Besluit tot wijziging van het Peilbesluit Alblasserwaard

[red.: voetnoot1

Het algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland heeft op 29 april 2016 het besluit tot wijziging van het peilbesluit Alblasserwaard vastgesteld.

Het peilbesluit Alblasserwaard is nog enkele jaren geldig. Door diverse ontwikkelingen na het vaststellen van dit peilbesluit is er aanleiding om het peilbesluit gedeeltelijk te herzien. Hiermee komt het waterschap tegemoet aan de wensen van de omgeving. Zorgvuldig onderzoek en analysen hebben geresulteerd in het wijzigingsbesluit. In het besluit staat beschreven welke waterpeilen er in dit gebied gewijzigd worden. De daadwerkelijke peil- en peilgrenswijzigingen blijven beperkt twee gebieden. Het betreft kleine wijzigingen, zoals overname van stedelijk water en lokale ruimtelijke ontwikkelingen. Met de wijzigingen worden voor het gebied als geheel betere condities gerealiseerd voor zowel landbouw, natuur en bebouwing als voor het watersysteem zelf.

In dit Waterschapsblad is eerst opgenomen de tekst van het besluit tot wijziging van het Peilbesluit Alblasserwaard en vervolgens de uitleg over de terinzagelegging en de mogelijkheid van beroep.

 

]

Registratie nr.: 201520818 / 369057

 

Het algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland

 

gelezen het voorstel van het college van dijkgraaf en heemraden d.d. 26 januari 2016

 

gelet op de desbetreffende bepalingen van de Waterschapswet en het algemeen reglement voor Waterschap Rivierenland;

 

Besluit:

 

Vast te stellen de wijziging van het Peilbesluit Alblasserwaard.

Artikel I

Het Peilbesluit Alblasserwaard wordt als volgt gewijzigd:

A. Toevoeging nieuw peilgebied

Aan de tabel van het peilbesluit Alblasserwaard wordt een nieuw peilgebied toegevoegd met de volgende te handhaven waterpeilen:

 

CODE PEILGEBIED

 

ZOMERPEIL

(in m t.o.v. NAP)

WINTERPEIL

(in m t.o.v. NAP)

Opmerking

NDW103

-2,10

-2,10

Formaliseren praktijksituatie

 

 

 

 

 

B. Kaart

De kaart behorend bij het Peilbesluit Alblasserwaard wordt vervangen door een nieuwe, bij dit besluit behorende kaart (bijlage 1). Deze kaart bevat de volgende wijzigingen:

  • a.

    Toevoeging van ligging van het peilgebied NDW103 en wijziging van de grenzen van het omliggende peilgebied NDW019.

  • b.

    Wijziging van de grenzen van het peilgebied NDW035 en het aanliggende peilgebied NDW036.

Artikel II

1. De in dit besluit vermelde waterpeilen worden gefaseerd ingevoerd, indien alle daarvoor noodzakelijke maatregelen in een peilgebied zijn getroffen.

2. De toelichting behorend bij dit besluit ‘Toelichting partiële herziening peilbesluiten 2015’ (bijlage 2) bevat de motivering en geeft de gronden aan waarop dit besluit berust.

3. Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na bekendmaking ervan.

4. Dit besluit kan worden aangehaald als: Besluit tot wijziging van het Peilbesluit Alblasserwaard.

aldus besloten in de vergadering d.d. 29 april 2016

het algemeen bestuur voornoemd,

de secretaris-directeur, ir. Z.C. Vonk

de dijkgraaf, ir. R.W. Bleker

Bijlagen:

1. Kaart;

2. Toelichting partiële herziening 2015

 

Terinzagelegging en beroep

Op het ontwerp-besluit tot wijziging van het Peilbesluit Alblasserwaard zijn geen zienswijzen ingediend. Het algemeen bestuur heeft het wijzigingsbesluit ten opzichte van het ontwerp ongewijzigd vastgesteld.

 

Instellen van de gewijzigde peilen

Het besluit tot wijziging van het Peilbesluit Alblasserwaard treedt de eerste dag na deze bekendmaking in werking. De gewijzigde peilen zijn al ingesteld. Het waterschap heeft de taak om de peilen zo goed mogelijk te handhaven.

Het gewijzigde Peilbesluit Alblasserwaard zal geldig zijn tot de volgende integrale herziening van het peilbesluit in 2020.

 

Besluit tot wijziging van het peilbesluit Alblasserwaard met bijlagen ter inzage

Het besluit tot wijziging van het Peilbesluit Alblasserwaard met bijlagen ligt van donderdag 2 juni tot en met woensdag 13 juli tijdens kantooruren voor iedereen ter inzage in het kantoor van het waterschap, De Blomboogerd 1 in Tiel.

De bijlagen van het besluit tot wijziging van het Peilbesluit Alblasserwaard zijn als bijlage bij dit Waterschapsblad opgenomen. In de toelichting is te lezen op welke manier het waterschap de vastgestelde peilen heeft bepaald.

 

Beroep

Tegen het besluit tot wijziging van het Peilbesluit Alblasserwaard kan gedurende zes weken na de dag van bekendmaking beroep worden ingesteld bij de rechtbank Gelderland, Team Bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM Arnhem. Degenen die beroep in kunnen stellen, zijn:

belanghebbenden die een zienswijze tegen de ontwerpbesluiten naar voren hebben gebracht;

belanghebbenden die redelijkerwijs niet verweten kunnen worden tegen de ontwerpbesluiten geen zienswijze naar voren te hebben gebracht.

 

Het behandelen van het beroep brengt kosten met zich mee (griffierecht). Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste bevatten: naam en adres, datum, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht, en de gronden van het beroep. U kunt ook digitaal beroep instellen bij de rechtbank Gelderland via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

 

Voorlopige voorziening

Ondanks het beroep treedt het besluit in werking. Om dit te verhinderen kan, indien beroep wordt ingesteld, ook een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening worden gedaan bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland, Team Bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM Arnhem. U kunt ook digitaal een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechtbank Gelderland via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Ook de behandeling van dit verzoek brengt kosten met zich mee (griffierecht).

 

Meer informatie

Wilt u meer weten over de peilbesluiten? U kunt terecht op de website van het waterschap:

http://www.wsrl.nl/common/beleid/peilbesluiten/peilbesluitgebieden/gedeeltelijke-herziening-vijf-peilbesluiten.html

U kunt ook contact opnemen met de mevrouw J. van Tol, van het Team Kennis en Advies van de Beleidsafdeling Water en Dijken, bereikbaar onder telefoonnummer 0344-649480 of via e-mail j.van.tol@wsrl.nl.

 

Naar boven