Bekendmaking projectplan en legger zomerkade langs Hollands Diep tussen Willemstad en Noordschans

 

De secretaris-directeur maakt namens het algemeen bestuur van waterschap Brabantse Delta bekend dat zij in de vergadering van 14 oktober 2015 het ‘projectplan zomerkade langs Hollands Diep tussen Willemstad en Noordschans’ en namens het dagelijks bestuur van waterschap Brabantse Delta bekend dat zij in de vergadering van 19 januari 2016 de ‘legger zomerkade langs Hollands Diep tussen Willemstad en Noordschans’ heeft vastgesteld.

De besluiten treden in werking op de dag van bekendmaking.

Projectplan zomerkade langs Hollands Diep tussen Willemstad en Noordschans

Het ontwerp projectplan heeft betrekking op de bestaande zomerkade langs het Hollands Diep tussen Willemstad en Noordschans. Met dit projectplan wijst het waterschap de al aanwezige zomerkade officieel aan als ‘waterstaatswerk’, zodat deze wettelijk beschermd kan worden. Dat is nodig omdat de zomerkade een positief effect op de veiligheid bij hoogwatersituaties.

Legger zomerkade langs Hollands Diep tussen Willemstad en Noordschans

In een legger legt het waterschap vast aan welke eisen (ligging, vorm, afmetingen en constructie) waterstaatswerken zoals dijken moeten voldoen. De legger bepaalt daarmee voor een belangrijk deel welke regels uit de keur en de Waterwet ter plaatse gelden. Door opname in de legger wordt de wettelijke bescherming van de zomerkade gewaarborgd.

Instellen van beroep

Tegen het besluit tot vaststelling van de legger op grond van de Waterwet is geen beroep mogelijk omdat deze legger is uitgesloten van beroep in bijlage 2 van de Algemene wet bestuursrecht behoudens voor zover daarbij de ligging van een waterbergingsgebied of beschermingszone als bedoeld in de Waterwet wordt vastgesteld of gewijzigd.

Tegen de besluiten tot vaststelling van de legger op grond van Waterschapswet en het projectplan is wel beroep mogelijk binnen zes weken, te rekenen vanaf de dag na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt. Het beroepschrift moet worden gericht aan de rechtbank te Breda, Postbus 90.110, 4800 RA Breda.

Het instellen van beroep is alleen mogelijk voor de volgende personen:

  • 1.

    Belanghebbenden die zienswijzen naar voren hebben gebracht naar aanleiding van het ontwerpbesluit.

  • 2.

    Belanghebbenden die bezwaren hebben tegen wijzigingen die zijn aangebracht bij het nemen van het besluit ten opzichte van het ontwerpbesluit.

  • 3.

    Belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijzen naar voren te hebben gebracht tegen het ontwerpbesluit.

Het beroepschrift dient te zijn ondertekend en tenminste het volgende te bevatten;

  • 1.

    de naam en het adres van de indiener;

  • 2.

    de dagtekening;

  • 3.

    de naam van het besluitwaartegen het beroepschrift zich richt;

  • 4.

    vermelding van de datum en het nummer of het kenmerk van het besluit waartegen het beroepschrift zich richt;

  • 5.

    een opgave van de redenen waarop men zich met het besluit niet kan verenigen.

Voor het indienen van beroep wordt door de rechtbank een bedrag aan griffierecht geheven.

U kunt ook digitaal beroep instellen bij de genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/burgers. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Vragen van een voorlopige voorziening

Aangezien het instellen van beroep geen schorsende werking heeft (het besluit treedt dan ook direct in werking), kan een verzoek om een voorlopige voorziening (schorsing) worden gedaan als grote spoed dat vereist. Dit verzoek moet worden gericht aan de voorzieningenrechter van de rechtbank te Breda, postbus 90.110, 4800 RA Breda. Een voorwaarde hiervoor is wel dat ook beroep wordt ingesteld. Ook nu is griffierecht verschuldigd.

Het besluit raadplegen

De definitieve legger en het definitieve project zijn digitaal te raadplegen bij deze bekendmaking op www.overheid.nl. De stukken zijn ook op afspraak te raadplegen op het kantoor van het waterschap (Bouvignelaan 5, Breda) op werkdagen van 9.00 uur tot 16.00 uur.

 

Legger zomerkade langs het Hollands Diep tussen Willemstad en Noordschans

1 Inleiding

 

Wettelijke basis van de legger

In artikel 5.1 van de Waterwet is bepaald dat het waterschap zorg draagt voor de vaststelling van een legger, waarin is omschreven waaraan waterstaatswerken naar ligging, vorm, afmeting en constructie moeten voldoen. De Waterwet vermeldt de basisgegevens die van de legger deel uitmaken. De ligging van de waterstaatswerken en daaraan grenzende beschermingszones en de profielen van vrije ruimte worden aangegeven op overzichtskaarten.

In de Waterwet is verder bepaald dat bij provinciale verordening voor leggers nadere voorschriften kunnen worden gegeven. Dat is gebeurd in de Verordening Water Noord-Brabant. Tevens bepaalt de Waterwet in artikel 5.1 dat bij provinciale verordening vrijstelling verleend kan worden ten aanzien van het in de legger vermelden van vorm, afmeting, constructie en de ligging van waterstaatswerken.

De legger op grond van de Waterwet moet worden onderscheiden van de onderhoudslegger als bedoeld in artikel 78 van de Waterschapswet. In deze ‘Waterschapswetlegger’ worden de onderhoudsplichtigen of onderhoudsverplichtingen aangewezen. Waterschap Brabantse Delta combineert beide leggers in één document.

 

Relatie tussen de legger en de keur

De Keur waterschap Brabantse Delta (keur) stelt regels over waterstaatswerken, beschermingszones, profielen van vrije ruimte en grondwaterlichamen. Volgens de begripsbepalingen van zowel artikel 1.1 Waterwet als artikel 1.1 keur gaat het om oppervlaktewaterlichamen, bergingsgebieden, waterkeringen, ondersteunende kunstwerken en bijbehorende onderhoudsstroken en om beschermingzones, profielen van vrije ruimte die als zodanig in de legger zijn aangegeven. De legger is zodoende van belang voor de reikwijdte van de verbods- en beheerbepalingen van de Keur.

 

Afbakening van deze legger

Waterkeringen zijn als volgt onderverdeeld in categorieën:

  • Primaire keringen (zie Waterwet):

    • -

      Primaire kering categorie a;

    • -

      Primaire kering categorie c.

  • Regionale keringen (zie provinciale verordening):

    • -

      Regionale keringen langs regionale rivieren;

    • -

      Compartimenteringskeringen;

    • -

      Boezemkaden.

  • Overige keringen (zie legger waterschap):

    • -

      Voorliggende keringen;

    • -

      Overloopkaden;

    • -

      Zomerkaden;

    • -

      Kaden.

De zomerkade langs het Hollands Diep tussen Willemstad en Noordschans valt onder de categorie Overige keringen, en is als type ‘Voorliggende kering’ aangeduid. De kunstwerken in de zomerkade worden beheerd door Waterschap Brabantse Delta. De ligging van de kunstwerken is opgenomen in de overzichtskaarten, opgenomen als bijlagen van dit leggerboek.

 

Doel van de legger

Met behulp van deze legger wordt het huidige profiel van de zomerkade vastgelegd. Het huidige profiel wordt in deze legger aangehouden omdat er geen normen voor overige keringen zijn opgesteld.

 

2 Toepassingsbereik

Deze legger is alleen van toepassing op de zomerkade langs het Hollands Diep tussen Willemstad en Noordschans. De ligging van de zomerkade is in figuur 1 globaal aangegeven. De exacte ligging, begrenzingen, bijbehorende kunstwerken en dergelijke zijn weergegeven op de bij deze legger behorende leggerkaart (Bijlage II) en de bijhorende leggertabellen (Bijlage III).

Figuur 1. Overzichtskaart ligging zomerkade

Deze legger heeft betrekking op de aanwezige zomerkade. Deze zomerkade is op dit moment nog niet aangewezen als zijnde een waterkering, de procedure om de zomerkade tot waterkering aan te wijzen is wel reeds opgestart.

 

3 Toelichting bij de leggeronderdelen

De legger bestaat naast dit leggerboek nog uit de volgende onderdelen:

  • Een leggertabel: deze tabel bevat gegevens over de hoogte, kruinbreedte en globale taludhelling van de waterkering en ondersteunende kunstwerken. De leggertabel is opgenomen in Bijlage III

  • Leggerkaarten: deze kaarten geven de ligging van de kering, inclusief eventuele ondersteunende kunstwerken, op een luchtfoto en gedetailleerde hoogtekaarten.

  • Voorschriften: de legger bevat regels met betrekking tot onderhoudsverplichtingen en afmetingen van de beschermingszones.

In dit hoofdstuk wordt kort toegelicht welke informatie de legger bevat en hoe die informatie geraadpleegd kan worden. In de voorliggende legger wordt de bestaande situatie vastgelegd.

 

3.1 Ondersteunende kunstwerken

De ondersteunende kunstwerken die in deze legger zijn opgenomen zijn van belang voor het waterstaatkundig functioneren van de waterkering (de zomerkade). Het zijn objecten in, op of bij de waterkering die het waterkerende vermogen van de waterkering in stand houden. De kunstwerken zijn in beheer bij het waterschap en zijn opgenomen in de legger oppervlaktewaterlichamen gemeente Moerdijk.

Voorbeelden zijn duikers en gemalen in of door de waterkering. De ondersteunende kunstwerken zijn op de leggerkaart aangegeven. De bijbehorende gegevens zijn terug te vinden in de leggertabel in Bijlage III.

 

3.2 Profiel waterkering

Het profiel van een waterkering is in dit geval een beschrijving van het aanwezige profiel. Deze beschrijving bestaat uit het vastleggen van de bestaande:

  • Hoogte [m NAP]

  • Kruinbreedte [m]

  • Talud [-]

Voor het bepalen van de bovenstaande afmetingen is de zomerkade langs het Hollands Diep tussen Willemstad en Noordschans ingedeeld in verschillende trajecten. Bij het bepalen van de trajectgrenzen is gelet op de lengte van het traject en de oriëntatie van de kering. De trajectgrenzen vallen allemaal samen met een kunstwerk gelegen in de zomerkade. Per traject zijn op basis van de beschikbare AHN2 data de gemiddelde hoogte, kruinbreedte en taludhellingen bepaald. Samen beschrijven deze de aanwezige kering.

 

3.3 Beschermingszones

De beschermingszone zoals bedoeld in de keur heeft tot doel het beschermen van de waterkering tegen ingrepen die de stabiliteit van de waterkering kunnen aantasten, zoals explosiegevaarlijke inrichtingen of ontgraven. Door de afslag van grond in de nabijheid van een waterkering, kan immers de ondergrond van de waterkering toch nog onstabiel worden.

Voor de beschermingszone wordt uitgegaan van een breedte van 2,5 m ten opzicht van de binnen- en buitenteen van de zomerkade. De beschermingszone is weergegeven in de leggerkaart.

Figuur 2. Grafische weergave beschermingszone

 

3.4 Profiel van vrije ruimte

Het profiel van vrije ruimte is een reservering voor toekomstige verbeteringen van waterkeringen. Het profiel van vrije ruimte dient ertoe ruimte naast en boven de kering vrij te houden van permanente obstakels die een toekomstige verbetering van de waterkering onmogelijk maken of anderszins belemmeren. Aangezien zomerkaden geen norm hebben is het niet nodig deze keringen op termijn te gaan verhogen en daarvoor een ruimtereservering in stand te houden. Voor zomerkaden geldt daarom dat er geen profiel van vrije ruimte wordt aangehouden.

Het doel van deze legger is het vastleggen van de bestaande situatie.

 

4 Voorschriften

Artikel 1 Hoofdelijke aansprakelijkheid

  • 1.

    Wanneer percelen met een beperkt recht zijn bezwaard, dan wel krachtens persoonlijk recht in gebruik zijn gegeven, rusten de in deze legger aan de eigenaar opgelegde verplichtingen van de keur ook op de beperkt gerechtigden en in geval er sprake is van een persoonlijk recht ook op de gebruikers.

  • 2.

    Voor de nakoming van de in de keur aan de eigenaar opgelegde verplichtingen is ieder van de genoemde gerechtigden alsmede de eigenaar hoofdelijk aansprakelijk.

Artikel 2 Onderhoudsplicht waterkeringen

  • 1.

    Het gewoon onderhoud zoals bedoeld in de keur berust bij de eigenaren van de waterkering, tenzij in de leggertabel van deze legger anders is bepaald.

  • 2.

    Het buitengewoon onderhoud zoals bedoeld in de keur berust bij het waterschap, tenzij in de leggertabel van deze legger anders is bepaald.

Artikel 3 Ondersteunende kunstwerken

  • 1.

    De verplichting tot het schoonhouden van het doorstromingsprofiel van een ondersteunend kunstwerk zoals bedoeld in de keur rust op de onderhoudsplichtige van oppervlaktewater waartoe het ondersteunend kunstwerk behoord, tenzij in de leggertabel van deze legger anders is bepaald.

  • 2.

    De verplichting tot het in standhouden van afsluitmiddelen op ondersteunende kunstwerken rust op de onderhoudsplichtige zoals bepaald in de Keur tenzij in de leggertabel van deze legger ander is bepaald.

Artikel 4 Beschermingszones

De beschermingszone langs een voorliggende kering bedraagt aan beide zijden 2,50 meter vanuit de waterkeringszone, tenzij in de leggertabel van deze legger anders is bepaald.

Bijlage I: Begrippenlijst

In deze legger worden de onderstaande begrippen gehanteerd (voor zover deze niet reeds in de Waterwet, provinciale verordening of de keur zijn gedefinieerd).

inlaatwerk

kunstwerk dat dient om gecontroleerd water in een gebied in te laten

kade

een als zodanig in een legger aangewezen overige waterkering of waterkerende hoogte

legger waterkeringen

legger specifiek voor waterkeringen

Bijlage II: Leggerkaart

“Leggerkaart Noordschans Zomerkade Hollandsdiep” met nummer 15IT003892

Bijlage III: Leggertabel

Sectie

Lengte sectie [m]

Gemiddelde kruinhoogte [m NAP]

Kruinbreedte [m]

Taludhelling binnentalud [V:H]

Taludhelling Buitentalud [V:H]

Onderhoudsplicht

1

1854

2,00

1,00

1 : 8

1 : 7

Rijkswaterstaat

2

1355

1,80

1,50

1 : 8

1 : 15

Rijkswaterstaat

3

1455

1,93

1,50

1 : 8

1 : 15

Rijkswaterstaat

4

1624

1,94

1,50

1 : 8

1 : 6

Rijkswaterstaat

5

1564

1,99

1,00

1 : 8

1 : 10

Rijkswaterstaat

Leggerkaarten

Naar boven