een dam met duiker verwijdert als bedoeld in lid 3, zorgt ervoor dat:’

Aangepast aan benaming zoals in de rest van deze algemene regel wordt gehanteerd. Taalkundige correctie

7.3

Maatwerk

De gehele tekst vervalt. Deze luidt:

 

3.‘Maatwerk

Ten aanzien de diameter van de duiker, kan het waterschap conform artikel 1.4, derde lid maatwerkvoorschriften stellen.’

De meldplicht blijkt niet nodig te zijn voor deze algemene regel (zie 7.4). Alleen een mededelingsplicht voor het verwijderen van een duiker in een a-watergang blijft wenselijk. Zonder melding kan er ook geen maatwerkvoorschrift worden opgelegd. Derhalve kan dit onderdeel vervallen.

7.4

Melding

De gehele tekst luidt:

 

4.‘Mededeling

Degene die handelingen verricht als bedoeld in deze algemene regel deelt dit ten minste vier weken voor aanvang mee aan het bestuur.’

 

Wordt vervangen door:

 

3.‘Mededeling

Degene die een dam met duiker uit een a-water verwijdert, zoals bedoeld in lid 3, deelt dit ten minste een week voor aanvang mede aan het bestuur.’

De meldplicht voor deze algemene regel blijkt niet nodig te zijn. In het kader van lastenverlichting komt dit derhalve te vervallen. Er blijft wel een mededelingsplicht wenselijk voor het verwijderen van een duiker uit een a-watergang om de legger en het beheerregister op orde te houden.

7.5

Toelichting

Door verwijderen van lid 3 wordt dit omgenummerd van lid 5 naar lid 4. Verder komt de volgende tekst te vervallen:

 

‘Een mededeling wordt verplicht gesteld vanwege afstemming met reguliere onderhoudswerkzaamheden en het op orde houden van de legger.’

 

Deze wordt vervangen door:

 

“Een mededeling wordt verplicht gesteld om de legger op orde te houden.”

Vanwege wijziging lid 4 (zie 7.4) moet de toelichting ook aangepast worden.

Algemene regel 11 Drainage

nr.

vindplaats

aanpassing

reden

8.1

Toelichting

De eerste alinea onder motivering luidt:

 

‘Deze algemene regel is van toepassing op de aanleg, behoud en verwijdering van (peilgestuurde) drainage. Deze algemene regel is niet van toepassing op drainage binnen de beschermde gebieden (zowel attentiegebied als beschermd gebied) omdat deze gebieden beschermd dienen te worden tegen verdroging. Het gaat hierbij om de ligging van de drainage en niet om de ligging van de uitmonding.’

 

Wordt vervangen door:

 

‘Deze algemene regel is van toepassing op de aanleg, behoud en verwijdering van (peilgestuurde) drainage. Deze algemene regel is niet van toepassing op drainage binnen de beschermde gebieden Keur (o.a. attentiegebied en beschermd gebied waterhuishouding) omdat deze gebieden beschermd dienen te worden tegen verdroging. Het gaat hierbij om de ligging van de drainage en niet om de ligging van de uitmonding.’

Benamingen klopten niet. Omissie hersteld.

8.2

Toelichting

Aan de motivering wordt de volgende alinea toegevoegd:

 

‘Als er in de ontvangstput een pomp wordt geplaats die peilregulerend werkt, is sprake van onderbemaling . Indien de pomp alleen zorgt voor een deugdelijke afwatering, zonder dat er een peilregulering van het drainagesysteem wordt bewerkstelligd, is sprake van drainage.’

Ter verduidelijking wat onder onderbemaling en onder drainage verstaan wordt.

Algemene regel 14 Lozingsconstructies en onttrekkingswerken in en nabij oppervlaktewaterlichamen

nr.

vindplaats

aanpassing

reden

9.1

Criteria

Het criterium luidt:

 

‘Vrijstelling wordt verleend van het verbod, bedoeld in artikel 3.1, eerste lid, van de Keur voor het aanleggen, verwijderen of behouden van lozingsconstructies en onttrekkingswerken in en nabij oppervlaktewaterlichamen.’

 

Wordt vervangen door:

 

‘Vrijstelling wordt verleend van het verbod, bedoeld in artikel 3.1, eerste lid, van de Keur voor het aanleggen, verwijderen of behouden van lozingsconstructies en onttrekkingswerken in en nabij a- en b-wateren.’

c-wateren zijn al vrijgesteld in algemene regel 4. Daarom aangepast zodat deze algemene regel alleen geldt voor a- en b-wateren.

9.2

Voorschriften

Voorschriften luiden:

 

‘1.Werken als bedoeld in het eerste lid moeten zodanig worden aangebracht, dat het onderhoud aan het oppervlaktewaterlichaam niet wordt belemmerd of onmogelijk wordt gemaakt en geen aantasting van het profiel van het oppervlaktewaterlichaam plaatsvindt.

2.Onverminderd de onderhoudsplichten verwijdert de eigenaar/gebruiker van de lozingsconstructies binnen een straal van 0,5 meter rondom het werk in het talud, al het voor het functioneren van het oppervlaktewaterlichaam schadelijke begroeiingen en afval.’

 

Wordt vervangen door:

 

‘1.Werken in a-wateren als bedoeld in de criteria, moeten zodanig worden aangebracht, dat het onderhoud aan het oppervlaktewaterlichaam niet wordt belemmerd of onmogelijk wordt gemaakt en geen aantasting van het profiel van het oppervlaktewaterlichaam plaatsvindt.

2.Werken als bedoeld in de criteria, mogen het doorstroomprofiel niet belemmeren.

3.Onverminderd de onderhoudsplichten verwijdert de eigenaar/gebruiker van de lozingsconstructies in a-wateren, binnen een straal van 0,5 meter rondom het werk in het talud, al het voor het functioneren van het oppervlaktewaterlichaam schadelijke begroeiingen en afval.’

In lid 1 juiste verwijzing naar criteria opgenomen en dat dit alleen geldt voor a-wateren.

Lid 2 toegevoegd om doorstroomprofiel te garanderen.

Lid 2 is omgenummerd naar lid 3 en toegevoegd dat dit alleen geldt voor a-wateren.

Algemene regels 15 Afvoer hemelwater door toename en afkoppelen van verhard oppervlak

nr.

vindplaats

aanpassing

reden

10.1

Criteria

Lid d luidt:

 

‘De toename van verhard oppervlak tussen 2.000 m2 en 10.000 m2 is en compenserende maatregelen zijn …’

Wordt vervangen door:

‘De toename van verhard oppervlak groter dan 2.000 m2 tot en met 10.000 m2 is en compenserende maatregelen zijn …’

Verduidelijking grenswaarden.

10.2

Motivering

De eerste zin luidt:

 

‘Toename of afkoppelen van verhard oppervlak tot 10.000 m2 heeft een beperkte invloed op het waterhuishoudkundig systeem.’

 

Wordt vervangen door:

 

‘Toename of afkoppelen van verhard oppervlak tot en met 10.000 m2 heeft een beperkte invloed op het waterhuishoudkundig systeem.’

Verduidelijking grenswaarden.

10.3

Toelichting

Onderdeel van toelichting dat luidt:

 

‘Ad a, b en c) De hydrologische gevolgen van de ontwikkelingen kleiner dan 2.000 m2 toename van verhard oppervlak of 10.000 m2 afkoppelen van verhard oppervlak en groen dak zijn voor het ontvangende watersysteem beperkt. …

Ad d) De hydrologische gevolgen van de ontwikkelingen tussen 2.000 m2 en 10.000 m2 toename van verhard oppervlak voor het ontvangende watersysteem moeten worden gecompenseerd door een voorziening aan te leggen. De benodigde omvang van de compensatie in kubieke meters dient te worden vastgesteld met de vermelde rekenregel.’

 

Wordt vervangen door:

 

‘Ad a, b en c) De hydrologische gevolgen van de ontwikkelingen tot en met 2.000 m2 toename van verhard oppervlak of tot en met 10.000 m2 afkoppelen van verhard oppervlak en groen dak zijn voor het ontvangende watersysteem beperkt. …

Ad d) De hydrologische gevolgen van de ontwikkelingen vanaf 2.000 m2 tot en met 10.000 m2 toename van verhard oppervlak voor het ontvangende watersysteem moeten worden gecompenseerd door een voorziening aan te leggen. De benodigde omvang van de compensatie in kubieke meters dient te worden vastgesteld met de vermelde rekenregel.’

Verduidelijking grenswaarden.

Algemene regels 16 Kabels en leidingen in en nabij a-wateren en b-wateren

nr.

vindplaats

aanpassing

reden

11.1

Criteria lid 2

Sub a luidt:

 

‘niet worden aangelegd of behouden in het profiel van vrije ruimte zoals aangegeven in de legger;’

 

Wordt vervangen door:

 

‘niet worden aangelegd of behouden in het profiel van vrije ruimte;’

 

11.2

Criteria

Er wordt een nieuw lid 3 toegevoegd, dit luidt:

 

‘Vrijstelling wordt verleend van het verbod, bedoeld in artikel 3.1 eerste lid van de Keur voor het verwijderen van kabels en leidingen onder of langs a-wateren en in de daarbij behorende beschermingszone, indien :

a.de waterafvoer ter plaatse te allen tijde gewaarborgd blijft.’

Ook het verwijderen van kabels en leidingen kunnen met een algemene regel gereguleerd worden

Door deze toevoeging vernummert het oud voorschrift 3 naar 4.

11.3

Voorschriften

Lid a luidt:

 

‘Degene die een kabel of leiding aanlegt als bedoeld in het tweede lid onder a, voert de kruising uit door middel van een gestuurde persing of boring.’

 

Wordt vervangen door:

 

‘Degene die een kabel of leiding aanlegt als bedoeld in het tweede lid onder b, voert de kruising uit door middel van een gestuurde persing of boring.’

Verwijzing naar verkeerd lid, dient b in plaats van a te zijn. Hersteld.

11.4

Voorschriften

Lid c luidt:

 

‘Degene die een kabel of leiding aanlegt of verwijdert als bedoeld in het eerste, tweede of derde lid van de criteria herstelt na uitvoering van de werkzaamheden de beschermingszone, talud en waterbodem, zodanig dat het uit te voeren onderhoud niet wordt belemmerd.’

 

Wordt vervangen door:

 

‘Degene die een kabel of leiding aanlegt of verwijdert als bedoeld in het eerste, tweede, derde of vierde lid van de criteria herstelt na uitvoering van de werkzaamheden de beschermingszone, talud en waterbodem, zodanig dat de stabiliteit van het waterstaatswerk en de beschermingszone wordt gegarandeerd en het uit te voeren onderhoud niet wordt belemmerd.’

Verwijzing naar lid in criteria (zie 11.3) toegevoegd en verduidelijkt dat ook de stabiliteit van de beschermingszone gegarandeerd dient te worden.

 

 

 

 

Algemene regel 19 Stoffen, voorwerpen en dieren

nr.

vindplaats

aanpassing

reden

12.1

Voorschriften

Het voorschrift luidt:

 

‘De onder 1 genoemde activiteit mag de water aan- en afvoer niet belemmeren’

 

Wordt vervangen door:

 

‘De onder 1 genoemde activiteit mag de water aan- en afvoer niet belemmeren en het onderhoud niet hinderen’

Om het uitvoeren van onderhoud te beschermen is dit toegevoegd.

Algemene regel 21 Werken ten behoeve van openbare wegen langs a-wateren

nr.

vindplaats

aanpassing

reden

13.1

Begripsbepaling

Begripsbepaling straatmeubilair luidt:

 

‘Straatmeubilair: bouwwerken, niet zijnde gebouwen, welke zijn geplaatst ten behoeve van of in het belang van het publiek, ten dienste van het verkeer.’

 

Wordt vervangen door:

 

‘Straatmeubilair: bouwwerken, niet zijnde gebouwen, ten dienste van het verkeer.’

Het gaat er alleen om dat het ten dienste van het verkeer is. Ten behoeve van of in het belang van het publiek doet niet ter zake, derhalve wordt dit weggehaald.

13.2

Motivering

De eerste alinea luidt:

 

‘Het betreft relatief eenvoudige en veel voorkomende werken in stedelijk gebied. De relevante waterhuishoudkundige belangen kunnen in dit geval voldoende worden gewaarborgd door het stellen van algemene regels.’

 

Wordt vervangen door:

 

‘Het betreft relatief eenvoudige en veel voorkomende werken die met name veel voorkomen in stedelijk gebied. De relevante waterhuishoudkundige belangen kunnen in dit geval voldoende worden gewaarborgd door het stellen van algemene regels.’

Nuancering aangebracht waardoor duidelijk wordt dat het met name gaat om voorkomende werken in stedelijk gebied, maar niet uitsluitend.

Algemene regel 24 Natuurvriendelijke oever

nr.

vindplaats

aanpassing

reden

14.1

Criteria

Deze luidt:

 

‘Vrijstelling wordt verleend van het verbod, bedoeld in artikel 3.1, eerste lid, van de Keur voor het aanleggen of wijzigen van natuurvriendelijke oevers langs b-wateren in overig gebied. Het aanleggen van natuurvriendelijke oevers kan indien deze oevers zodanig worden aangelegd en onderhouden dat het natte profiel van de watergang niet verkleint.’

 

Wordt vervangen door:

 

‘Vrijstelling wordt verleend van het verbod, bedoeld in artikel 3.1, eerste lid, van de Keur voor het aanleggen of wijzigen van natuurvriendelijke oevers langs b-wateren in overig gebied. Het aanleggen of wijzigen van natuurvriendelijke oevers kan indien deze oevers zodanig worden aangelegd of gewijzigd en onderhouden dat het natte profiel van de watergang niet verkleint.’

Wijzigen toegevoegd zodat ook dit ook onder de algemene regel valt.

14.2

Begripsbepaling

De eerste zinsnede luidt:

 

‘Natuurvriendelijke oever: oever die zo is aangelegd dat het niet alleen dient om …’

 

Wordt vervangen door:

 

‘Natuurvriendelijke oever: oever die zo is aangelegd of wordt gewijzigd dat het niet alleen dient om …’

Wijzigen toegevoegd, conform criteria.

Algemene regel 24A Verharding langs a-wateren

nr.

vindplaats

aanpassing

Reden

15.1

Nieuwe algemene regel

Nieuwe algemene regel die luidt:

 

‘Verharding langs a-wateren

1.Criteria

Vrijstelling wordt verleend van het verbod, bedoeld in artikel 3.1, eerste lid van de Keur, voor het aanbrengen, behouden en verwijderen van verharding in de beschermingszone van een a-water voor zover:

a.de verharding gelijk met of onder het maaiveld wordt aangebracht, en;

b.de maaiveldhoogte niet verandert, en;

c.de verharding gelegen is buiten het profiel van vrije ruimte.

2.Voorschrift

Degene die verharding in de beschermingszone aanbrengt, behoudt of verwijdert:

a.Zorgt ervoor dat de stabiliteit van het oppervlaktewaterlichaam en beschermingszone gewaarborgd blijft, en;

b.zorgt ervoor dat de verharding geen belemmeringen voor het onderhoud opwerpt, en;

c.houdt een strook van 0,5 meter vrij gemeten vanaf de insteek van de waterloop, en;

d.zorgt ervoor dat de verharding afdoende draagkracht en stabiliteit heeft voor de manier van onderhoud, en;

e.dicht bij het verwijderen geulen en brengt het maaiveld weer in oorspronkelijke staat en zaait in met een gras- en/of kruidenrijk zaadmengsel.

3.Toelichting

Motivering

Bij de uitvoering van de werkzaamheden zoals genoemd in de voorschriften worden er op relatief beperkte schaal werkzaamheden in de grond op of bij het waterstaatswerk uitgevoerd. Deze werkzaamheden hebben geen negatief effect op het oppervlaktewaterlichaam.

Het waterschap is niet aansprakelijk voor de eventuele schade aan de verharding door het onderhoud van het oppervlaktewaterlichaam die te relateren is aan onvoldoende draagkracht of stabiliteit.’

Deregulering die aansluit bij algemene regel 30 erfverharding waterkeringen

Algemene regel 24B Verwijderen van werken en objecten in de beschermingszone

nr.

vindplaats

aanpassing

reden

16.1

Nieuwe algemene regel

Nieuwe algemene regel die luidt:

 

‘Verwijderen van werken en objecten in de beschermingszone

1.Criteria

Vrijstelling wordt verleend van het verbod, bedoeld in artikel 3.1, eerste lid van de Keur, voor het verwijderen van werken en objecten in de beschermingszone van een a-water voor zover de werken en objecten niet zijn geplaatst ten behoeve van het beheer, onderhoud en/of het functioneren van het oppervlaktewaterlichaam.

4.Voorschrift

Degene die werken en objecten in de beschermingszone verwijdert:

a.Zorgt ervoor dat de stabiliteit van het oppervlaktewaterlichaam en beschermingszone gewaarborgd blijft, en;

b.zorgt ervoor dat het onderhoud niet wordt belemmerd.

5.Toelichting

Motivering

Bij de uitvoering van de werkzaamheden zoals genoemd in de voorschriften worden er op relatief beperkte schaal werkzaamheden in de grond op of bij het waterstaatswerk uitgevoerd. Deze werkzaamheden hebben geen negatief effect op het oppervlaktewaterlichaam.

Werken en objecten die zijn geplaatst ten behoeve van het beheer, onderhoud en/of het functioneren van het oppervlaktewaterlichaam zijn onder andere: (naam)bordjes, bedieningskasten, poorten die door het waterschap zijn geplaatst, grensstenen, etc.’

Verdergaande deregulering.

Algemene regel 25 Klein onderhoud aan openbare wegen op de waterkering

nr.

vindplaats

aanpassing

reden

17.1

Criteria

Criterium luidt:

 

‘Vrijstelling wordt verleend van het verbod bedoeld in artikel 3.3 van de Keur, voor het uitvoeren van klein onderhoud aan openbare wegen op de waterkering.’

 

Wordt vervangen door:

 

‘Vrijstelling wordt verleend van het verbod bedoeld in artikel 3.3 en 3.4 van de Keur, voor het uitvoeren van klein onderhoud aan openbare wegen op de waterkering.’

Vergeten artikel 3.4 te noemen. Omissie hersteld.

17.2

Voorschriften

Lid b luidt:

 

‘moet de werkzaamheden alleen in de periode van 1 april tot 1 oktober uitvoeren.’

 

Wordt vervangen door:

 

‘moet de werkzaamheden op een primaire of regionale kering, exclusief de compartimenteringskeringen alleen in de periode van 1 april tot 1 oktober uitvoeren.’

Uitzondering (verruiming) gemaakt voor compartimenteringskeringen.

Algemene regel 27 Beweiden met schapen

nr.

vindplaats

aanpassing

reden

18.1

Titel

Titel luidt:

 

‘Beweiden met schapen’

 

Wordt vervangen door:

 

‘Beweiden met schapen en geiten’

Geiten toegevoegd zodat ook deze ook onder de algemene regel vallen voor beweiden.

18.2

Criteria

Criteria luidt:

 

‘Vrijstelling wordt verleend van het verbod, bedoeld in artikel 3.3 van de Keur, voor het beweiden met schapen.’

 

Wordt vervangen door:

 

‘Vrijstelling wordt verleend van het verbod, bedoeld in artikel 3.3 van de Keur, voor het beweiden met schapen en/of geiten.’

Geiten toegevoegd zodat ook deze ook onder de algemene regel vallen voor beweiden.

18.3

Voorwaarden

Voorwaarden luiden:

 

‘Degene die met schapen beweidt op of nabij de waterkering als bedoeld in artikel 1 moet zijn schapen op eerste aanzegging van het bestuur verwijderen indien de instandhouding van een goede grasmat in gevaar is of dreigt voor te komen.’

 

Worden vervangen door:

 

‘Degene die met schapen en/of geiten beweidt op of nabij de waterkering als bedoeld in artikel 1 moet zijn schapen en/of geiten op eerste aanzegging van het bestuur verwijderen indien de instandhouding van een goede grasmat in gevaar is of dreigt voor te komen.’

Geiten toegevoegd zodat ook deze ook onder de algemene regel vallen voor beweiden.

18.4

Motivering

De motivering luidt:

 

‘Het waterschap verpacht delen van de waterkering voor beweiding met schapen als onderhoud van de grasmat. In de pachtcontracten is de voorwaarde geregeld waaronder beweiding van de waterkering met schapen kan plaatsvinden.’

 

Wordt vervangen door:

 

‘Het waterschap verpacht delen van de waterkering voor beweiding met schapen en/of geiten als onderhoud van de grasmat. In de pachtcontracten is de voorwaarde geregeld waaronder beweiding van de waterkering met schapen en/of geiten kan plaatsvinden.’

Geiten toegevoegd zodat ook deze ook onder de algemene regel vallen voor beweiden.

Algemene regel 29 Gebruik van percelen als tuin en bouwland

nr.

vindplaats

aanpassing

reden

19.1

Voorschriften

De voorschriften:

 

‘a voert alleen werkzaamheden uit die bestaan uit:

i spitten, ploegen, eggen en andere vergelijkbare oppervlakkige grondroeringen en bewerkingen (maximaal 0,30 meter diep), en/of;

ii bemesten, en/of;

iii zaaien of poten, telen en oogsten van éénjarige gewassen, en/of;

iv planten en hebben van struiken en bomen op compartimenteringskeringen.

b moet gewassen en beplantingen geen belemmering laten vormen voor het beheer en onderhoud van de waterkering.’

 

Worden vervangen door:

 

‘a voert alleen werkzaamheden uit die bestaan uit:

i spitten, ploegen, eggen en andere vergelijkbare oppervlakkige grondroeringen en bewerkingen (maximaal 0,30 meter diep), en/of;

ii bemesten, en/of;

iii zaaien of poten, telen en oogsten van éénjarige gewassen, en/of;

iv aanbrengen en hebben van gras, en/of;

v planten, hebben en verwijderen van struiken en bomen op compartimenteringskeringen.

b moet gewassen en beplantingen geen belemmering laten vormen voor het beheer en onderhoud van de waterkering.

c Plant nieuwe bomen en struiken op een afstand verder dan 10 m uit de buitenteen en verder dan 4 m uit de binnenteen van de primaire en regionale waterkering.’

Voorschrift aangepast zodat het aanbrengen van gras, het verwijderen van struiken en bomen er ook onder vallen. Daarnaast nieuw voorschrift c toegevoegd met betrekking tot afstand voor het planten van bomen en struiken.

19.2

Motivering

De zinsnede:

 

‘ … Onder werkzaamheden die worden uitgevoerd bij het gebruik van percelen als tuin of bouwland kunnen voor deze algemene regel de volgende activiteiten worden gerekend:

* het spitten, ploegen, eggen en andere vergelijkbare oppervlakkige grondroeringen en bewerkingen (maximaal 0,30 meter diep);

* het zaaien of poten, telen en oogsten van éénjarige gewassen;

* bemesten;

* het planten en onderhouden van bomen die van nature laag blijven, struiken en overblijvende planten. …’

 

Wordt vervangen door:

 

‘… Onder werkzaamheden die worden uitgevoerd bij het gebruik van percelen als tuin of bouwland kunnen voor deze algemene regel de volgende activiteiten worden gerekend:

* het spitten, ploegen, eggen en andere vergelijkbare oppervlakkige grondroeringen en bewerkingen (maximaal 0,30 meter diep);

* het zaaien of poten, telen en oogsten van éénjarige gewassen;

* aanbrengen van gras;

* bemesten;

* het planten en onderhouden van bomen die van nature lager blijven dan 5,0 m boven het maaiveld, struiken en overblijvende planten. …’

Aanbrengen van gras toegevoegd als activiteit en duidelijker verwoord wat onder ‘laag blijven’ dient te worden verstaan.

Algemene regel 29A Verwijderen van bomen en struiken

nr.

vindplaats

aanpassing

reden

20.1

Nieuwe algemene regel

Nieuwe algemene regel die luidt:

 

‘Verwijderen van bomen en struiken

1.Criteria

Vrijstelling wordt verleend van het verbod, bedoeld in de artikelen 3.3 en 3.4 van de Keur, voor het verwijderen van bomen en struiken.

2.Voorschriften

Degene die bomen en struiken verwijderd op of nabij de waterkering als bedoeld in artikel 1:

a.moet dit vijf werkdagen voor aanvang van de werkzaamheden mededelen aan het waterschap;

b.moet de wortelresten uitfrezen

c.brengt in de wortelgaten op de waterkering kleigrond van dezelfde samenstelling aan als de dijkbekleding en verdicht deze kleigrond zorgvuldig laagsgewijs.

d.brengt in de wortelgaten in de beschermingszone kleigrond van dezelfde samenstelling aan als het omliggend maaiveld en verdicht deze kleigrond zorgvuldig laagsgewijs.

e.moet de wortelgaten op de waterkering voorzien van geschikte graszoden of vóór 1 september inzaaien met graszaad “Natuurdijk II”.

f.moet de werkzaamheden op een primaire of regionale kering, exclusief de compartimenteringskeringen alleen in de periode van 1 april tot 1 oktober uitvoeren.

3.Toelichting

Motivering

Bij werkzaamheden op of nabij de waterkering is het van groot belang dat het leggerprofiel, en dus ook de functie, van de waterkering tijdens en na de werkzaamheden is gewaarborgd. Wanneer werkzaamheden in de ondergrond bij of op een waterkering worden uitgevoerd, kan dat een negatief effect hebben op de functie van de waterkering.

Doorsnijding van de waterkering en aanliggende gronden door wortelgaten en/of wortelresten van een boom of struik, maakt de waterkering minder stabiel. Ook de kans op piping kan toenemen.’

Verdergaande deregulering.

Algemene regel 29B Snoeien van bomen en struiken

nr.

vindplaats

aanpassing

reden

21.1

Nieuwe algemene regel

Nieuwe algemene regel die luidt:

 

‘Snoeien van bomen en struiken

1.Criteria

Vrijstelling wordt verleend van het verbod, bedoeld in de artikelen 3.3 en 3.4 van de Keur, voor het snoeien van bomen en struiken.

2.Voorschriften

Degene die bomen en struiken snoeit op of nabij de waterkering als bedoeld in artikel 1:

a.moet dit vijf werkdagen voor aanvang van de werkzaamheden mededelen aan het waterschap;

b.moet bomen op de waterkering zodanig snoeien, dat zich een takvrije stamlengte van 4 meter hoog kan ontwikkelen.

c.moet het snoeihout en bladval verwijderen en afvoeren.

d.mag op de waterkering geen schade aan de grasmat veroorzaken

e.mag in de beschermingszone geen schade aan het maaiveld veroorzaken door bijvoorbeeld het rijden van sporen.

3.Toelichting

Motivering

Bij werkzaamheden bij de waterkering is het van groot belang dat het leggerprofiel, en dus ook de functie, van de waterkering tijdens en na de werkzaamheden is gewaarborgd. Wanneer werkzaamheden in de ondergrond bij of op een waterkering worden uitgevoerd, kan dat een negatief effect hebben op de functie van de waterkering.

Bij de uitvoering van de werkzaamheden zoals genoemd in de voorschriften worden op relatief beperkte schaal werkzaamheden boven de grond op of bij het waterstaatswerk uitgevoerd. Deze werkzaamheden hebben geen negatief effect op de waterkering.’

Verdergaande deregulering.

Algemene regel 30 Erfverharding

nr.

vindplaats

aanpassing

reden

22.1

Criteria

Criterium luidt:

 

‘Vrijstelling wordt verleend van het verbod bedoeld in artikel 3.3 en 3.4 van de Keur, voor het aanbrengen en onderhouden van erfverhardingen op een compartimenteringskering en binnen beschermingszone A van primaire en regionale waterkeringen.’

 

Wordt vervangen door:

 

‘Vrijstelling wordt verleend van het verbod bedoeld in artikel 3.3 en 3.4 van de Keur, voor het aanbrengen, onderhouden en verwijderen van erfverhardingen op een compartimenteringskering en binnen beschermingszone A van primaire en regionale waterkeringen.’

Ook het verwijderen aan de algemene regel toegevoegd.

22.2

Voorschriften

Voorschriften luiden:

 

‘Degene die een erfverharding aanbrengt op een compartimenteringskering of binnen beschermingszone A van de primaire en regionale waterkering als bedoeld in artikel 1 voert alleen werkzaamheden uit die bestaan uit:

* oppervlakkige grondroering (maximaal 0,30 meter diep), en/of;

* aanbrengen klinkerverharding, en/of;

* aanbrengen zandbed ten behoeve van klinkerverharding;’

 

Wordt vervangen door:

 

‘Degene die een erfverharding aanbrengt, onderhoudt of verwijdert op een compartimenteringskering of binnen beschermingszone A van de primaire en regionale waterkering als bedoeld in artikel 1 voert alleen werkzaamheden uit die bestaan uit:

* oppervlakkige grondroering (maximaal 0,30 meter diep), en/of;

* aanbrengen klinkerverharding, en/of;

* aanbrengen zandbed ten behoeve van klinkerverharding;

* vult bij verwijderen de ontstane ruimte aan tot aan maaiveld;’

Ook het verwijderen en onderhouden toegevoegd en extra voorschrift vanwege verwijderen

Algemene regel 31 Huisaansluiting

nr.

vindplaats

aanpassing

reden

23.1

Voorschriften

Lid b luidt:

 

‘moet de werkzaamheden uitvoeren in het buitentalud van de waterkering tussen 1 april en 1 oktober van elk jaar’

 

Wordt vervangen door:

 

‘moet de werkzaamheden uitvoeren in het buitentalud van primaire en regionale keringen, exclusief de compartimenteringskeringen tussen 1 april en 1 oktober van elk jaar’

Juiste waterkeringen werden niet genoemd, is hersteld.

23.2

Voorschriften

Lid c luidt:

 

‘Ten aanzien de aanleg, kan het waterschap conform artikel 1.4, derde lid een maatwerkvoorschrift stellen.’

 

Wordt vervangen door:

 

‘Ten aanzien van de aanleg, kan het waterschap conform artikel 1.4, vierde lid een maatwerkvoorschrift stellen.’

Verwijzing naar verkeerd lid. Hersteld.

Algemene regel 33 Grondmechanisch onderzoek beschermingszone A en B

nr.

vindplaats

aanpassing

reden

24.1

Voorschriften

Lid b luidt:

 

‘Ten aanzien het onderzoek, kan het waterschap conform artikel 1.4, derde lid een maatwerkvoorschrift stellen.’

 

Wordt vervangen door:

 

‘Ten aanzien het onderzoek, kan het waterschap conform artikel 1.4, vierde lid een maatwerkvoorschrift stellen.’

Verwijzing naar verkeerd lid. Hersteld.

Algemene regel 34 Grondwater

nr.

vindplaats

aanpassing

reden

25.1

Artikel 7 lid 1 onder a

De tekst:

 

‘Bronbemaling die op een vaste locatie buiten een Beschermd gebied Waterhuishouding niet zijnde een attentiegebied staat die:’

 

Vervangen door:

 

‘Bronbemaling die op een vaste locatie buiten een Beschermd gebied Waterhuishouding staat die:’

Attentiegebieden werden onterecht genoemd, derhalve verwijderd.

25.2

Artikel 7 lid 1 onder b sub ii

De tekst luidt:

 

‘de te onttrekken hoeveelheid grondwater niet meer bedraagt dan 70 m3 per uur bedraagt’

 

En wordt vervangen door:

 

‘de te onttrekken hoeveelheid grondwater niet meer bedraagt dan 70 m3 per uur’

Taalkundige correctie.

25.3

Artikel 7 lid 1 onder c sub ii

De tekst luidt:

 

‘de te onttrekken hoeveelheid grondwater niet meer bedraagt dan 70 m3 per uur bedraagt’

 

En wordt vervangen door:

 

‘de te onttrekken hoeveelheid grondwater niet meer bedraagt dan 70 m3 per uur’

Taalkundige correctie.

25.4

Artikel 8 lid 1

De zinsnede:

 

‘… een onttrekkingsinrichting gelegen buiten een Beschermd gebied Waterhuishouding niet zijnde een attentiegebied die uitsluitend wordt …’

 

Vervangen door:

 

‘… een onttrekkingsinrichting gelegen buiten een Beschermd gebied Waterhuishouding die uitsluitend wordt … ‘

Attentiegebieden werden onterecht genoemd, derhalve verwijderd.

25.5

Artikel 10

Begripsomschrijving Bedrijfswaterplan onder apart opsommingsbolletje opgenomen.

Correctie lay out.

25.6

Toelichting

Bij het kopje ‘Beschermde gebieden Keur, inclusief attentiegebieden’ wordt de volgende tekst:

 

‘Voor de beschermde gebieden en attentiegebieden die in de keur zijn aangewezen geldt voor zowel het grondwater- als het oppervlaktewatersysteem een strikt beschermingsbeleid conform het provinciaal beleid (Provinciaal Waterplan).’

 

Vervangen door:

 

‘Voor de beschermde gebieden die in de keur zijn aangewezen geldt voor zowel het grondwater- als het oppervlaktewatersysteem een strikt beschermingsbeleid conform het provinciaal beleid (Provinciaal Milieu- en Waterplan).’

Attentiegebieden werden onterecht genoemd, derhalve verwijderd. Het Provinciaal plan is ondertussen herzien en heeft een andere benaming gekregen.

Naar boven