Besluit wijziging belastingverordeningen

Het dagelijks bestuur van het waterschap Peel en Maasvallei te Venlo maakt bekend, ter voldoening aan artikel 73 van de Waterschapswet, dat het algemeen bestuur van het waterschap in de openbare vergadering van 16 december 2015 op voorstelnummer 2015.11427 van het dagelijks bestuur heeft besloten onder nummer 2015.11428 tot wijziging van de belastingverordeningen, voor wat betreft de tarieven 2016, als volgt.

Het Algemeen Bestuur van Waterschap Peel en Maasvallei besluit:

I De Verordening verontreinigingsheffing Waterschap Peel en Maasvallei 2010, vastgesteld bij besluit van 16 december 2009 en nadien gewijzigd, als volgt te wijzigen.

Artikel 21 komt te luiden:

Het tarief bedraagt € 46,59 per vervuilingseenheid.

II De Verordening zuiveringsheffing Waterschap Peel en Maasvallei 2009, vastgesteld bij besluit van 12 november 2008 en nadien gewijzigd, als volgt te wijzigen.

Artikel 18 komt te luiden:

Het tarief bedraagt € 46,59 per vervuilingseenheid.

III De Verordening op de watersysteemheffing Waterschap Peel en Maasvallei 2009, vastgesteld bij besluit van 12 november 2008 en nadien gewijzigd, als volgt te wijzigen.

  • A.

    Artikel 4 komt te luiden:

    Met inachtneming van het bepaalde in de kostentoedelingsverordening bedraagt het tarief van de heffing voor de categorie ingezetenen € 47,91 per woonruimte.

     

  • B.

    Artikel 6 komt te luiden:

    • 1.

      Met inachtneming van het bepaalde in de kostentoedelingsverordening bedraagt het tarief van de heffing voor ongebouwde onroerende zaken, niet zijnde natuurterreinen € 38,65 per hectare.

    • 2.

      In afwijking van het bepaalde in het eerste lid en met inachtneming van het bepaalde in artikel 4 van de kostentoedelingsverordening bedraagt het tarief van de heffing voor verharde openbare wegen € 135,28 per hectare.

  • C.

    Artikel 8 komt te luiden:

    Met inachtneming van het bepaalde in de kostentoedelingsverordening bedraagt het tarief van de heffing voor natuurterreinen € 3,13 per hectare.

     

  • D.

    Artikel 10 komt te luiden:

    Met inachtneming van het bepaalde in de kostentoedelingsverordening bedraagt het tarief van de heffing voor gebouwde onroerende zaken 0,0324% van de heffingsmaatstaf als bedoeld in artikel 3, onderdeel c van deze verordening.

IV Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na die van de bekendmaking.

V De datum van ingang van de heffing is 1 januari 2016.

Het Algemeen Bestuur neemt dit besluit op basis van de inhoud van het bijbehorende bestuursvoorstel.

Het Algemeen Bestuur neemt dit besluit op basis van de volgende overwegingen:

  • 1.

    Het besluit is noodzakelijk om op basis van rechtsgeldige belastingverordeningen voor het belastingjaar 2016 het belastingvolume, zoals dat in de begroting 2016 is opgenomen, te kunnen genereren.

  • 2.

    De belastingverordeningen met de tarieven 2016 vormen de rechtsgeldige basis voor de aanslagoplegging 2016.

     

Aldus besloten in de openbare vergadering van 16 december 2015.

de voorzitter, wnd. [getekend] G.H.M. Driessen

de secretaris, [getekend] mr. W.J.M. Evers

Voorstel

  • 1.

    Het nemen van een besluit overeenkomstig bijgevoegd ontwerp betreffende een wijziging van de Verordening verontreinigingsheffing Waterschap Peel en Maasvallei 2010.

     

  • 2.

    Het nemen van een besluit overeenkomstig bijgevoegd ontwerp betreffende een wijziging van de Verordening zuiveringsheffing Waterschap Peel en Maasvallei 2009.

  •  

  • 3.

    Het nemen van een besluit overeenkomstig bijgevoegd ontwerp betreffende een wijziging van de Verordening op de watersysteemheffing Waterschap Peel en Maasvallei 2009.

Motivering

Aanleiding

Vaststellingsbesluit (meerjaren)begroting 2016-2021.

Fusie

Het besluit betreft het formeel vaststellen van de tarieven voor de belastingheffing 2016, overeenkomstig de begroting 2016. Een eventueel effect op de fusie is benoemd tijdens de begrotingsbehandeling.

Inleiding

De voorgestelde aanpassingen betreffen de belastingtarieven zoals die jaarlijks worden vastgesteld in de belastingverordeningen op basis van de belastingvolumes per belastingcategorie, zoals die zijn vastgesteld in de begroting 2016.

Beoogd effect

Rechtsgeldige belastingverordeningen voor het belastingjaar 2016 op basis waarvan het belastingvolume gegenereerd kan worden zoals is vastgesteld in de begroting 2016.

Argumenten (t.b.v. besluitvorming conform voorstel)

Het besluit van het algemeen bestuur van 18 november 2016 waarbij de (meerjaren)begroting 2016-2021is vastgesteld, noodzaakt tot aanpassing van de belastingverordeningen voor het heffingsjaar 2016.

Kanttekeningen (gevolgen, als niet besloten wordt conform het voorstel)

Een besluit tot vaststelling van andere tarieven dan die welke zijn afgeleid van het belastingvolume in de begroting 2016, zonder dat de begroting wordt aangepast, zorgt voor een afwijkend heffingsvolume.

Financiële consequenties

Zie begroting 2016

Communicatie

  • Belastingvolume en tarieven zijn gecommuniceerd i.k.v. begrotingstraject.

  • Wijzigingen belastingverordeningen worden gepubliceerd in het Waterschapsblad en op de internetpagina van het waterschap.

  • Tegen aanpassingsbesluiten van de belastingverordeningen staat verder geen rechtsgang open.

Het besluit treedt in werking op 18 december 2015. De datum van ingang van de heffing is 1 januari 2016. Het besluit met bijlagen en toelichting liggen ter inzage ter secretarie van het waterschap Peel en Maasvallei, Drie Decembersingel 46, 5921 AC Venlo en is beschikbaar via de internetpagina van het waterschap: www.wpm.nl

Verdere informatie: telefoon 077 3891157 of e-mail: info@wpm.

Venlo, 18 december 2015

Het dagelijks bestuur van Waterschap Peel en Maasvallei

G.H.M. Driessen, voorzitter wnd.

mr. W.J.M. Evers, secretaris

Naar boven